Bokros Lajos kioktatja a szerinte idegenellenes Orbán Viktort

szerző
narancs.hu
publikálva
2015. jan. 12., 15:01
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

„Nem miniszterelnök úr, ez nem a magyar álláspont. Ez az Ön és a szélsőségesek xenofób álláspontja.” Bokros Lajos válasza Orbán Viktornak.

Bokros Lajos Facebook-oldalán reagált Orbán Viktor vasárnapi nyilatkozatára. Mint az ismert, a kormányfő „szerint a gazdasági bevándorlás rossz, ezért a hazájukat gazdasági okokból otthagyóknak Magyarország nem tud menedéket nyújtani. A miniszterelnök erről az M1 Híradó tudósítójának beszélt vasárnap Párizsban – közölte az MTI.” A kormányfő úgy fogalmazott: a bevándorlásról és az azzal összefüggő kulturális kérdésekről az eddigieknél sokkal nyíltabban, őszintébben, teljes egyenességgel kell beszélni. Azt is megjegyezte: „nem akarunk tőlünk különböző, kulturális tulajdonságokkal és háttérrel rendelkező jelentős kisebbséget látni magunk között, Magyarországot szeretnénk Magyarországként megtartani.”

Bokros Lajos minderre úgy reagált:

false

 

Fotó: MTI

„Az Ön által vizionált Európa magába forduló, zárt, avítt, idegengyűlölő Európa. Miért ment el a köztársasági menetre, ha nem érti miről szól? Vagy ha már ott volt, elkerülte a figyelmét, hogy a Place de la République közepén a francia trikolór mellett, török, tunéziai, palesztin és más lobogókat együtt lengettek a tüntetők?

Én egy nyitott, befogadó Európában hiszek. Ha valaki azért jön ide, mert úgy látja, hogy itt megvannak az egyéni boldogulásának feltételei, hogy dolgozni tudjon, hogy eltartsa a családját, annak csak örülni lehet. Megtiszteltetés. Ha jól értem, Ön ezt nevezi gazdasági bevándorlásnak és utasítja el. Kevés szabadidejében esetleg tanulmányozza Amerika társadalom- és gazdaságfejlődésének történetét is.

De mindezeknél is talán súlyosabb és borzasztóbb az Ön álláspontja, mely szerint »Nem akarunk tőlünk különböző, kulturális tulajdonságokkal és háttérrel rendelkező jelentős kisebbséget látni magunk között, Magyarországot szeretnénk Magyarországként megtartani«. Még idézni is szörnyű. Vajon ha Magyarország a magyaroké, akkor Románia nem a románoké? vagy Szlovákia nem a szlovákoké? vagy Szerbia nem a szerbeké? Mi lenne a határainkon túl élő honfitársainkkal, ha a szomszédos országok is úgy gondolkoznának, mint Ön? Ön tényleg semmit nem tanult Közép-Európa történelméből? Szent István intelmeit mikor forgatta legutóbb?

Az pedig egyszerűen ízléstelen, hogy a fenti nyilatkozatával egy olyan ország miniszterelnökeként akarja kioktatni európai szabadságszerető polgártársait, ahol a gazdasági bevándorlás mértéke gyakorlatilag elhanyagolható.

A Modern Magyarország Mozgalom egy nyitott, szabadságra épülő, befogadó Magyarországban és Európában hisz, ahol a különböző kultúrák egymást gazdagító módon viszik előre mindannyiunk életét. Javaslom felidézni az Unió jelmondatát: Egység a sokszínűségben!”

szerző
narancs.hu
publikálva
2015. jan. 12., 15:01
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 28
  grrr
  2015. január 14., szerda 10:44
  Még mindig Rumatának!

  Azt nem tudom eldönteni, hogy mennyire tehetséges közgazdász Bokros (ebben a kérdésben mások véleményére szoktam támaszkodni), de azt azért vegyük figyelembe, hogy ő Horn pénzügyminisztereként nem csinálhatott azt ami akart.

  Minden elképzelését egyeztetnie kellett szegény Gyulámmal (nyugodjék!) akit külügyminiszterként szerettem, viszont a miniszterelnöki ipar nem volt neki való.
  Aztán: bármit ötlött is ki Bokros, azt a frakciónak meg kellett szavaznia. Tehát: alkalmazkodnia kellett, lavíroznia, kompromisszumokat kötnie, föltehetőleg. Ezt se hagyjuk ki a számításból.

  Elvégre Gyulám nem engedte meg Békesinek, hogy véghezvigye a saját elképzeléseit, a Békesi-csomagot, amellyel rendbe akarta hozni azt a tébolyt ami Antallék után maradt. Mindenáron meg akarta várni az őszi önkormányzati választásokat. Aztán amikor beállt a krízishelyzet akkor jött Bokros.


 2. 27
  grrr
  2015. január 14., szerda 10:12
  Rumatám, mi a véleményed - ha már így együtt vagyunk - Békesiről?

  És az ő tevékenységéről a Németh-kormányban? Meg egy kis ideig a Horn-kormányban?

  Megjegyzem, Békesi anyám kedvenc közgazdásza volt és én is rajongással övezem, csupáncsak a személyisége miatt, mert mint mondám a gazdasági dolgokhoz nem értek.

 3. 26
  grrr
  2015. január 14., szerda 10:05
  Kedves Rumatám!

  Nem értek a gazdasági dolgokhoz, ezért nem is vitatkozom veled ebben a kérdésben.

  Azt viszont leszögezném, hogy Bokros politikusnak tehetségtelen, amivel pont belepasszol a többi ellenzéki közé.

  Az a mi ellenzékünkkel a baj, hogy lenézi, semmibe veszi azokat a választókat, az ország plebejusait, akiket meg kellene nyernie magának.
  A lenézés pedig átjön a rivaldán, na, nem mintha nagyon is titkolni akarnák. Azt képzelik az alsóbb néprétegekről, hogy észre sem veszik az ilyesmit, vagy ha igen akkor annyira igénytelenek, hogy nem bánják.
  Na persze van itt egy érdekes reakció, pont a lenézettek körében.
  Ha megnézed az afféle irományokat amelyek arról szólnak, hogy a nép hülye, a nép ökör, a nép barom akkor látni fogod mennyi helyeslés van ott a hozzászólók körében...

  Mert senki sem veszi magára, senki sem akar arra gondolni, hogy itt és most éppen őt nézik le, ezért aztán gyorsan továbbpasszolja másra. Ha pedig ő lenéz, akkor ő nem lehet a lenézettek között, nem igaz?

  Én viszont mindig is kifogásoltam az ilyesmit, mindig is hajlandó voltam megsértődni.
  Nem is hiszem, hogy ezen a szokásomon a közeljövőben változtatni fogok...
 4. 25
  KassaiSonka
  2015. január 14., szerda 05:58
  Jó Rumatánk előadott zavaros, ellentmondásos, szándékosan félrevezető Fidesz-hablatyolásának fele közönséges hazugság, másik fele csúsztatás, ferdítés, valami olyan típusú orbitális maszlag, mint az, hogy a szomszéd utcában futott egy kutya, holnap tehát eső lesz, és ezért mindenki szavazzon Orbánra...

  A technológia egyszerű és a szándékosan vagy akár szándéktalanul érvénytelen fikciók generálásának régről ismert módszerén alapuló. Hordj össze egy rakás ténynek látszó hamis vagy akár igaz állítást, párosítgasd és értelmezd ezeket kedved szerint és akinek fogalma sincs a valódi helyzet ténylegesen, tárgyilag érvényes lényegéről, az képtelen lesz átlátni az így tömegével levont hazug, érvénytelen konklúziók hamisságán.

  Hogy miért csinál valaki ilyesmit, amikor pontosan tudja, hogy nem mond igazat, illetve, ami még rosszabb, pontosan tudja, hogy nem mond semmit? Egyszerű: Mert az aljas rosszakarat haszonélvezője, aki egyfelől aberrált örömét leli abban, ha értelmességükben alázhatja meg íjmódon az embereket, másfelől konkrét egzisztenciális hasznot is húz mindebből. Egy közönséges szemét, semmi más.

  Ja, és mert a VPN-szoftver megint bejelzett, főként azért.

 5. 24
  Eeyore2
  2015. január 13., kedd 23:43
  Rumata: közpénzből, mint a békemenet, vagy elkülönített fideszes pártalapból?
 6. 23
  Rumata
  2015. január 13., kedd 23:10
  Az itt jelenlevők nyilván nem fogják fel, hogy a Bokros által alkalmazott csúszó forintleértékelés mekkora merénylet volt a magyar gazdaság ellen.

  A szélsőségesen exportorientált magyar gazdaság bevételei és a kiadásai többségükben kemény valutában jelentkeztek.

  A forint tehát csupán váltópénzként működött, amivel szemben csak egy elvárás van: az értékállóság, és az ezzel összhangban levő alacsony kamatszint.

  Mivel pedig a magyar vállakozások kötelesek voltak forintban vezetni a számláikat, Bokros a forint csúszó leértékelésével lényegében folyamatosan lopta a gazdaság zsebéből a pénzt.

  Bokros ezt nyíltan meg is mondta, amikor pénzügyminiszterként közölte, hogy ő majd a forint leértékelésével "elinflálja" a sikeres magánvállalkozások által kifizetett, növekvő munkabért.

  Magyarul: nem adórenformot és államháztartási reformot vezetett be, hanem gátlástalanul lerabolta a magyar gazdaságot.

  Nem véletlen, hogy a magyar gazdaság csak Medgyessy pénzügyminisztersége alatt kezdett fellendülni, amikor a forintleértékelés üteme lecsökkent, és ezért a gazdaság lerablásának tempója is csökkent.

  Az most egy kérdés, hogy a Bokros idején bevezetett megszorításokat az Antall által létrehozott csődközeli helyzet tette szükségessé.

  De Bokros bűnös abban, hogy a tőkejövedelmek és az offshore adómegkerülés révén hatalmas tőkejövedelem kimentését tette lehetővé, és az ország adósságait a bérből élők lerablásával fizettette meg.

  - - -

  A csúszó forintleértékelés pont az a nemzetellenes gazdaságpolitika volt, ami ellen az euróövezetet létrehozták.

  Bokros tehát az Unió mércéje szerint a létező legkárosabb monetáris politikát folytatta.
 7. 22
  Rumata
  2015. január 13., kedd 22:53
  Bokros biztos jó ember, csak nem szabad a gazdaság közelébe engedni, mert hülye hozzá.

  És bankárnak se lehet valami jó, hiszen a bankelnöki posztról való lemondása után a Budapest Bankot is 15 milliárddal szanálni kellett.
 8. 21
  Rumata
  2015. január 13., kedd 22:48
  Bokros szellemi képességeit jól mutatja az, amikor 2006-ban az adóreform-ötletroham során kifejtette, hogy

  1. a vállalati nyereségadó megszüntetésével nem ért egyet, de
  2. a tőkejövedelmeknek adókedvezményt adna, mert
  3. szerinte ösztönözni kell a befektetéseket.

  Összefoglalnám:

  1. Bokros nem ösztönözné adómentességgel a vállalati jövedelemek VISSZAFORGATÁSÁT vállalatba.
  2. Bokros adókedvezménnyel ösztönözné a vállalati jövedelmek osztalékként való KIVÉTELÉT.
  3. Mert Bokros ösztönözni akarja, hogy az emberek a jövedelmüket nem vegyék ki a vállakkozásaikból, hanem a vállakozásaikba fektessék.

  - - -

  Másik nagy ötlete volt, hogy a vállalatok a havi adóbevallásaik idején n egy összegben fizessék be az összes befizetendőt, hanem adófajtánként külön alszámlára fizessék.
  És ha az egyik alszámlára kevesebbet fizetnek, mint ami az adóbevallásukban van, azért akkor is büntetést kapjanak, ha a másik alszámlájukra többet fizettek be.
  Bokros ugyanis annyira hülye, hogy ő maga nem képes az egy összegű befizetést az adóbevallás alapján az alszámlák között szétosztani.
  Istenem, szegény Bokros se olvasni, se számolni nem tud, ezért úgy gondolta, hogy az APEH számítógépe helyett a többmillió adózó ossza szét őhelyette az alszámlákra a pénzt.
  Pedig köztudott, hogy a pénz fizikailag mindenképpen egy helyre folyik be, csak a számítógépen különítik el jogcímekre.
  És tette ezt többek között azért, hogy a bankok havonta egy átutalási megbízás helyett havi huszonhárom átutalási megbízást kaphassanak.

  - - -

  Aki ezek után azt állítja, hogy Bokros nem tökhülye a gazdasához, az tökhülye a gazdasághoz.

  Bokros hülyeségeit még napestig sorolhatnám, de döglött oroszlánra nem lövünk, úgyhogy abbahagyom.
 9. 20
  Rumata
  2015. január 13., kedd 22:31
  Bocsi az elütésekért.
  Remélem, így is érthető.
 10. 19
  Rumata
  2015. január 13., kedd 22:30
  @KassaiSonka:

  De nagy hülye is vagy te, öregem.
  Az üldözési mániáddal fordulj az orvosodhoz.

  @Aptyuka:

  Sokat javítanála hazai állattenyésztésen, ha visszamennél a marhaistállóba, ahonnan megszüktél.

  @grrr:

  A dolog pont fordítva igaz.

  Bokros csupán egy hülye bankár volt, akinek gőze nem volt a gazdaság működéséről.

  Ezért ahhelyett, hogy az antall által teremtett krízishelyzetet kihasználva sokkterápiaként egy átfogó adóreformot és kállamháztartási reformot hajtott volna végre (kb. olyat, mint amit a félretett Békesi szeretett volna végrehajtani), Bokros a csúszó forintleértékeléssel (és az ezzel járó toronymagas kamattal) hitelképtelenné tette az egész gazdaságot, az adórendszer szándékos túlbonyolításával pedig elképesztő adminisztrációs terhet rakott a vállalatokra. A mai napig az ő baromságait nyögi az az egész gazdaság. Ráadásul Bokros a megszorítások során az oktatástól is hatalmas pénzeket vont el, vagyis nem ésszel, hanem ostoba barom módjára fűnyíróelven bánt a gazdasággal.

  A költségvetési egyensúlyt pedig nem a Bokros-csomag, hanem a hatalmas összegű privatizációs készpénzbevétel állította helyre. Tehát szimpla hazugság, hogy Bokros valaha is bármi hasznot hajtott volna az országnak.

  Bokros egyszerűen nem ért a gazdaságpolitikához.
  Csupán egy bankár, aki maximum kamatot képes számolni.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-magyarország

még több Kis-Magyarország...

Politika

még több Politika...

Narancs

Blog

még több cikk