Fideszes politikusok a hivatalos döntés előtt hirdették ki az EU-s pályázatok eredményét

  • narancs.hu
  • 2022. április 1.

Választás 2022

Az egyik politikus beismerte a tévedését, a másik úgy értette, „dolgoznak rajta”, hogy megkapják a pénzt, a harmadik nem is akart nyilatkozni.

Több fideszes politikus már azelőtt kihirdette, kik jutnak EU-s pályázati forrásokhoz, mielőtt megszülettek volna az erről szóló, hivatalos döntésekírja a 24.hu. Az ügy az Élhető települések nevű uniós pályázatot érinti.

Békés megye 4. számú választókerületének fideszes jelöltje, Erdős Norbert agrárállamtitkár március 3-án közzétett egy kampányvideót, amelyben közölte, 200 millió forintból készül kerékpárút Dombegyházán Kevermes felé, pedig a hivatalos döntés erről csak március 23-án született meg. A videóban arról valahogy nem esett szó, hogy a 200 millió forintot az EU állja majd, de aról sem, hogy az összeg egyelőre nem is áll rendelkezésre, mert egy olyan operatív programról van szó, amely része a 2021-27 közötti időszakra vonatkozó uniós források felhasználásáról szóló partnerségi megállapodásnak, amit egyelőre nem fogadott el Brüsszel.

Erdős Norbert minderről a lapnak azt mondta: a videóval azt akarta kifejezni, azon dolgoznak, hogy a település megkapja a forrást, abban pedig „100 százalékig biztos”, hogy a választás másnapján rendelkezésre fog állni az említett összeg. Egyébként meg Brüsszel politikailag beavatkozik azzal, hogy nem hagyják jóvá a magyarországi európai uniós támogatások felhasználási tervét.

Hasonló eset történt Bicske és környéke fideszes képviselőjével, Tessely Zoltánnal is, aki két nappal a döntés előtt tette közzé az eredményeket a Facebook-oldalán, a Fejér megyei közgyűlés fideszes elnöke, Molnár Krisztián pedig március 22-én reggel beszélt a dunaújvárosi térség nyerteseiről, miközben a kormányzati támogatási portál adatai szerint a döntések másnap születtek meg.

Ahogy arról lapunk elsőként beszámolt, Tessely másnap lecserélte a tájékoztatást, és egy új listát közölt, amely nem egyezett a korábival: Pátka, Velence és Pusztaszabolcs támogatása ezen a listán már nem szerepelt.

A pályázatokat zárt rendszerben kezelik, a pályázatok bírálóit köti a titoktartási kötelezettség, ezért súlyos bizalmi válságot okoz, hogy egyesek napokkal előtte tudják, hogy kik fognak nyerni"

– mondta a 24.hu-nak Pátka független polgármestere, Nagy Dániel, hozzátette, még meg sem kapták a hivatalos értesítést, így jogorvoslattal sem tudnak élni.

Tessely Zoltán az ügyről hírportálnak azt mondta: „Tévesen került ki az összes pályázónk mint sikeres. Nem vettem részt az elbírálási folyamatban, és tévedésből közöltem hamarabb”. Hozzátette, szerinte nem sértette meg a titoktartási kötelezettséget. A lap kereste Molnár Krisztiánt is, aki azonnal letette a telefont, amint meghallotta, miről van szó.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk