Tartalom

(2016-04-14)

Kis-Magyarország

Kis-Magyarország

Dehogy stróman. Intéző! - Ingatlankeringő Mészáros Lőrinc és az Orbán család között

Orbán Viktor a hatvanpusztai majorság mellett egy másik, Felcsút környéki rezidencián is álomra hajthatja fejét. Az alcsútdobozi Rézhegyen álló, örökpanorámás nyaralót először Mészáros Lőrinc vette meg, ma Orbán Győző tulajdonában áll. Mészáros, a milliárdos polgármester az alcsútdobozi arborétum mellett luxusingatlanokat is épített, ahol vendégül láthatja a fideszes nagyurakat.

Snoblesse
Publicisztika

Publicisztika

Kiss Noémi: Erőszak az uszodában

Akkor még, a nyolcvanas években másképp használtuk ezt a szót. Az erőszak pozitív, ösztönző jelentéssel bír. Inkább az erőn a hangsúly – erőnléti erőszak, a tréningben kitartást jelent és elszántságot, ami a sportoló alapmotivációja. Önmagad megerőszakolását, legyőzését.

Király László György

Publicisztika

Papírgyűjtés Panamában

Mi a baj az offshore-ral?

A Panama-akták napvilágra kerülésével újra a figyelem középpontjába kerültek az offshore cégek. A Mossack Fonseca ügyvédi iroda által alapított vállalatok tulajdonosai vagy a hozzájuk köthető személyek között számos ismert név is felbukkant, köztük jelentős politikai potentátoké. Azóta sokan magyarázkodnak, az izlandi miniszterelnök lemondott, és David Cameront is erősen támadják. De miért? Törvénytelen dolog lenne külföldi céget tulajdonolni? Nem, nem az. Akkor tulajdonképpen miért is a pánik a nyilvánosságra került nevek miatt?

A szerk.

A szerk.

A szerk.

A másvilág vége

Szűk másfél hétnyi esztelen pörgés után elcsendesedni látszik Kiss László ügye.

A szerk.

A szerk.

Az agresszió ára

Kedden az Országgyűlés a kormány kezdeményezésére eltörölte a vasárnapi boltzárat.

Egotrip
Gazdaság

Gazdaság

„Amikor már Albánia is elhúzott mellettünk”

Az Országgyűlés már áprilisban szavaz a jövő évi költségvetésről, és pár év múlva jöhet a hiány nélküli, „nullás” büdzsé. Az intézkedések célja a piac megnyugtatása lenne, ám a bejelentések csak növelik a bizonytalanságot, további károkat okozva a gazdaságnak.

Belpol
Külpol

Pilótanők és a saría Bruneiben

Külpol

Szemfényvesztés

A közelmúltban bejárta a nyugati sajtót, hogy a Brunei Királyi Légitársaság első, kizárólag női pilóták által vezetett repülőgépe sikeresen földet ért Szaúd-Arábiában – abban az iszlám államban, ahol a nők köztudomásúlag még autót sem vezethetnek.

Külpol

„Egy bizonyos Micimackó pénzmosásban érintett”

John Christensen adószakértő, a Tax Justice Network igazgatója

Soha nem volt még ekkora kiszivárogtatás – a „Panama-akták” mégis alig öt százalékát érintik az offshore vagyonoknak, véli a közgazdászokból és pénzügyi szakemberekből álló civil szervezet igazgatója. Hogyan működnek az offshore-ra szakosodott ügyvédi irodák, és van-e a mostani botránynak köze az adókhoz?

Zene

Opera

Zene

Ölj meg, ölelj meg!

Mozart: Idomeneo

Csak csínján a fogadalmakkal! – erre int minket Mozart 1781-es müncheni operája, persze nem az életvezetési és egészségmegőrző fogadkozásoktól eltanácsolva, hanem inkább a „most az első embert, aki szembejön” típusú fölfohászkodásoktól.

Koncert

Zene

Hasonlíthatatlan

Julia Lezsnyeva és a La Voce Strumentale

Az igen fiatalon világhírűvé vált orosz koloratúrszoprán, a szahalini születésű Julia Lezsnyeva (1989) először a 2013-as Budapesti Tavaszi Fesztiválon lépett magyar közönség elé, a Müpa pódiumán, Händel Il trionfo del Tempo e del Disinganno (Az Idő és a Kijózanodás diadala) című oratóriumának előadásán, neves vokális partnerekkel, az Il Giardino Armonico kíséretével, Giovanni Antonini vezényletével.

A Cheap Trick régen és ma

Zene

Lökött, de nagyon okos

Az öt legképregényszerűbben kinéző nagy amerikai zenekar egyike, a Cheap Trick annyira jellegzetesen tengerentúli jelenség, mint John Wayne, a rossz sör vagy az öngyilkos karizmatikus kisegyházak, szóval innen, Európa közepéről (pláne a szívéből!) elég nehéz a maga teljességében megérteni; ám nagyon szeretni már annál egyszerűbb.

