Vajon a kan vagy szuka kutyák szaglása jobb?

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. augusztus 8.

Tudomány

Az ELTE etológusai több paraméter szerint vizsgálták kutyák szaglását: életkor, hőmérséklet, páratartalom, nem, kor, helyszín. Van ami befolyásolja a szaglást, van ami nem.

Azt mindenki tudja, hogy keresőkutyák mi mindent képesek kiszagolni, de ők speciális kiképzést kapnak, így az ő eredményeik nem tekinthetők általánosnak. Az ELTE Etológia Tanszéke azt kutatta, mi a helyzet Buksival, vagyis az átlag házikedvenc szaglását vajon befolyásolják-e körülmények, illetve mely körülmények.

A kutatók több mint négyszáz képzetlen, különböző fajtájú kutya szaglási teljesítményét vizsgálták, a kutyáknak egy cserépsor alatt elrejtett jutalomfalatot kellett kiszagolniuk.

 

A vizsgálat során azt a csoport által kifejlesztett és már farkasok esetében is sikeresen használt tesztet alkalmazták, amelyben a kutyáknak egy cserépsor alatt elrejtett jutalomfalatot kellett megtalálniuk. A feladat három nehézségi szintet tartalmazott; az első szint előtesztként szolgált, amelyből kiderült, hogy a kutyák megértették-e a feladatot, motiváltak voltak-e, és nem támaszkodtak-e alternatív problémamegoldó módszerekre. Azok a kutyák, amelyek sikeresen teljesítették a harmadik szintet, a legjobbak közé kerültek.

 

Bár azt gondolnánk, a hőmérséklet vagy a páratartalom befolyásolta a kutyákat - melegben minden büdösebbnek tűnik - ám ez nem így van. A helyszín azonban számított: azok a kutyák, amelyek laborban végezték a tesztet, jobban teljesítettek, mint, amelyek viszonylag zavarásmentes helyen a szabadban. A kinti helyszín ingerei tehát elvonhatják a kutyák figyelmét.

Nem volt különbség a szukák és kanok eredménye között, és az ivartalanítási státusz alapján sem. Ugyanakkor a 2-3 éves kutyák jobban teljesítettek, mint a két évesnél fiatalabb és a hat évesnél idősebb kutyák. A vizsgálat eredményei a Scientific Reports című tudományos folyóiratban jelentek meg.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

An American Hero

  • - ts -

Az idén kicsit megbicsaklott Bruce Spring­steen és az E Street Band nagyszabású világ körüli turnéja; pont a hozzánk legközelebb eső szakasz esett ki, elmaradt másik három mellett a prágai koncert is. 2025 júniusában térnek majd vissza, hogy pótolják a koncerteket.

A big band mint titkos társaság

A neves fiatal zenekarvezetők közül Darcy James Argue-t érte az a megtiszteltetés, hogy a hr-Bigband, vagyis a Frankfurtban működő tartományi rádiós nagyzenekar rezidens zeneszerzője legyen. (Ez az a német együttes, amelynek Tony Lakatos volt az egyik szaxofonos szólistája 1993 és 2020 között.)

Magányos várakozás

A Ladó Galéria korábbi kiállításán a macs­káknak volt kitüntetett szerepük, most pedig – a véletlenek furcsa találkozása miatt – egy speciális, kissé agárszerű kutya a főszereplő. De egyik kiállítás sem a „kis kedvencekről” szól, hanem magáról a művészetről.