Minél inkább leszakadó egy település, annál nagyobb a Fidesz támogatottsága

Választás 2022

A 21 Kutatóközpont a választási erőviszonyok 2018–2022 közötti alakulását vizsgálta, és arra jutott, hogy négy tényező az, ami a leginkább összefügg a Fidesz győzelmével. 

Az április 3-i választás óta eltelt időszakban számos elemzés jelent meg a kormánypárt és az ellenzék támogatottságának társadalmi forrásairól és vetületeiről. A kutatások nagy része egy egyre erősödő tendenciára hívja fel a figyelmet, miszerint a helyi politikai erőviszonyokat nagyban meghatározza egy adott település társadalmi és gazdasági marginalizációja.

21 Kutatóközpont frissen megjelent tanulmánya is a Fidesz sikerének paradoxonára mutat rá, hiszen

pont azokon a településeken a legsikeresebb a kormánypárt, ahol a legkevésbé érzékelhető az elmúlt évtizedek gazdasági növekedése.

A korábbi választások során is fennálló összefüggés az elmúlt négy évben csak még tovább erősödött. Ennek fényében már nem túlzás azt állítani, politikai értelemben „két Magyarország” alakult ki, ez pedig messze túlmutat a közbeszédben meghonosodott a Budapest-vidék ellentéten.

Az említett összefüggés mélyebb részleteinek feltárása érdekében a 21 Kutatóközpont most egy többváltozós statisztikai elemzésben vizsgálta meg, hogy milyen változókkal hozható összefüggésbe a fideszes és az ellenzéki lista várható támogatottsága, illetve azt, hogy mindez mennyiben változott az elmúlt négy év során. A 2022-es országgyűlési választások politikai földrajzára, azon belül is a Fidesz és az ellenzéki tábor támogatottsági szintjére fókuszáló elemzésben olyan strukturális okokra visszavezetve nyernek új értelmet a településszintű választási eredményeket, amelyek direkt összefüggésben állnak Magyarország társadalmi és gazdasági fejlődésével. 

Annak meghatározásában, hogy a településszintű adatok mennyiben jelezték előre a Fidesz és az ellenzék listás támogatottságát az idei, valamint a 2018-a parlamenti választásokon, a következő változókat nézték meg:

  • a 65 évnél idősebbek részaránya a teljes lakosságban,
  • a település önkormányzatának egy főre jutó bevétele,
  • az álláskeresők aránya a település lakosságának százalékában,
  • a közfoglalkoztatottak részaránya a település lakosságának százalékában,
  • a település lakosságának egy főre jutó SZJA adóalapja,
  • végül pedig az iskolázottság szintje.

Ezen változók figyelembevételével az látható, hogy

a Fidesz 2018-as és 2022-es listás eredményeit tekintve az elmúlt négy évben az iskolázottság negatív hatása nőtt a legkiemelkedő mértékben.

Ehhez képest mérsékeltebben ugyan, de semmiképpen sem elhanyagolható az SZJA adóalap és a legidősebb korcsoport részarányának hatása, amelyek emelkedése szintén negatív hatással volt a Fidesz támogatottságára, illetve a közfoglalkoztatottak részaránya, amelynek magas szintje a Fidesz szempontjából pozitívan hatott az eredményekre. Érdekes azonban, hogy míg 2018-ban, a gazdasági szavazás logikájának megfelelően (erről lásd a 21 Kutatóközpont egyik korábbi tanulmányát) az álláskeresők aránya enyhe negatív hatással bírt a kormánypárt listás eredményére, az idei választásokra ez a hatás eltűnt. 

A Fideszhez hasonlóan az ellenzék támogatottságának tekintetében is az iskolázottság bír a legerősebb hatással, persze ebben az esetben fordított, pozitív előjellel. Az egy főre jutó SZJA adóalap mértéke is pozitív befolyásoló tényezőt jelent: minél jómódúbb egy település, annál többen szavaznak az ellenzékre.

A közfoglalkoztatottak aránya ugyanakkor csak 2018-ban jelentett negatív hatást az ellenzék támogatottságára nézve, mivel az idei választásokra ez a hatás megszűnt. Ennél is érdekesebb azonban az az eredmény, amely látszólag ellentmond annak a több kutatásból ismert ténynek, miszerint a Fidesz felülreprezentált az idősebb korcsoportokban. Ezzel szemben a 21 Kutatóközpont elemzéséből kiderül,

az idősek aránya a 2018-as és a 2022-as választás alkalmával pozitív hatással volt az ellenzék támogatottságára.

Ennek magyarázata, hogy azokon a marginalizált településeken, ahol a Fidesz nagyobb támogatottsága a valószínű, a kilátástalan szociális körülményeknek köszönhetően a várható élettartam is alacsonyabb. 

Miközben tehát az egyes településeken a magasabb iskolázottság, illetve a 65 évnél idősebbek relatív magas aránya mellett kevésbé tudta növelni támogatottságát a Fidesz, addig a kutatás eredményeit tekintve jól látható, hogy a kormánypárt ott tudott a négy évvel ezelőtti támogatottsági szinthez képest is tovább erősödni, ahol magasabb a közfoglalkoztatottak, valamint az álláskeresők aránya. Ezek alapján elmondható: azokon a településeken a legerősebb a Fidesz támogatottsága, ahol a legerősebb az egzisztenciális függés az államtól akár közmunkán, akár az álláskeresők számára juttatott segélyeken, vagy csak a nélkülözésből adódó függőségi láncokon keresztül.

A 21 Kutatóközpont elemzése az iskolázottságon túlmutató összefüggésekre hívja fel a figyelmet. Míg a relatív jómódú és fejlett településeken állandósult a bipoláris politikai erőtér, a legfejlettebb településeken pedig valóban kétpólusúnak tekinthető a politikai verseny, addig

a leginkább leszakadó településeken állandósult a fideszes egyeduralom.

Mindez arra is rávilágít, hogy az ellenzék számára egy olyan helyzetben kell a jövőben alternatívát mutatnia a marginalizált településeken élők számára, ahol a választókorú társadalom többsége jelenleg olyan településen él, ahol a „csak a Fidesz” már több, mint kampányszlogen.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa. 

Biztonsági játék

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

Miért hiányzik?

  • Csabai Máté

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.

Minden színész csiga

„Tragédiának nézed? Nézd legott / Komé­diá­nak, s múlattatni fog” – idézi Katona László Az ember tragédiáját az előadás végén, amelynek alcíme is van: Etűdök színházi világunk állapotjáról. A Nézőművészeti Kft. egy rendkívül szórakoztató, elsőrangú kabarét csinált a színészek mindennemű kiszolgáltatottságáról és az abuzív rendezőkről.

Rejtvényfejtés

Legendás hely volt a Bartók 32 Galéria a kilencvenes években, magyar és külföldi kortárs kiállításokkal. Csak egy „probléma” volt vele (akárcsak a Liget Galériával), hogy a fenntartója és tulajdonosa az önkormányzat volt. A majdnem 100 négyzetméter alapterületű helyszín, s a modern művek ottani bemutatásának ellehetetlenítését az első Orbán-kormány művészetpolitikájának „köszönhetjük”, bár kétségtelen, hogy a múltba révedő magyarosch műalkotás fogalmát addigra jól beleültették az embe­rek fejébe.

Minden változatlan

  • Balogh Magdolna

A fejlődés- vagy karrierregényként induló mű egy drezdai antikvárius, Norbert Paulini alakját állítja a középpontba: a szerző „a szellem emberének” akar emléket állítani. Paulini a hetvenes–nyolcvanas években különleges hírnévnek örvendő boltot működtetett, amelyben egy kis szellemi kör is otthonra talált, s az elbeszélő is a törzsközönségéhez tartozott.

A zöld-fehér polip

Megalakul az ötödik Orbán-kormány, és itt most azt kéne találgatnunk, hogy Kásler távozása, Csák bevonása, Lázár és Navracsics visszatérése, meg néhány minisztérium szétszedése, átalakítása mi mindenre utalhat, s mindebből milyen új politikai irányra számíthatunk – de tizenkét év orbánizmus után nem hinnénk, hogy mindennek nagy jelentősége volna. Voltaképpen még a totális eszementséget tükröző húzás, az egészségügy és – főleg – a közoktatás betolása a karhatalmi minisztérium alá sem meglepő a NER államigazgatási track recordjának ismeretében.

Orbán Viktor két beiktatása

„Az Isten kegyelméből nekünk adott megbízatás mindig túlmutat rajtunk. Azokra, akiknek a javát kell szolgálnunk, de még ennél is tovább mutat arra, akitől a feladatot végső soron kaptuk és akinek a dicsőségét szolgálhatjuk. Ez a mai nap üzenete mindannyiunknak” – mondta Balog Zoltán, a rendszer egyik sokat próbált főpapja a Kálvin téri református templomban, a Novák Katalin államfői beiktatása alkalmából rendezett ökumenikus szertartáson. Szavai üresen pattogtak a templom kövén, s talán a térre is kigurultak, hogy ott pukkanjanak szét, mint sok színes szappanbuborék.