Ûrkutatás: Reklámhordozó rakétamotor

  • Bodoky Tamás
  • 1997. augusztus 14.

Tudomány

A Mir űrállomás balesete és az azt követő bénázás után a nagy tévétársaságok lelkesen közvetítették, ahogy a Szojuz zökkenőmentesen kapcsolódik az űrállomáshoz, hogy az általa szállított asztronauták leváltsák végre a megviselt legénységet. Nem véletlen az sem, hogy egy ufóévfordulóval súlyosbított függetlenség napján landolt a Nyomkereső a Marson, ezen a fagyasztva szárított bolygón, a misszió szerepe ugyanis elsősorban űrkutatás-népszerűsítő. A megnyirbált költségvetésű NASA új retorikájában a Földön kívüli élet bizonyítékainak felkutatása kapott meghatározó szerepet: olyan cél ez, amely könnyen pótolhatja a becsődölt orosz vetélytársat a Csillagok háborúján és a Star Treken felnőtt új generációk számára.
A Mir űrállomás balesete és az azt követő bénázás után a nagy tévétársaságok lelkesen közvetítették, ahogy a Szojuz zökkenőmentesen kapcsolódik az űrállomáshoz, hogy az általa szállított asztronauták leváltsák végre a megviselt legénységet. Nem véletlen az sem, hogy egy ufóévfordulóval súlyosbított függetlenség napján landolt a Nyomkereső a Marson, ezen a fagyasztva szárított bolygón, a misszió szerepe ugyanis elsősorban űrkutatás-népszerűsítő. A megnyirbált költségvetésű NASA új retorikájában a Földön kívüli élet bizonyítékainak felkutatása kapott meghatározó szerepet: olyan cél ez, amely könnyen pótolhatja a becsődölt orosz vetélytársat a Csillagok háborúján és a Star Treken felnőtt új generációk számára.

A NASA többé nem hivatkozhat arra, hogy meg kell előzni az oroszokat: ő maga is pénzeli az egykori ellenfelet, ami pedig a dicsőséges szovjet űrbirodalomból megmaradt, kilóra széthordják a multik. A Mir űrállomáson folyó munka évek óta az amerikai tőkeinjekcióra szorul (lásd Kozmikus buhera, MaNcs, 1997. április 3.), az orosz hordozórakétáknak (Szojuz, Zenit, Proton) és a START egyezmények értelmében leszerelésre ítélt, átalakított interkontinentális ballisztikus rakétáknak (SS-6, SS-18) multinacionális távközlési cégek jelölik ki az új feladatokat (lásd Fájlövés, MaNcs, 1997. február 27.).

Az Orosz Ûrügynökség

a rakétaipar, Bajkonur és a Gagarin Kiképzőközpont minden szabad kapacitását értékesíti az űrpiacon, sőt olyan, korábban hétpecsétes titoknak számító, a szovjet időkben zárt városokban fejlesztett technológiákat is eladnak, mint például az a rakétamotor, amelynek szabadalmát nemrégiben vásárolta meg a Lockheed Martin amerikai hadiszállító. A Burán orosz űrsikló mindössze egyszer repült a légkörön kívül, a program 1988 óta pihen. Hab a tortán, hogy a Nyomkereső megelőzésére tervezett orosz Mars-szonda rögtön a start után meghibásodott és visszazuhant. Az űrverseny kiütéssel ért véget: nagy győzelem ez az amerikai népnek, de a NASA kutatóinak még nagyobb fejtörést okoz, hogy a továbbiakban hogyan indokolják nélkülözhetetlenségüket a költségvetési hiány lefaragását előszeretettel az űrprogramoknál kezdő szenátorok előtt, hiszen a távoli galaxisok, üstökösök és fekete lyukak meg a négymilliárd éve halott marsi mikrobák érdekérvényesítő képessége az amerikai szenátusban meglehetősen csekély.

