Jakab Péter Szolnokon: „Stratégiai izgalmat” ígér az ellenzék a kormánynak

Választás 2022

Jakab Péter szolnoki utcafórumán közölte, teljes mellszélességgel kell Márki-Zay Pétert támogatni, mert ahol megbomlik az egység, kíméletlenül lesújt a Fidesz.

Az összefogás erősebb, mint a Fidesz csalása, erősebb, mint a Fidesz fenyegetése, erősebb, mint a krumpli – erről beszélt Jakab Péter, a Jobbik elnöke szolnoki utcafórumán csütörtök délután. 

Jakab nagy tapsot kért a tanároknak, a diákoknak és a szülőknek, mondván olyan tanárai vannak ennek az országnak, akik akkor is sztrájkolnak, amikor a kormány megfenyegeti őket. Szerinte szégyen a kormány részéről, hogy azt gondolja, szabadon lehet fenyegetni azokat, akik közül nagyon sokan havi nettó 160 ezer forintért foglalkoznak a jövő nemzedékével.

Közölte, szégyelli, hogy olyan kormánya van ma az országnak, amely azt gondolja, hogy minden rendben van – azaz mégsem, hiszen biztosan Szolnok környékén is súlyos probléma, hogy nagyon sok óvodás akar nemi átalakító műtétet. Ezt a kijelentését hatalmas derültség fogadta.

 
Jakab Péter Szolnokon
Fotó: Tóth András/Magyar Narancs
 

Jakab szerint viszont nem ez a probléma, hanem az, hogy 400 forint egy euró, drága a benzin, ha egyáltalán van, elszálltak az árak, olyan drónok repkednek felettünk, amikben robbanóanyag van, és a honvédség a füle botját sem mozdítja. Ezzel szemben a kormány szerint csak stratégiai nyugalomra van szükségami Jakab szerint azt jelenti, hogy nem kell csinálni semmit.

"Akkor minek egy ilyen kormány, amelyik azt hirdeti válsághelyzetben, hogy nem kell csinálni semmit? Jelenleg nincs hazánknak működő kormánya"

– jelentette ki. Hozzátette, egy maffiaszervezet van az ország élén, amit le kell váltani, méghozzá összefogással.

Jakab kijelentette, ne legyen senkinek kétsége arról, hogy csalni fog a Fidesz: szerinte mindig is csaltak, amikor osztották a krumplit a szavazatokért, amikor megfenyegetik a polgármestereket, hogy nem jön majd a pályázati pénz, amikor egy fáskamrába be lehet jelenteni 150 embert a választás napjára, és amikor a hat ellenzéki pártnak, plusz az ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek 5 perc megszólalást biztosítottak 4 év alatt.

Hozzátette, nem az az újdonság, hogy a Fidesz csal, hanem az, hogy az ellenzék összefogott, már 2019-ben, és ennek eredménye lett az, hogy több településen ellenzéki jelölt győzött. "Mert az összefogás erősebb, mint a csalás, erősebb, mint a fenyegetés, erősebb, mint a krumpli" – fogalmazott.

Szerinte 2019 óta az összefogás még erősebb lett, és megrendezték az ország első előválasztását, hogy ne a pártok döntsék el, ki legyen a miniszterelnök-jelölt és a helyi képviselőjelölt, aki kihívhatja például Szolnokon Kállai Máriát. Az ő nevére egyébként Jakab nem emlékezett, úgy kérdezte meg a mellette álló ellenzéki jelölttől, a választókerületben az előválasztáson győztes Sziráki Páltól.

 
Jakab Péter és Sziráki Pál
Fotó: Tóth András/Magyar Narancs
 

Jakab azt hangsúlyozta, vagy az ellenzék győz, vagy a Fidesz marad, nincs harmadik út. Közölte,

teljes mellszélességgel kell Márki-Zay Pétert támogatni, mert ahol megbomlik az egység, kíméletlenül lesújt a Fidesz.

Mert ebben vérprofik, 12 éven át ezt csinálták: megosztottak és uralkodtak.

Beszélt arról is, hogy a kormány 12 év kétharmaddal és temérdek uniós pénzzel nem tudta felzárkóztatni az országot, az Unió második legszegényebb nemzete vagyunk. "Attól lenne nemzeti a kormány, hogy magyar tolvajokat ültettek a nyakunkra? Mészárosokat és Tiborczokat?" – tette fel a kérdést, hozzátéve, hogy ne legyünk álszentek, mert korrupció máshol is van, a kérdés az, hogy "üldözi-e a kormány vagy elvárja".

Más országokban a korrupció rendszerhiba, nálunk a rendszer maga, az országban az jut előre, aki benne van a buliban, mint például Völner Pál, akiről még a végrehajtói maffia elnöke is azt mondta, hogy "a Pali még olcsó is volt. Akkor ki a drága? És miért van még szabadlábon?" – tette fel a kérdést Jakab. 

A Jobbik elnöke szerint Magyarország egy gazdag ország, csak rossz helyen van a pénz, az országban megvan a tehetség és a pénz, hogy előbbre jusson, csak tisztességes kormány nincs. Azt ígérte, hogy ha április 3-án egy tisztességes kormányt választanak, akkor lesz pénz arra, amire eddig nem jutott: bérekre, egészségügyre, nyugdíjakra, oktatásra. Szerinte lehetett volna bérlakásokat építeni, hogy ne szálljanak el az ingatlanárak, de helyettük stadionok épültek fűtött gyeppel.

A kormány ilyen előzmények után hirdet "stratégiai nyugalmat", de Jakab szerint

az ellenzék "stratégiai izgalmat" ígér nekik, mert a választás után rendszerváltásnak kell következnie, ami elszámoltatással kell, hogy kezdődjön.

Megemlítette, sokan kérdezik tőle, hogyan lesz elszámoltatás Polt Péterrel, ha le sem lehet váltani? Azt mondta erre, hogy egy bűnözőt nem leváltani, hanem lecsukni kell, mert az, aki végigasszisztálta a nemzet kifosztását, az bűnrészes.

 
Fotó: Tóth András/Magyar Narancs
 

Azt is közölte, ha győz az ellenzék, az ország hozzájut a most visszafogott uniós pénzekhez, amit már most is ideadnának, de Orbán nem ígérte meg, hogy nem lopja el – helyette azt mondta, hogy "Soros és LMBTQ". Jakab szerint Orbán csak azt az egy mondatot nem tudta kiejteni a száján, hogy "nem lopom el" –bár szerinte ekkorát nem is tudott volna hazudni.

De ettől még ez az uniós pénz ott van, és április 3-ára, egy tisztességes magyar kormányra vár – ekkor ugyanis nem csak kormányt, hanem rendszert is váltani kell, hogy Magyarország végre közelebb kerüljön egy harminc éves ígérethez, hogy európai bérekhez, európai nyugdíjakhoz, az európai jóléthez, és ez a választás tétje.

Illetve az ukrajnai háború kitörése óta már jóval nagyobb is a tét: az, hogy Oroszországgal tartunk-e, amely most kiírta magát Európából, vagy oda tartozunk, ahova Szent István annak idején vezetett bennünket. Szerinte Orbán már döntött, de a nép április 3-án dönthet, hogy Putyin vagy Európa.

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk