A fideszes jelölt melletti kiállásával törvényt sértett a mozgáskorlátozottak Békés megyei elnöke, ezért lemond

Választás 2022

A ritka kivételek egyike: lett következménye annak, hogy egy civil szervezet vezetője a törvényi tiltás ellenére kiállt egy kormánypárti jelölt mellett.

„Azért támogatom Herczeg Tamást, mert több mint országgyűlési képviselő. Többet tesz, többet dolgozik, jobban figyel és jobban ért bennünket” – kezdődik az a meleg hangú ajánlás, amelyet Ruzsa György, a Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesületének elnöke – e minőségében – írt még február második felében a Békés megye az én Otthonom nevű Facebook-oldalra. A kampány ekkor már elkezdődött. (A fideszes Herczeg Tamás végül 49, 28 százalékkal megnyerte a Békés megye 1. számú, Békéscsaba központú választókerületet. Korábban is ő volt a választókörzet országgyűlési képviselője.) A probléma viszont az, hogy a nevezett Facebook-oldal – elnevezése ellenére pedig – nem más, mint Herczeg rajongóinak oldala, ahol minden bejegyzésben és videón a fideszes képviselő jön szembe, és ahol Ruzsa mellett sokan mások is kifejtették, miért támogatják a kormánypárti parlamenti képviselőt.

„A Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesülete számos olyan segítséget kapott Tamástól, amely kézzel fogható és mi nem kivétel vagyunk, hiszen Ő az, aki igazán ott van mindenhol” – fejeződött be a nem éppen elfogultságmentes ajánlás. Ám minderre Ruzsa Györgynek nem volt semmilyen felhatalmazása az általa vezetett civil szervezettől. Nem is lehetett, hiszen a civil törvény, valamint a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) alapszabálya és etikai szabályzata kizárja vezetői, tagjai számára a „közvetlen politikai tevékenység” lehetőségét.

 
Forrás: Facebook

Mindezzel a jogász végzettségű és civilben ügyvédként dolgozó Ruzsa Györgynek is tisztában kellett volna lennie, legalábbis ezt gondolták a mozgáskorlátozottak országos és Békés megyei szervezeténél. A viharsarki szervezethez tartozó, de nevük mellőzését kérő tagok a Narancs.hu-nak elmondták, hogy az egyesületen belül jókora vita keveredett elnökük Herczeg Tamás melletti kiállása, ajánlása miatt. „Ha a törvényi előírások és belső szabályzatunk tiltásai ellenére ezt a nyílt politikai állásfoglalást és tevékenységet nem tesszük szóvá, nem hívjuk fel a figyelmet, hogy eddig és ne tovább, akkor legközelebb bármi megtörténhet! Én a nyolcezer fős Békés megyei tagságunk miatt érzek szégyent emiatt, hiszen olyan történt, aminek nem szabadott volna megtörténnie. Másrészt mindez nyilvánosságra került, sokan olvasták a világhálón, és finoman szólva sem volt jó visszhangja” – mondta lapunknak egy, a Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesülete elnökségéhez közel álló forrásunk.  

„Levontam a megfelelő következtetéseket, bizonyos mértékig hibáztam, ezért április 8-án, a Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesülete soron következő elnökségi ülésén lemondok 2006 óta betöltött elnöki posztról és a MEOSZ felügyelőbizottsági tagságomról is”

– mondta megkeresésünkre Ruzsa György.

Hozzátette, reményei szerint lemondása alkalmat teremt arra is, hogy a törvény szövege alapján az illetékesek tisztázzák, pontosan mit kell érteni „közvetlen politikai” tevékenységen; ezt ugyanis a jogszabály nem fejti ki. Példák említése nélkül Ruzsa kifejtette, más civil szervezeti vezetők esetében is felmerült hasonló, ám ezekből nem lett ügy. A maga részéről nem feltétlenül és nem szűk értelemben vett „közvetlen politikai tevékenységnek” gondolja a Herczeg Tamás melletti támogató ajánlását, de belátja, hogy ezt mások másként gondolják. Semmiképpen sem akar elhúzódó vitát, ami megterhelheti a megyei mozgáskorlátozott egyesület mindennapjait, ennek szól a lemondása.  

Az ügyben megkerestük a Ruzsa György által ajánlott Herczeg Tamást. A képviselő elmondta, hallott az egyesületen belül kirobbant vitáról. Ennek nyomán azonnal levették az említett Facebook-oldalról Ruzsa ajánlását. Nem jelent meg abban a kiadványban sem, amelyben végül nem kevesebb, mint 121 békéscsabai és környékbeli véleményformáló ajánlotta választók figyelmébe Herczeget.

(Címlapképünkön: Herczeg Tamás és Ruzsa György. Forrás: Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesülete Facebook)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk