Márki-Zay: Meg kell semmisíteni az összes határon túli levélszavazatot

  • narancs.hu
  • 2022. március 31.

Választás 2022

Az ellenzék szerint más módon kell biztosítani a határon túliak voksolási lehetőségét.

Több politikus és szervezet mellett Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt is reagált a csütörtök reggeli hírre, miszerint kidobott és részben elégetett magyarországi választási szavazólapokat találtak Marosvásárhely mellett. Márki-Zay úgy látja, Erdélyben is egyre többen gondolják, hogy a Fidesznek menni kell, ők pedig annyira rettegnek a vereségtől, hogy még a legegyértelműbb csalástól sem riadnak vissza. "Szó szerint szemetet akartak csinálni a választói akaratból" - írta az ellenzéki miniszterelnök-jelölt.

Facebook-posztjában azt is külön kiemelte, bár jogászaik már dolgoznak a következő lépéseken, a Fidesz és Orbán csalásait egyszer és mindenkorra megakadályozni csakis a választók tudják. Szerinte ezért olyan fontos, hogy vasárnap minél többen elmenjenek szavazni, és végre elzavarják Orbánt oda, ahová való: a történelem szemétdombjára.

Márki-Zay Péter szerint választási csalással bukott le a Fidesz. 

"Azonnal semmisítsék meg az összes határon túli levélszavazatot!"

- követeli az ellenzéki politikus.

Márki-Zay Péter később egy videót is közzé tett Facebook-odalán. Ebben arról beszél, Orbán a szemétdombra dobta azok szavazatát, akik nem rá voksolnak. Azt is üzente egyben az erdélyi magyaroknak, mindig szeretni és támogatni fogják őket, függetlenül attól, hova szavaznak.

Az Egységben Magyarországért sajtótájékoztatót tartott a megsemmisített levélszavazatok ügyében. Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese kijelentette, a Fidesz visszaél a határon túli szavazatokkal, ezért az ott élők számára más módon kell biztosítani a voksolás lehetőségét. A jobbikos Z. Kárpát Dániel szerint „a levélszavazat az új kékcédula”, a Fidesz pedig fiatal demokraták helyett idős bolsevikok szövetségévé vált, akik az 1947-es választásokat akarják megismételni 2022-ben. Minderről a hvg.hu adott hírt.

Az ellenzéki politikusok azt is hangsúlyozták, kitartanak a Márki-Zay Péter által bejelentett álláspont mellett, hogy semmisítsék meg a szavazatokat.

Mint arról korábban a Narancs.hu is beszámolt, a kidobott és félig megsemmisített szavazólapokról először a punctul.ro/pontmaros helyi portál újságírója, Cristian Teodorescu tett közzé videót. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a közösségi oldalán jelentette be, hogy feljelentést tesz az ügyben.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk