Orbán: "Még az is másodlagossá vált, hogy a Gyurcsány-korszak visszatérjen-e"

Orbán szokásos pénteki rádióinterjújában nem győzte hangsúlyozni, hogy a választás tétje már a béke. Súlyos gazdasági válságot is jósol. 

Megértéssel kell fogadnunk az ukrán elnök erőfeszítéseit, hiszen bajban van a hazája, és azt reméli, hogy úgy tud kikerülni a szorult helyzetből, ha másokat is belevon a háborúba – mondta Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban arra, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök többször is üzent neki

Orbán közölte, neki nincs is vitája Zelenszkijjel, akivel vitája van, "az a magyar baloldal, aki szót akar fogadni az ukrán elnöknek", de azzal érvelt, hogy "nem tudunk úgy segíteni az ukránoknak, hogy közben szétlövetjük a hazánkat". Azt hangoztatta, hogy "elítéljük az orosz támadást, de nem tudunk úgy segíteni, hogy közben bevonnak a háborúba". 

Orbán szerint "vannak itt nagyfiúk is ezen a küzdőtéren", leginkább a németek, és vannak olyan országok, amelyeknek úgy alakult a történelme, hogy az oroszoktól vesznek gázt, ezek közé tartozik Németország, Ausztria, Szerbia és Magyarország is. Azt mondta, nem a magyarok döntöttek úgy, hogy nincs Magyarországnak tengere, ezért jó ötlet lenne, hogy tankeren érkezzen a folyósított gázt, de Magyarországnak nem így alakult a történelme, vezetéken jön a gáz, ezért nem arról van szó, hogy kicsit lejjebb tekerjük a fűtést és felveszünk még egy pulcsit, hanem arról, hogy 

ha Oroszországból nem jön energia, akkor nincs.

Hozzátette, olvasott olyat is, hogy amikor az ukrán elnök Magyarországot mond, akkor valójában Németországra gondol. 

Egyébként Orbán elmondása szerint az EU legutóbbi csúcsértekezletén a német-osztrák-magyar hármas világosan fogalmazott, hogy az energiát nem érheti szankció, és ezt el is fogadták a többiek. Bár szerinte jó ötlet lenne, hogy Oroszországot Amerikára cseréljék, és onnan érkezzen a cseppfolyós gáz, az ötlet valójában nincs kidolgozva.

"A probléma a baloldallal van, ami már megkötötte szerintem a maga megállapodását Ukrajnával.

Ha ők nyernének, megindulnának a fegyverszállítmányok Ukrajnába, és elzárnák a gázt. Ez kockázatos, veszélyes, a baloldal a tűzzel játszik" – tért vissza ismét a választásra Orbán, aki hozzátette, az elején még próbálkozott azzal, hogy megértse Márki-Zay Péter egymásnak ellentmondó gondolatait, de már feladta. "Nem is foglalkoznék vele, aki hallgatja, ki tudja alakítani a maga véleményét" – mondta. 

Orbán arról is beszélt, hogy jelentős és mély európai gazdasági válság előtt állunk, nem csak a háború miatt, hanem azért is, mert általános versenyképességi problémáról is szó van, illetve egy átállásról is, hogy a fosszilis energiahordozókat az EU ki akarja kapcsolni, ezért emelik az árakat. Szerinte az árak nem maguktól mennek felfelé, hanem mert úgy döntöttek, és a háborúra is az EU szankciókkal válaszolt, amit bár Orbánék mindig is elhibázottnak gondoltak, de ez is meglökte az energia árát, ettől pedig még nagyobb lesz a válság. A következő kormánynak fontos kihívást jelent, hogy a magas energiaárakból következő válságot kezelje – fogalmazott Orbán.

Hozzátette, látja a sokasodó redőket az európai vezetők homlokán, mert csapdában vagyunk, szankciókat vezettek be Oroszország ellen, de közben nem akarják feladni a klímaügyi politikát sem;  ez csapda, de kérdéses a világ gabonaellátása is, mert kiesik Ukrajna és Oroszország is, ezért elsősorban Afrikában lesz válság, és előfordulhat az is, hogy akár hiány is lehet egyes élelmiszerekből. 

Orbán szerint mndig van vita arról, hogy hogyan kell gazdasági válságokat kezelni, és tudni lehet, hogy mely politikai irányzat hogyan szokta kezelni: szerinte a baloldal mindig megszorításokat alkalmaz, míg a nemzeti oldal inkább gazdasági növekedést és adócsökkentést. 

"De ahhoz pénz kell" – vetette fel még a műsorvezető, Nagy Katalin. Orbán erre azt mondta, nem az unióban bízik elsősorban, hanem a magyarokban, mert pénz szerinte akkor van, ha az emberek dolgoznak. A kormány létrehozott egymillió új munkahelyet, több állás és munkalehetőség van, mint ahányan dolgozni tudnak, munkával lehet válságot kezelni, a magyar kormánynak a munkahelyek megőrzésére kell helyeznie a hangsúlyt. 

Először védekezni kell, ki kell védeni a háború, a brüsszeli áremelések és a háború miatti gazdasági változások következményeit, utána kell megvalósítani azokat a terveket, amiket még a háború és a pandémia előtt találtak ki – mondta Orbán arra, hogy milyen új intézkedések várhatók. Hozzátette, hogy a családtámogatási rendszerben van még munka. 

Szóba került a vasárnapi népszavazás is, Nagy Katalin azzal a kérdéssel fordult Orbánhoz, hogy "mi a véleménye, hogy az LMBTQ-szervezetek és a Soros-hálózathoz tartozó NGO-k érvénytelenül szavazásra buzdítanak". Orbán szerint a háború árnyéka vetül a szavazásra, és

minden mást háttérbe szorított a béke kérdése, még az is másodlagossá vált, hogy a Gyurcsány-korszak visszatérjen-e.

Egyszer lehet elrontani, lesz 13 óra erre vasárnap, ha jól döntünk, megmentjük a következő 4 évet – fogalmazott Orbán.

Hozzátette, bár a népszavazás is háttérbe szorult, ő azért mindenhol azt mondja, hogy ne engedjék, hogy ez leessen az asztalról, mert "Nyugat-Európában is így kezdődött", és mindenki legyintett, hogy ez csak életmódbeli divat. De nem, mert a szülők már nem dönthetnek a gyerekeik neveléséről, és lobbiszervezetek azt próbálják elhitetni, hogy a születéskori nem megváltoztatható, és hogy a fiatalok minden bajára ez lenne a megoldás. Magyarország még nem sodródott bele ebbe a helyzetbe, még meg tudja védeni a gyerekeit, még nincs genderőrület, és ezt meg is kell erősíteni egy népszavazással, amelyen kimondják, hogy "az apa férfi, az anya nő, és hagyják békén a gyerekeinket, ez sokkal fontosabb ügy, mint ahogy a háború árnyékában látszik". 

"Ez egy súlyos ügy, ilyen csalást még nem láttam" – kommentálta Orbán azt, hogy a kormánypárti sajtó szerint az ellenzék hozzájárulás nélkül szerezhette meg emberek adatait, hogy utána SMS-t küldjön nekik. Orbán szerint emberek százezreinek szerzik meg az adatait, és nem is csak a választásról van szó, hanem a szabadságról. Kérdés, hogy ki vitte ezeket külföldre, "ez egy orbitális választási csalás, súlyos jogsértés". (A Marosvásárhelyen talált félig elégetett kitöltött szavazólapok nem kerültek szóba.) 

A választási megfigyelőkről azt mondta, egy hadsereg van itt most már, "szívesen látjuk őket, a magyar turizmusnak jót tesz, egy háborút meg lehet nyerni ennyi katonával". Szerinte arról van szó, hogy 12 éve a baloldal minden választást elveszt, és olyan helyzetbe manőverezték magukat, hogy csak kívülről remélhetnek segítséget. Teljesen szokatlan szerinte az is, hogy az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint is olyan szövetséget hoztak létre, amelyben megőrizték magukat a fasiszták és a kommunisták is, "egy teljesen természetellenes szövetséget hoztak létre, mindent feladtak már. Nagy lecke ez mindenkinek, hogy nem lehet feladni a nézeteidet". (Márki-Zay vonatkozó magyarázatát itt és itt olvashatják.)

Orbán szerint az ellenzék azt mégse mondhatja, hogy valamit nem jól csináltak, hogy ők a hibásak, de a lényeg a háború és a béke kérdése, és hogy "ez nem a mi háborúnk, ebből ki kell maradni. Ennél nagyobb tétje a választásnak még nem volt Magyarországon. Háborúba belesodródás, vagy az energia totális leállásával fenyegető embargó. Mindenki lássa a háború Magyarországot fenyegető dolgait".

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk