Sokan isznak ólmos csapvizet – és nem is tudnak róla!

Tudomány

A nehézfém-szennyezéssel nem lehet viccelni: jobb bevizsgáltatni a vizünket - pláne, ha régi, még ólomcsövekkel bélelt házban lakunk.

Az ólomcső sokáig volt a vízvezetékek építésének legfontosabb anyaga: a honi (pláne a városi) lakásállomány átlagéletkorát tekintve ma is sokfelé a saját házunkba épített ólomcsöveken át folyik át az ivóvíz, mire eljut a csapunkig.

Persze az ólomcső még nem jelenti kapásból a nehézfém-mérgezés forrását, de főleg a bolygatott. ám tejes mértékben le nem cserélt vízvezetékrendszerek még nagyobb kockázatot is jelentenek. Az ólomvezetékeknek is megvan a maguk természetesen kialakult szigetelése, ami elméletileg gátat szabna az ólom beoldódásának – ám ez meg is sérülhet!

false

2013 végétől még szigorúbban húzták meg nálunk is az az ólomszennyeződés felső határértékét – ezzel együtt mind több bevizsgált ivóvízmintáról derül ki (származzon bár magánlakásból vagy iskolából), hogy ólommal szennyezett.

  • De mit tegyünk, ha arra gyanakszunk, hogy ólommal szennyezett a vizünk, hol tudjuk bevizsgáltatni, akár ingyen?
  • Mi történhet velünk, ha tudtunkon kívül nehézfémmel szennyezett vizet kortyolunk nap, mint nap – mik a krónikus ólommérgezés kezdeti és „beérett” tünetei, miért olyan nehéz azonosítani a szimptómákat?
  • Miért bánik el végzetesebben az ólom a csecsemőkkel és a cseperedőfélben lévő gyermekekkel?
  • Mit tehetünk akkor, ha már elöregedett az egész vízvezetékrendszerünk – megúszhatunk-e egy igen költséges felújítást, ami nem is biztosan hatékony a veszélyek elhárítására?
  • Vajon tényleg használ, ha ivás előtt mindig jó alaposan kiengedjük a csapvizet – és közvetlen fogyasztás céljára, de még tea- és kávékészítésre, levesfőzésre is csak is a hidegvizes csapból vesszük a hozzávalót?
  • Tudjuk-e házilagosan tisztítani az ólommal szennyezett vizet – vajon minden víztisztító jó erre a célra?
  • Tényleg szerencsés ólomszennyezés szempontjából, ha kemény a csapvizünk és közben alacsony a gáztartalma?
  • És valóban csak nekünk, 20.-21. századi embereknek akadt problémánk az ólommal – mi a helyzet azokkal a civilizációkkal, amelyek állítólag rámentek a vele való túl szoros kapcsolatra?

Minderről bővebben is olvashatnak az e heti friss, nyomtatott Magyar Narancsban!

Ne feledje el e héten is megvenni a lapot, amely csütörtöktől kapható az újságárusoknál. Vagy előfizethető itt.

E heti számunkban

Magyar Narancs

A digitális Magyar Narancs digitális olvasójának a digitális olvasáshoz szükség lesz a DIMAG Reader letöltésére. A digitális példányok a következõ platformokon érhetõek el online, és offline is: Iphone/Ipad (iOS), Google Android, PC. Fizessen elõ egy évre, fél évre, negyed évre, egy hétre!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?