A Fidesz felszólítja Karácsony Gergelyt, hívja vissza Bárándy Pétert, Ahmed H. védőügyvédjét

  • narancs.hu
  • 2018. március 17.

Választás 2018

Hogy miért is?

A Fidesz országgyűlési képviselője, Zsigó Róbert szombaton sajtótájékoztatója keretében felszólította Karácsony Gergelyt, mint az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjét és listavezetőjét, hogy hívja vissza Ahmed H. védőügyvédjét, Bárándy Péter korábbi szocialista igazságügy-minisztert.

Már ez a fordulat is felettébb különös, „hívja vissza”, mintha Karácsony Bárándy Péter gazdája lenne; mintha a neves ügyvéd nem maga rendelkezne saját klientúrájáról.

Fidesz-berkekben ez valószínűleg így megy, máshol aligha.

A fideszes Zsigó természetesen fenyegetés formájában követelt lehetetlenül. A kormánypárti politikus szerint ugyanis ha Karácsony Gergely nem így tesz, akkor a szocialistákkal együtt ő is egy terroristát támogat.

Egy olyan terrorista oldalára áll, aki egy dzsihadista terrorszervezet tagjaként még fegyveres kiképzést is kapott, aki a magyar államhatár és a magyar rendőrök elleni röszkei zavargást irányította – tette hozzá a kapott ukáz alapján Zsigó.

A terrorizmussal vádolt Ahmed H.-t március 14-én hét év fegyházbüntetésre ítélte a Szegedi Törvényszék, és 10 évre kitiltották Magyarországról.

A bíróság a határzár tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett tiltott átlépése és társtettesként elkövetett terrorcselekmény bűntettében mondta ki bűnösnek a férfit.

Ahmed H. legkorábban a büntetés kétharmadának letöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

Bárándy Péter ügyvéd, Ahmed H. védője a tárgyalást követően elmondta, a férfi bűnössége csak hivatalos személy elleni erőszak bűntettének kísérletében állapítható meg. Kifejtette, hogy a Cipruson élő Ahmed H. útlevelével valójában beléphetett volna bármely határátkelőn, de szüleivel, testvérével és annak gyerekeivel érkezett 2015. szeptember 16-án a magyar határhoz, az ő menekülésüket próbálta segíteni.

Bárándy Péter szerint a határzár tiltott átlépése bűncselekményt csak az követheti el, akinek nincs joga átlépni a határt, így ez alól a bíróságnak fel kellett volna mentenie védencét.

Ahmed H. saját elmondása szerint háború elől menekülő családját akarta segíteni abban, hogy eljussanak Németországba. Bíztak abban, hogy csak ideiglenesen zárták le a magyar határt. Vallásos ember, de nem fanatikus, felesége is keresztény.

„Kiválogatták a bizonyítékokat”

Új eljárásra kötelezte az elsőfokú bíróságot a „röszkei terroristaperben” a Szegedi Ítélőtábla. Bárándy Péter volt igazságügy-minisztert, az első fokon még 10 évre ítélt Ahmed H. védőjét kérdeztük a részletekről.

Természetesen Zsigó sorosozott is egyet, felettébb kíváncsi ugyanis, ki fizeti Bárándy Pétert. „Csak nem Soros György?” – ez az a kérdés, amit Karácsony Gergelynek meg kell válaszolnia, hangoztatta az országgyűlési képviselő.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk