"Szolidaritást vállalt a társadalom peremén élő emberekkel"

  • narancs.hu
  • 2023. december 13.

Tudomány

Az ÓVÁS! Egyesület emlékezik a napokban elhunyt Ladányi János szociológusra.

Ladányi János közel két évtizeden át társunk volt a zsidónegyed megmentéséért folytatott küzdelmünkben. Azt a szakmaiságot képviselte – jóbarátjával, a nemrég elveszített Perczel Annával, az ÓVÁS! elnökével együtt –, mely egységként kezelte az épületeket és a városnegyed lakóit. Jánosnak nem volt térkép e táj. Az épületek szépségén túl szociológusként és érző emberként látta az ott lakó fiatal párokat, idős embereket is, akiket kiszorított a „buldózeres városrehabilitáció”. Ezt a kifejezést János nevéhez kötjük, mellyel jól érthetővé tette az ügyet, amiért az ÓVÁS! küzdött. Kutatói munkásságában makacsul és állhatatosan vállalt szolidaritást a társadalom peremén élő, kitaszított emberekkel, a rendszerváltás veszteseivel. Meg akarta értetni és láttatni sorshelyzeteiket és problémáikat. Egyik megrázó könyve már címében is állásfoglalás: Leselejtezettek

 

János az általa képviselt témák intellektuális megközelítésében és az azokért való érzelmi elköteleződésben is különlegesen egyedi volt. Elméleti munkáján túl a számára fontos ügyek mellett ki is állt, alapos szakmai indoklásainak súlya volt. A zsidónegyed tönkretétele elleni akciókban a siker elérése érdekében minden követ megmozgatott. Ha kellett, barátokat mozgósított, ha kellett, politikusokkal, döntéshozókkal tárgyalt. Így valósulhatott meg 2010-ben a Király utca 15. udvarán álló egykori gettófal rekonstrukciója is, így került fel rá és az épület homlokzatára emléktábla. Csodálatos eseményeket is szervezett: kedves emlékünk róla a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítás előtti terében szervezett hangverseny. Szubjektív tudományos önéletrajza, a Hanyatló világok címe azt is sejteti, hogy tette mindezt egy olyan világban, amelyben nem csak az általa kutatott közösségek hanyatlanak, hanem a számára fontos értékek is.

 

János okos, egyedi humorral fűszerezett iránymutatásaira, sokszor éles, a problémák mélyére mutató megjegyzéseire mindig emlékezni fogunk. Az ÓVÁS! keretében Perczel Anna utolsó kutatása, a „Kik éltek, kik építettek itt?” projekt Jánossal együtt azt kutatta, hogy hogyan és mennyire járult hozzá Budapest zsidó lakossága a város fejlődéséhez, világvárossá válásához – az épületek, építtetőik és lakóik szempontjából. János kutatását a betegsége miatt már nem tudta befejezni. Az, amit elvégzett, így is pótolhatatlanul értékes. 

 

Nehéz búcsút vennünk Jánostól, egyesületünk egy újabb alapítótársától. Emléke legyen áldott! 

 

Az ÓVÁS! Egyesület közössége

 

(Címlapfotó: Jávor István)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk