Február 3. – Spirál

  • Körner Gábor
  • 2014. február 3.

Ukrajna mindennap

A szombati nap ukrán fejleményei között a híroldalak elsőként említik, hogy a mérsékelt ellenzék vezetői találkoztak az amerikai, német és lengyel diplomácia irányítóival a müncheni biztonságpolitikai konferencián. Kerryék támogatásukról biztosították őket, ők pedig többek között közölték, hogy egy esetleges hatalomváltás után 15 milliárd dollárra lenne szüksége Ukrajnának a pénzügyi csőd elkerüléséhez. Miután ezt ilyen jól megbeszélték, ki-ki távozott.

Félek, a nap eseményei között nagyobb súlya van (lesz) egy másik hírnek, amiről Ukrajnán kívül keveset olvasni. Harkivban keményvonalas kormánypártiak, élükön Mihajlo Dobkinnal, a megyei kormányhivatal különösen harcias vezetőjével, volt harkivi polgármesterrel, létrehozták az Ukrán Frontot, amely célul tűzte ki Ukrajna „megtisztítását a fasiszta megszállóktól”. Az ellenzéki ukrán sajtóban csak „verőlegény-találkozóként” aposztrofált nagygyűlést formálisan Janukovics támogatására hívták össze (a hatalom forgatókönyvei között láthatóan előkelő helyen szerepel az Arszenyij Jacenyuk ellenzéki vezető által tegnap Münchenben terrorbrigádoknak nevezett tyituskik „felkelése”), de valójában inkább arról van szó, hogy a kormányzó Régiók Pártja radikálisai zsarolni kezdték a meggyengült Janukovicsot. Az államfő szó szerint gyengélkedik éppen (betegszabadságon van, állítólag megviselték az idegeit az utóbbi napok történései, bár az adminisztráció vírusos fertőzésre hivatkozik), de hatalma is megrendült.

A csütörtöki parlamenti közjáték megmutatta: még saját párttársai egy részét is csak fenyegetéssel tudja rávenni, hogy kiálljanak mindenfajta kompromisszumot elutasító politikája mellett, miközben a radikális oroszbarát szárny ellenkezőleg: határozottabb fellépést sürget. A hadsereg vezetőinek a napokban írt levele volt az első jelzés – ebben a fegyveres erők főparancsnoki tisztjét viselő államfőt felszólították, hogy „a hatályos törvények értelmében haladéktalanul kezdje meg az országban uralkodó helyzet stabilizálását és a társadalmi béke helyreállítását”. A harkivi gyűlés résztvevői pedig már azt pedzegették, hogy az államfő nem képes kellő eréllyel tárgyalni az ellenzékkel. Erre utal, hogy úgy határoztak: követelik, hogy az Ukrán Front önálló félként részt vehessen az ellenzékkel folytatott tárgyalásokon.

A határozat mintegy rímel az ellenzéki nacionalista Jobboldali Szektor pénteken bejelentett követelésére: csatlakozni kívánnak az ellenzék és a hatalom tárgyalásaihoz. A minisztériumfoglalásairól ismertté vált, szélsőséges ernyőszervezet, amely relatíve kis létszáma ellenére a Majdan legütőképesebb erejét adja, legfeljebb taktikai szövetségben áll az általa egyre inkább tehetetlenséggel vádolt mérsékelt ellenzéki pártokkal – ők pedig meglehetős gyanakvással tekintenek rájuk. Nem véletlenül: a magát a 2. világháborúban hírhedtté vált Sztepan Bandera örököseinek valló egyesülés akcióival és provokatív nyilatkozataival túl gyakran jön kapóra a „fasiszta felforgatókról” szóló moszkvai propagandának. Csak egy példa: szerdán nagy port kavaró interjút adott a Jobboldali Szektor ügyvivője, Andrij Taraszenko a lengyel Rzeczpospolita napilapnak. Egy ilyen helyzetben, amikor Ukrajna legfőbb európai pártfogója Lengyelország, és Tusk miniszterelnök személyesen lobbizik Ukrajna érdekében Európa-szerte, legalábbis elgondolkodtató, hogy Taraszenko éppen egy lengyel konzervatív újságírónak találja tagadni a lengyelek elleni, Bandera által inspirált tömeggyilkosságokat (a világháborúban cirka 100 000 volhíniai lengyelt mészároltak le szélsőséges ukrán nacionalisták), és nevezi megszállóknak a korabeli lengyeleket.

Persze manipuláció ide vagy oda, a megmerevedő frontvonalak mindkét oldalon a radikálisoknak kedveznek. Talán ez is a célja az érdemi tárgyalásoktól elzárkózó hatalomnak, amely kivár, és mintegy kéjesen ismételgeti, hogy „az ellenzék kezéből egyre inkább kicsúszik az események ellenőrzése”. Mindazonáltal veszélyes játékot játszik Janukovics, hiszen ha nem mutat kellő határozottságot (már ahogy a határozottságot Moszkvában képzelik), az ő bábuja is lecserélhető ebben a sakkjátszmában.

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.

Ki vannak fizetve

A múlt kedden jelentette be Magyar Péter, hogy péntek délutánra tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, s azon a kormány lemondását fogja követelni, amiért máig nem kért bocsánatot a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények áldoza­taitól.

„Egy névtelen feljelentés miatt”

2021. február 5-én hajnalban rájuk tört a rendőrség, ezután döntöttek úgy a férjével, Szász János rendezővel, hogy Amerikába költöznek. Semmijük sem volt, mindent maguk mögött hagytak. Harminc év színészi pályafutás után egy idegen országban talált új hivatást.

Csak nyelvében élne

  • Domány András

Śląsk lengyelül, Schlesien németül, Slezsko csehül, Ślůnsk sziléziai nyelven – Lengyelország délnyugati csücskének nem csak a múltja hányatott, a jelene sem könnyű. A helyi, alapvetően lengyel tudatú kisebbség és annak nyelve körüli, több évtizedes vita újraéled, mert a szejm regionális nyelvvé nyilvánította a sziléziait. Kaczyński hülyéinek több se kellett.

Lehetnénk barátok

„Pedig barátok is lehettünk volna!” – viccelt pénzügyes kollégánk, és mindenki nevetett. A busz kikanyarodott a repülőtéri útra. A nagyjából harmincfős küldöttség, amelyben ott volt az összes minisztérium európai ügyekért felelős vezetője, elindult haza. Fáradtak voltunk, de bizakodók.