Ketogén diéta

Zsírból várat

Tudomány

Az alapvetően zsíralapú étrend epilepsziás betegek, főleg gyerekek állapotának javítására kitalált, e célra viszonylag hatékony módszer. De akadnak, akik fogyni szeretnének tőle.

Viszonylag egyszerű alapelveken és összetevőkön alapul az epilepszia kordában tartására kitalált ketogén diéta: sok zsír, ami jobb esetben tejzsír (tejszínhab, vaj), de lehet ropogósra sütött szalonna is, pont elégséges mennyiségű fehérje (leggyakrabban hús) és csak nagyon kevés szénhidrát. Gyümölcsöt, zöldséget módjával ehetünk, de határozottan kerülendő számos, a magyarban véletlenül b betűvel kezdődő népszerű élelmiszer, mint a banán, a borsó, a burgonya vagy épp a búzaliszt.

A kiváltott élettani hatás is egyszerű. Az emberi szervezet az összetett cukrokat – legyen bár szó a cukortartónkban lapuló kétértékű cukorról, a szachazrózról vagy keményítőalapú tészta­félék poliszacharidjairól – lebontja egyszerű, hatértékű cukorra, glükózra (azaz szőlőcukorra). Erre szüksége van szervezetünknek, mindenekelőtt az agyunknak, amely különösen sok energiát igényel a működéséhez. Ezért energiahordozókat, mindenekelőtt cukrot ége­tünk. Itt biokémiai ciklusokon (pl. a híres Krebs-cikluson) keresztül megvalósuló szabályozott oxidációt kell elképzelni, nem a szervezetünkben működő vegyes tüzelésű kályhát. Ha viszont megvonjuk az elégséges mennyiségű cukrot (legyen bár az egyszerű, kétértékű, illetve összetett cukor), akkor a szervezetünk zsírokat kezd lebontani. Ezek alapvetően hosszú szénláncú zsírsavak és egy háromértékű alkohol, a glicerin alkotta vegyületek (úgynevezett triglicerid típusú észterek), s a bomlásuk során pedig a zsírsavak mellett ketonok keletkeznek – erről a szerves kémiai vegyületcsoportról kapta a nevét is az étrend. A vér és az agy magas ketonszintje, azaz a ketózis hozzájárul az epilepsziás rohamok ritkulásához.

A ketonok jó energiaforrások, a szervezetünk ketogén diétára fogva is képes ellátni alapfunkcióit, ugyanakkor a szokásos élelmi anyagaink átlagos összetevőinek radikális megváltoztatása nem marad mellékhatások nélkül. Ezekkel mindenkinek számolnia kell, aki belevág ebbe a diétába, pláne, ha nem egy súlyos betegség, hanem pusztán a súlya miatti aggodalom készteti erre.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk