Tévétorrent

Animals.

Tévétorrent

Az állatmesék modern inkarnációi már ritkán célozzák a felnőtteket, pedig a műfajban bőven van potenciál a komolyabb témák feldolgozására. Mike Luciano és Phil Matarese épp ezt a hiányt ismerték fel.

Nehezen beskatulyázható animációs sorozatuk minden epizódja más-más állatcsoportot helyez a középpontba és az ő banális életü­kön keresztül térképezi fel a mai New Yorkot. A főszereplők szándékoltan nem Disney-kompatibilis, sőt olykor visszataszító állatok (patkányok, poloskák, legyek, pulykák, galambok), akiknek válogatott emberi problémákkal kell megküzdeniük. Transznemű galambok, bántalmazott legyek, későn érő hernyók és szexuális diszfunkciókkal küzdő patkányok hol szórakoztató, hol megindító küszködését nézzük, miközben a sorozat átívelő cselekményszála a korrupt New York-i polgármester ármánykodását mutatja be.

A széria bővelkedik elmés képi és akusztikus gegekben (pl. az emberek állati hangon morognak, míg az állatok választékos stílusban társalognak), bár a poénok színvonala erősen hullámzó. Az egésznek van valami szándékoltan barkácsolt, olcsó jellege (pl. kidolgozatlan rajzok, elrontott dialógusok), ami sokszor a visszájára fordul és elidegeníti a nézőt. Matarese és Luciano (akik minden részben felbukkannak) fontosnak érezték, hogy társadalomkritikát erőltessenek a sorozatba: ez néha találó, de legtöbbször inkább szájbarágós és leegyszerűsítő.

Az Animals. nagyon szűk rétegközönséget céloz meg (jobban működne websorozatként) és sokszor kissé nehéz befogadni, de érdemes tenni vele egy próbát.

Magyar felirat: anonymus

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?