Film
Képzőművészet

A Szépművészeti kincsei a Luxembourg Múzeumban

Képzőművészet

Ásítozunk Párizsban

A Remekművek Budapestről – Dürer, Greco, Tiepolo, Manet, Rippl-Rónai… immár a negyedik a Szépművészeti Múzeum régi képtárának legjelentősebb darabjaira építő külföldi kiállítások sorában.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Sport és valóság

Irány Rio!

Ha valakinek kétségei vannak afelől, hogy a kortárs olimpiák az emberiség csúcsteljesítményei közé tartoznak, és abban sem abszolút biztos, hogy a Citius Altius Fortius hármas jelszó értelmes célt takar, az hátrányból indul, amikor egy olyan műsorba fut bele, aminek az az alapvetése, hogy az ötkarikás játékok mindenek fölött állnak.

Könyv

Elsüllyedt szerzők XLV.

Könyv

„Szent akartam lenni”

Lengyel József (1896–1975)

„Örökkévalóság? Valóság, örökké.” Lengyel Józsefre mélyen jellemző ez az egyik novellájában felbukkanó szójáték. A kommunista Sallai Imre, az elbeszélés monologizáló főhőse a siralomházban töltött utolsó óráiban is elutasítja a metafizikát, és a realitásra esküszik fel. Mint Lengyel – emberként, íróként.

Könyv

„Mindennap mértem a vérszintet” - Tolnai Ottó költő

A kortárs költészet klasszikusának életműsorozata indul a Jelenkornál. Ennek első, a napokban boltokba került darabja az eredetileg 1980-ban megjelent, monumentális verseskötet, a Világpor. A déli határzár mellett fekvő Palicson élő szerző ennek bemutatójára érkezett Budapestre, itt próbáltunk interjút készíteni vele. A szó hagyományos értelmében ez nem sikerült.

Színház

Színház

Színház

Látni tanít

Zsótér Sándor a Nemzetiben és Miskolcon

Nehéz megmondani, miről szól a Galilei élete a Nemzetiben, és talán éppen ez a reményteljesen fojtó ebben az előadásban.

Lokál

Ötletpályázat az Országgyűlés Hivatala új épületére

Lokál

A hatalom vakolása

A Kossuth téri épületek történelmünk szimbólumai, amelyek a magyar szellem két arcát mutatják felénk. Ezért is felháborító, hogy a beérkezett pályázatoknál sokszor azt sem lehet eldönteni, vicc ez vagy komoly.

Gasztro
Lélek

Lélek

Halálhír – Igazmondás végstádium idején

Hogyan lehet elmondani valakinek, hogy hamarosan meg fog halni? És el kell-e mondani? A daganatos betegeket kezelő orvosok mindennapos, embert próbáló feladata ez, de a szembenézés a családok számára is nagyon nehéz. Cikkünk a Magyar Hospice Alapítvány kutatásának tapasztalatait összegzi.

Tudomány

Tudomány

Rest a lelke -Tavaszi fáradtság

A természet már ébred, de az ember még pihenne: bágyadtság, aluszékonyság, fejfájás, szédülés, ingerlékenység kínozza. A tavaszi fáradtság afféle alacsony intenzitású népbetegség, nehéz megragadni a mögötte lappangó élettani okokat.

Riport

Új generáció az egészségügyben

Riport

Kitörni a félmegoldások közül

A kormány milliárdokat áldoz a rezidenseket támogató ösztöndíjakra, az érintettek azonban elsősorban tisztességes alapbérre, megfelelő körülményekre és a szakképzés átalakítására várnak.

Tévétorrent

Mozi + tévétorrent

Tévétorrent

A rettenetes dekád

Shane Meadows: This is England

A nyolcvanas évek mindenhol nyolcvanas évek – lakótelepekkel, kispolgárisággal, küzdéssel és kosszal (morális és szó szerinti értelemben is). Sár az élet a diktatúrákon kívül is; nincs tejjel-mézzel folyó Kánaán. Anglia sem az, már ha hihetünk Shane Meadows kultikus – nemrég új darabbal bővült – This is England folyamának.

Torrentmozi

Tévétorrent

Fekete szívek klubja

What Happened, Miss Simone?

Megkérdeztük tőle, hogy mit kér a fellépés előtt, ő meg mondta, hogy kokaint és egy rőf kolbászt – meséli Warren Ellis, Nick Cave hegedűse a poraiból épp feltámadt, már 50 felett járó Nina Simone-ról a 20 000 nap a Földönben, és ez pontosan az a fajta mondat, amely mögött bátran ott sejthetünk egy hatalmas kalandokkal, véres harcokkal és a könnyek vízesésbe torkolló folyamával teli életrajzi nagyregényt.

Ételhordó