A fentiek fényében érthető, hogy bár nem bukott akkorát, mint orosz vetélytársa, az elmúlt években a NASA is kőkemény racionalizációra kényszerült: a több milliárd dolláros misszióknak vége, állástalanná vált vagy a műholdbizniszben folytatja pályáját jó néhány rakétatudós, és teljes egészében privatizálták a Földön kívüli élet rádiójeleit kutató SETI programot (lásd Csillagszörf, MaNcs, 1997. február 20.). A világot lázban tartó Mars-misszió a bolygót hamarosan megközelítő keringőegységgel együtt csupán mintegy háromszázhatvanmillió dollárba, vagyis a tizedébe került a huszonegy évvel ezelőttinek. A projektből és a szondákból kiszórtak mindent, ami nem létfontosságú, megszegve a redundancia elvét, ami

a NASA

egyik jól bevált dogmájaként korábban szinte kötelezővé tette, hogy minden berendezésből, alkatrészből és műszerből legalább kettő legyen. Míg a Viking szondák (1976) több százféle kísérlet elvégzéséhez szükséges laboratóriumot vittek, a Nyomkereső (Pathfinder) csak néhány feladatra alkalmas: felvételeket készít, méri az időjárás néhány alapvető paraméterét és a marsmobilon elhelyezett röntgenspektrométer segítségével vizsgálja a talaj és a kőzetminták vegyi összetételét. A szonda építésénél több kereskedelmi forgalomban is kapható és kevesebb egyedi tervezésű alkatrészt használtak: a Jövevény (Sojourner) és a leszállóegység közötti drót nélküli adatkapcsolatot például a Motorola kommersz rádiós modemei biztosítják, a mikrosütőnyi járművet irányító fedélzeti számítógép lelke egy tíz éve kapható, filléres Intel processzor. Az IBM újraterveztette az RS/6000 számítógépcsalád hirdetéseit, "mélykéktől a mélyűrig" a szlogen - a Kaszparovot legyőző Deep Blue (lásd Nyerő gép, MaNcs, 1997. május 15.) és a Nyomkereső fedélzeti számítógépe egyaránt RS/6000 alapú. A költségek drasztikus lefaragásának nagy volt a kockázata, hiszen minden előre nem látott műszaki hiba a szonda elvesztését okozhatta volna, ugyanakkor a misszió sikere valószínűleg további évtizedekre biztosítja majd a Naprendszer további felderítésére szőtt tervek anyagi fedezetét.

Bár a Jövevény nem képes eldönteni, hogy

volt-e élet

az általa vizsgált szikladarabokban, az már biztos, hogy azokat a sziklákat valaha egy vízmosás koptatta. A Voyager és a Galileo szondák eredményei alapján az is egyre valószínűbb, hogy vastag jégpáncéllal borított folyékony ősóceán van a Jupiter Európa nevű holdján. Alig egy éve bombaként robbant a hír, hogy egy, az Antarktiszon talált marsi eredetű meteorkőben a primitív élet több milliárd éves nyomait fedezték fel a kutatók (lásd Élet ez?, MaNcs, 1996. augusztus 15.). Ed Shostak a SETI-től még azt a feltevést is megkockáztatta, hogy a földi élet marsi eredetű: "Egy darab Mars-kőzet termékenyítette meg a Földet, és mi vagyunk az eredmény - három-négy milliárd évvel később. E forgatókönyv szerint mi lennénk a Mars-lakók." Ez persze nem valószínű, de "a földi élet kialakulásához vezető körülmények feltehetően univerzálisak. Semmi okunk annak feltételezésére, hogy a Földön kívül nincs élet a világmindenségben." Paul Horwitz, az idézett harvardi csillagász szabadidejében saját készítésű rádióteleszkóppal kutat idegen civilizációk üzenetei után, és meg van győződve a marsi meteoriton talált fosszíliák valódiságáról: "A galaxisunkban négyszázmilliárd, a Naphoz hasonló csillag található; ha mindegyik homokszemnyi méretű lenne, akkor is meg lehetne tölteni velük egy úszómedencét. Minden negyedik rendelkezik Föld-szerű bolygókkal."

