Szabad utat adott a Nemzeti Választási Bizottság a kampány idején a hazudozásnak

  • narancs.hu
  • 2018. március 17.

Választás 2018

Az NVB szerint nem aggályos félrevezetni a választópolgárokat.

Elkaszálta a Nemzeti Választási Bizottság a TASZ azon beadványát, amelyre hivatkozva Schmidt Mária a TASZ-tól kért jogsegélyt. Az eljárást a Fidesz „Együtt bontanák le a határzárat” feliratú plakátjai miatt indította a civil szervezet arra hivatkozva, hogy a választási kampány széles szabadsága a tudatosan hamis állítások közlését nem teszi lehetővé. (Schmidt Máriáék esete teljesen más.) A plakátkampány részleteit lásd itt bővebben.

false

A TASZ beadványát pénteken úgy ahogy van, lesöpörte az asztalról az NVB.

Ez azt jelenti, hogy – kampány ide vagy oda – szabad a hazudozás.

A TASZ szerint a magyar bíróságok eddigi következetes gyakorlata szerint a valótlan tényállítások tudatos közlése a kampányban jogellenes. A jelöltek erős véleményeket fogalmazhatnak meg egymásról, de hazugságokkal nem vezethetik félre a választópolgárokat.

A választási kampányok rendeltetése ugyanis éppen a választópolgárok tájékozódásának biztosítása. A bizonyíthatóan hamis állítások nem ezt a célt szolgálják, hanem éppen a felelős, tudatos, tájékozott választópolgári döntéshozatal lehetőségét ássák alá. Ezért a TASZ szerint a hazug állításokat a kampányban nem védi a szólásszabadság.

A TASZ szerint, ha az NVB határozatának jogértelmezése jutna érvényre a jövőben, az a választási kampányok teljes kiüresedéséhez vezetne: a pártok, jelöltek a választópolgárok meggyőzése helyett jogszerűen győzhetnének pusztán azáltal, hogy a választópolgárokat megtévesztik, félrevezetik a többi jelölt, párt programjáról.

(TASZ)

Figyelmébe ajánljuk