Az LMP szerint Róna Péter ki tudja fejezni a nemzet egységét

  • narancs.hu
  • 2022. február 14.

Választás 2022

Jakab Péter is reagált a jelölt megnevezésére.

Az egységes ellenzék Róna Péter közgazdászt jelöli államfőnek, aki Novák Katalinnal, a kormánypártok jelöltjével szemben ki tudja fejezni a nemzet egységét – mondta hétfői online sajtótájékoztatóján Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője. A politikus emlékeztetett, hogy Róna Péter korábban az LMP pártalapítványának társelnöke volt, majd érveket sorolt a jelölt mellett.

Legfontosabbnak azt ítélte, hogy a közgazdász 2006 óta küzd a devizahitelezés ellen és a devizahitel-károsultak megsegítéséért. Utóbbiak Ungár Péter szerint az egyik legnagyobb vesztesei az elmúlt harminc év neoliberális piacgazdaságának, de az Orbán-kormány csak szelektíven, ellentmondásosan segítette meg őket. A politikus szerint a jelölt látja a klímakatasztrófa és a gazdasági rendszer kapcsolatának mélységét is, szemben Áder János jelenlegi államfővel vagy Novák Katalinnal.

„Vele egy olyan államfő lenne a jelenlegi után, aki nem többmilliárdos budai villákban és különböző magánalapítványokban szépelegne zöld dolgokkal úgy, hogy ennek semmilyen hatása, jelentősége nincs”

– fogalmazott.

Idézett Róna Pétertől: „ez a rendszer folyamatosan válságról válságra bukdácsol, elosztási igazságtalanságokat és környezeti megsemmisülést okoz, de fennmarad, mert a lelkiismeret helyébe az emberi jólét ígéretét állítja hatékonyan, szövetségesként használva a tudományt és a technológiát”.

Ungár Péter beszámolt arról is, hogy bár Róna Péter elkötelezett a nyugati szövetségi rendszerünk mellett, kritikát is meg tud fogalmazni azzal kapcsolatban. Látja, hogy minden jogállamisági szemponttól függetlenül Európa csak akkor lesz egységes, ha hazánk és a régió bérben és életszínvonalban is egységesül Nyugat-Európával - fejtette ki.

Róna Péter 2018-ban hagyta ott az LMP-t, akkor úgy fogalmazott, azért mert a párt elindult az orbáni úton.

A köztársaságielnök-jelölt megnevezésére reagált Jakab Péter is. A Jobbik elnöke Facebook-oldalán azt írja, egy hónappal ezelőtt ő kérte fel Rónát, hogy vállaljon szerepet az államfőjelölésben. „Tegnap este pedig a pártelnökök meghozták a döntést: Róna Péter lesz az egységes ellenzék köztársaságielnök-jelöltje!” – írja Jakab. „Ahogy közgazdászként, jogászként küzdött a bankok által sarcolt magyarok megmentéséért, a magyar bérszínvonal javításáért, most úgy kell küzdeni a nemzet újraegyesítéséért.”

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk