Mozitorrent

Der kommer en dag

  • 2018. május 5.

Tévétorrent

Egy börtönből meg lehet szabadulni, ha az elítélt kitöltötte a büntetését. Akár egy életfogytos is kaphat kegyelmet, s cipelheti tovább bűne terhét, saját felelősségét felmérve: felnőttként. Ám a kisebb csínyek és szociális feszültségek okozta viselkedési zavarok miatt egy eufemisztikusan nevelőintézetnek titulált, kiskorúak drasztikus fegyelmezésére létrehozott intézménybe zsuppolt gyerek számára, aki jóval nagyobb büntetést kell kiálljon, mint amelynek elkövetésére képes volt, hiába jön el a nap, amikor kiengedik, megszabadulni sosem fog, mert nem bűne, hanem bűnhődése terhét kénytelen egész életében hordozni.

Jesper W. Nielsen filmjében a nevetséges stiklikért zárt intézetbe küldött testvérpár bántalmazásokban, megaláztatásokban gazdag története nem valamely elmaradott diktatúra alatt nyögő országban játszódik, s a vallási fanatizmus sem kap szerepet: a végtelenül liberális Dániában vagyunk, a hippikorszak kellős közepén, amikor a beatzene és a szabad szerelem szelleme egy új világ hírnökének látszik.

A torokszorító, hiteles realizmussal és minden ízében tökéletes színészi alakításokkal tálalt történet éppen ezért üt nagyobbat: mert nincs a gyötretés mögött semmi ideológia, semmi vakhit, csak vacak kis ambíciók (kitüntetve lenni az elért „eredményekért”), még vacakabb jellemhibák (egy pedofil is lehet szövetséges, ha az igazgató szekerét tolja), gyávaság (aki segíthetne, elmenekül) és közöny (a hivatal beéri a statisztikával). A befejezés deus ex machinája elviselhetetlen feszültséget old fel. A filmben legalább.

Angol felirattal érhető el

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.