„Zsidók csak olyan arányban vehetők fel…”

Tudomány

Nyolcvan éve kezdte meg működését az Országos Magyar Sajtókamara. Alapítását az az 1938-as törvény írta elő, amit első zsidótörvényként említenek a történelemkönyvek.

1938. január 16-án meghitt ünnepség helyszíne volt a keresztény szellemségű magyar írók, hírlapírók és művészek klubja, a Pátria. A klub fennállásának 15. évfordulóját ünnepelték, a vezérszónok Kozma Miklós ex-belügyminiszter, az MTI elnöke volt, aki beszédét azzal zárta, hogy „a magyar szellemi élet nyugtalankodik, valami megoldást keres, hogy hathatósabban és jobban érvényesülhessen”.

„Zsidókérdés van, ez egyike elintézetlen problémáinknak.

Ha pedig elintézetlen, annak csak tervszerű és törvényes rendezését tartom lehetségesnek. Az ország határain belül élő zsidóság diszpozícióinál és helyzeténél fogva, de részben a magyar fajta közömbössége miatt is aránytalanul nagy szerepet játszik a gazdasági élet bizonyos ágazataiban”. Mindezt már Darányi Kálmán miniszterelnök mondotta másfél hónappal később Győrben, amikor meghirdette ötéves, gazdaságfejlesztési programját – szerinte ezen aránytalanságok miatt a zsidóság befolyását a „nemzeti élet kulturális és más területein illő mértékre kell csökkenteni”.

A Magyar Sajtókamara elnöksége

A Magyar Sajtókamara elnöksége

Fotó: Országos Magyar

A beszéd nyomán született 1938. évi XV. törvénycikket „a társadalmi és a gazdasági élet egyensúlyának hatályosabb biztosításáról” 1938. május 29-én fogadta el az országgyűlés, ekkor már a törvény egyik meaglakotója, Imrédy Béla volt a miniszterelnök. A későbbiekben csak első zsidótörvénynek nevezett rendelkezés kimondta, hogy a három hónapon belül létre kell hozni a sajtókamarát melynek feladata „az újságírás és a lapkiadás (…) körében a nemzeti szellem és keresztény erkölcs követelményeinek érvényre juttatása és biztosítása” és amelynek „tagjaiul zsidók csak olyan arányban vehetők fel, hogy számuk

a kamara összes tagjai számának húsz százalékát ne haladja meg”.

A törvény szerint „akár időszaki, akár nem időszaki lap kiadója, szerkesztője, vagy a lapnak állandó munkaviszonyban álló munkatársa csak az lehet, aki a sajtókamara tagja”.

Két nappal törvény kihirdetése után, 1938. június 1-jén megjelent „az állami rend megóvása végett szükséges sajtórendészeti rendelkezésekről” szóló 1938/XVIII. törvénycikk is, amely az időszaki lapok alapítását, és a már létező újságok megjelentetését miniszterelnöki engedélyhez kötötte immár az első zsidótörvény „szellemében”.

E törvény nyomán összesen 411 sajtóorgánumot szüntettek meg a következő fél évben. Az Országos Magyar Sajtókamara 1939. június 23-án kezdte meg működését, induláskor a kamarai összlétszám 1572 volt, ugyanekkor 1863 felvételi kérelmet utasítottak el.

Az Országos Magyar Sajtókamara dicstelen működéséről e heti nyomtatott lapszámunkba olvashatnak.

Ugyanakkor külön cikkben foglalkozunk a Fidesz holdudvarában ismét előkapott ötlettel, a modern kori sajtókamara tervezett felállításával, amellyel a kormánypárti szereplők ugyan nem a "zsidókérdést" akarják már megoldani, viszont jó eszköznek vélik a szabad sajtó maradékának felszámolásához. Hogy mit tereznek a fideszes szakemberek, milyen kényszerítő eszközökkel terelnék be a nem kormánypárti újságírókat az "etikai normák" alapján működő kamarába, a friss Magyar Narancsban olvashat részletesebben.

(Nyitókép: Újságos stand 1941-ben, illetve Imrédy Béla volt miniszterelnök. Fotó: Fortepan)

A lap már kapható az újságárusoknál vagy előfizethet rá itt.

Magyar Narancs

A digitális Magyar Narancs digitális olvasójának a digitális olvasáshoz szükség lesz a DIMAG Reader letöltésére. A digitális példányok a következõ platformokon érhetõek el online, és offline is: Iphone/Ipad (iOS), Google Android, PC. Fizessen elõ egy évre, fél évre, negyed évre, egy hétre!

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.