Gulyás Márton: Megindulhat a NER lebontása
GULYASM_L1A3303_1top.jpg

Gulyás Márton: Megindulhat a NER lebontása

  • Keller-Alánt Ákos
  • 2018. április 5.

Választás 2018

Rég volt ekkora tétje a választásoknak, és ezzel a választók is tisztában vannak. Ha Orbán nyer, elégtételt fog venni, efelől semmi kétség. Részlet a héten megjelenő, Gulyás Mártonnal készült interjúnkból.

Magyar Narancs: Az inkább elzárkózó LMP vagy az elvileg nyitottabb MSZP–Párbeszéd taktikája szerinted a célravezetőbb?

Gulyás Márton: Erről nagyon határozott véleményem van, amit most nem fogok részletesen kibontani, mert nem szeretném befolyásolni sem a választókat, sem a részvételi hajlandóságot, sem a pártok közötti esetleg még zajló tárgyalásokat. Általánosságban annyit tudok mondani, hogy legitim és erős érvek szólnak a koordináció mellett és a koordináció ellen is. Alapvetően a koordináció mellett vagyok, az elmúlt hónapokat gyakorlatilag azzal töltöttem, hogy emellett érveltem. Ugyanakkor nem gondolom, hogy aki a koordinációt megtagadja, az csak azért teheti ezt, mert valaki lefizette volna, vagy valamilyen módon fogná a Fidesz. Meggyőződésből is el lehet utasítani a koordinációt, és ez is az országjárás egy fontos tapasztalata volt: sok párt nem vezérelvű, több frakcióra oszlik, és például Nyugat-Magyarország felől egészen más szövetségkötési stratégia tűnhet sikeresnek, mint Észak-Magyarország felől. Ezek nem látszódnak akkor, ha csak a pártvezetők nyilatkozatait figyeljük. Sokkal jobban értékelem a demokratikus pártokat, még akkor is, ha bizonyos folyamatok csak azért nem tudnak végigmenni a szervezeten, mert egy-egy ilyen kérdés megvitatása komoly vitát gerjeszt a tagságban.

MN: Érdemes a stabilan 5 százalék alá mért Együttre, Momentumra vagy a Kutyapártra szavazni?

GM: Nem vagyok abban a pozícióban, hogy megmondjam bárkinek, kire érdemes szavaznia és kire nem. Mindenki el tudja dönteni, hogy mit kockáztat, amikor a voksát leadja. Legitim azt mondani, hogy 5 százalék alatti párttal nem foglalkozunk, mert a rájuk adott voks elveszett szavazatnak számít. De ha valaki a mostani porondon nem lát olyan 5 százalék fölötti pártot, amelyikre szívesen szavazna, a többi között viszont igen, akkor gondolhatja azt: ha az egyik ilyen formáció a következő 4 évben kapna állami támogatást, akkor olyan alternatívát tudna felépíteni, ami sokkal jobb annál, mint amit a most parlamentbe bejutó pártok képesek összehozni. Ezért a voksával azt szeretné elérni, hogy a pártja 1 százalék feletti eredményt érjen el.

false

 

Fotó: Németh Dániel

MN: Milyen eredményre számítasz va­sárnap?

GM: Konkrét eredményre nem tippelnék, de arra számítok, hogy legalább 65 százalék lesz a részvétel.

MN: Ha nyer a mostani ellenzék, milyen esélyei vannak a NER lebontására? A megosztott többségnek egy nagyon erős ellenzékkel kellene megküzdeni, ráadásul a korábban független intézmények élén is fideszesek vannak.

GM: A NER lebontásához nem elegendő egy választást megnyerni, de az az első és legfontosabb lépés. A kérdés most az, hogy el lehet-e kezdeni ezt a munkát, vagy bezárul minden, és újabb négy évig tehetetlenek leszünk. A Fidesszel szemben felálló többség valóban töredezett lesz, de a választók részéről olyan nagy nyomás lesz rajtuk, ami ki fogja kényszeríteni azt az együttműködést, amire valójában szükség van.

MN: És mire számítasz, ha marad a Fidesz?

GM: Erkölcsi, politikai és jogi elégtételre – semmi kétségem nincs afelől, hogy ezt az egy ígéretét Orbán be fogja tartani. Láttuk, mi mindent művelt 2010 után. Ha bárki azt gondolja, hogy a hatalom képes magát konszolidálni, téved. A Fidesz már nem tud, de nem is akar visszajönni abból az alternatív valóságból, amit felépített magának. Ha van tanulsága az elmúlt nyolc évnek, akkor az az, hogy minden alkalommal tévedünk, amikor azt hisszük, hogy van egy olyan vörös vonal, amit Orbán már nem lép át. A mintegy kétmilliós Fidesz-bázist egyik botrány sem volt képes csökkenteni, a hatalom pedig erre a kisebbségre épül. Velük szemben áll a többi 6 millió választópolgár, aki változást akar. Nekünk most rájuk kell koncentrálni.

A választások tétjéről, arról, hogy milyen hangulatot tapasztalt Gulyás az országot járva, és hogy szavazna-e a Jobbikra, az e heti Magyar Narancsban olvashat.

Magyar Narancs – Archívum részletes

„Nem lesz választási költségvetés” – szögezte le a negyedik ciklusára aspiráló Orbán Viktor március 6-án, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évnyitóján. Mondta ezt egy nappal azelőtt, hogy a kormány döntött a „téli rezsicsökkentésről”, vagyis a különös hideg miatt megemelkedett rezsiszámlák 12 ezer forintos kompenzálásáról, valamint a nyugdíjasok 10 ezer forintnyi Erzsébet-utalvánnyal nyomatékosított húsvéti ajándékáról.

Figyelmébe ajánljuk