Hogy az életjelek valóságosak, vagy pedig a tömegkultúrában minden eddiginél népszerűbb alienkultuszt (lásd Az idegen szép, MaNcs, 1997. július 3.) kihasználó

ügyes marketinghúzás

tanúi vagyunk a tudományos világ részéről, nem eldönthető, de a cél szentesíti az eszközt: a piacosodó világban a tudományos eredmény is termék, amelyet nem elég előállítani, tudni kell értékesíteni is. A NASA-nál tudják: az Interneten százmilliók voltak kíváncsiak a Jövevény első felvételeire, az eddig megszokott kódok és számsorok helyett Maci Laciról és a Matterhornról nevezik el a Mars-köveket, sajtóközleményeikben kerülik a szakzsargont, és titokzatoskodás helyett partnernek tekintik a médiát. Daniel Goldin, a NASA új igazgatója a megszorításokkal párhuzamosan sikerpropagandába kezd, és a Mars-missziók szükségességét hangsúlyozó manifesztumában rámutat: "Annak idején a NASA szponzorálta az integrált áramkör létrehozására irányuló kutatásokat, így általa jöhetett létre a számítástechnikai ipar, műholdjai pedig úttörő szerepet játszottak a globális telekommunikáció bölcsőjénél. Az űrkutatás tehát olyan katalizátorszerepet játszik, amely új irányokat jelöl ki az emberi civilizáció fejlődésének, új iparágakat és munkahelyeket teremt." A NASA ma minden bizonnyal a legkedveltebb kormányhivatal, mert felismerte, hogy a továbbiakban csak a Disneylandével vetekedő népszerűség birtokában számíthat az adófizetők dollárjaira, és meglépte, amit ilyen helyzetben lépni kell.

Bodoky Tamás

Földközelben

A Hubble űrteleszkóp

1990-ben bocsátották fel, a 380 mérfölddel a Föld fölött orbitális pályán keringő műszer a légkör zavaró hatását kiküszöbölve tanulmányozhatja az égi jelenségeket. "A földi távcsövek hozzá képest egy úszómedence fenekéről próbálkoznak" - nyilatkozta egy csillagász. Nem csoda, hogy az alig három éve üzemképes teleszkóp (rögtön a felbocsátás után meghibásodott, és a hibát csak 1993-ban sikerült kijavítani) máris tucatnyi szenzációt fényképezett: a közelben elszáguldó Hale-Bopp üstököst, homokvihart a Marson, a Shoemaker-Levy 9 üstökös ütközését a Jupiterrel, vándorló foltot a Neptunusz felszínén, négy új holdat a Szaturnusz körül, minden eddiginél távolabbi galaxisokat, bolygók születését, fekete lyukakat és kvazárokat.

Nemzetközi űrállomás (ISS Alpha)

A Mirhez hasonlóan moduláris rendszerű, központi egységét már 1998-ban fellövik. A programban részt vesz Oroszország, Japán, Európa és Kanada is, az oroszok éppen a közelmúltban a Progresz teherűrhajóval történt ütközés után léket kapott Szpektr modult akarták átmenteni a Mirről. Ha minden a tervek szerint halad, az új űrállomás 2002-re készül el.

További missziók

A Nyomkereső tavaly novemberben indított párja, a kamerákkal, lézeres magasságmérővel, hőérzékelővel és magnetométerrel ellátott Felderítő (Global Sourveyor) 1998 márciusában áll Mars körüli pályára, feladata lefényképezni és feltérképezni a vörös bolygó teljes felszínét. A szonda összesen 83 gigabyte adatot sugároz vissza a Földre, majd további három évig az első marsi telekommunikációs műholdként biztosítja a kapcsolatot a földi irányítás és a további leszállóegységek között. A Föld és a Mars pályája huszonhat havonta teremt kedvező lehetőséget újabb szondák indítására, a NASA pedig a Nyomkereső sikerén felbuzdulva 2005-ig minden ilyen alkalmat megragad. A féltucatnyi további szonda a Felderítőhöz és a Nyomkeresőhöz hasonlóan párosával indul, egy keringő- és egy leszállóegység alkalmanként. 2005-ben indul egy visszatérő szonda, amelynek feladata, hogy marsi kőzetmintát hozzon magával, remélhetőleg szerves maradványokkal együtt. Az első ember 2012-ben lép a Marsra, "amennyiben szükség lesz az odaküldésére a marsi élet kérdésének eldöntésére" - nyilatkozták az illetékesek.

Jövő októberben hétéves útra indul a Cassini, feladata a Szaturnusz és annak holdja, a Titán vizsgálata. A Cassini fedélzetén utazik az Európai Ûrügynökség által készített Huygens szonda, amely a Titán légkörébe ereszkedik. 2003-ban lövik fel a Pluto Exprest a Naprendszer legtávolabbi bolygója felé, a szonda tíz-tizenhárom év alatt ér célba. Egyelőre nem megjelölt időpontban újabb szonda indul az Európára is, amelynek leszállóegysége a jégpáncélt átolvasztva a feltételezett óceánban kutat majd az élet jelei után. A NASA még legalább tizenöt évig további repüléseket tervez a jelenleg rendelkezésére álló űrrepülőgépekkel. 2010-re elkészül a következő generációs űrrepülőgép, amely akár menetrendszerű járatokat is lehetővé tesz majd a nemzetközi űrállomásra.

Crash

Egymillió évenként átlagosan egyszer ütközhet a Föld olyan üstökössel vagy aszteroidával, amely elég nagy ahhoz, hogy elpusztítsa az emberi fajt, kisebbek jóval gyakrabban jöhetnek. A csillagászok ma már hónapokkal előre jelezhetik az eseményt, de a védekezés esélye minimális: nukleáris vagy lézerfegyverekkel a kérdéses objektum esetleg elpusztítható, vagy pályája módosítható. Jelen pillanatban 2000 olyan égitest ismeretes, amelynek pályája keresztezi a Földét. 1989. március 23-án mindössze hatórányi különbséggel tartózkodott ugyanott a Föld és egy fél mérföld átmérőjű aszteroida, 1991. január 17-én még közelebb járt egy valamivel kisebb darab. A NASA számításai szerint egy kilométernél nagyobb átmérőjű égitest becsapódásának esélye a jövő évszázad során egy a tízezerhez, ezért 1991-ben évi tízmillió dolláros beruházást irányzott elő a Földet fenyegető égitestek monitoring rendszerének kiépítésére. A kongresszus leszavazta a programot, a védelmi rendszer azóta is papíron maradt.

Carl Sagan

A sikeres landolás után a Nyomkeresőt Carl Sagan űrállomásnak nevezték el a tavaly decemberben elhunyt csillagász után, aki a Naprendszer felkutatására indított összes NASA-misszió (Mariner, Viking, Voyager és Galileo) vezető figurája volt. Sagan (1934-1996), a Harvard, majd a Cornell egyetem professzora a földi élet eredetére vonatkozó kutatásai során arra a meggyőződésre jutott, hogy az élet az univerzum, talán a Naprendszer más pontjain (például az Európa jégpáncélja alatt vagy a Titán szerves anyagokban gazdag légkörében) is létezik; ezen a vízión Arthur C. Clarkkal (a telekommunikációs műhold feltalálója és a 2001 Ûrodüsszeia írója, lásd Mint HAL az űrben, MaNcs, 1997. április 17.) és más tekintélyes tudósokkal osztozott.

Sagan az egyik legnépszerűbb amerikai tudós: több száz tudományos és ismeretterjesztő cikk, egy tévésorozat (Cosmos, 60 ország ötszázmillió nézője volt rá kíváncsi) és több tucat bestseller fűződik a nevéhez, 1977-ben íródott, Az éden sárkányai című könyvéért Pulitzer-díjban is részesült. Minden tekintélyét latba vetve támogatta a Földön kívüli intelligens élet rádiójeleit kutató (SETI), a Föld-közeli aszteroidák helyzetét vizsgáló és a Mars robotokkal történő felderítését célzó programokat. Kutatásokat folytatott a nukleáris háború hosszú távú környezeti hatásairól, szót emelt a fegyverkezési verseny ellen. Az elmúlt években szabályos háborúba keveredett az ufómozgalmakkal, mert utolsó könyvében kétségbe vonta a roswelli incidens, valamint az ufólátogatások és emberrablások valódiságát. A Kapcsolat (1985) című novellájából készült hollywoodi filmet néhány hete mutatták be az amerikai mozik.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.