A lombikbébiprogram mindenképpen bűn, állítja Veres András püspök

szerző
- palosm -
publikálva
2017. aug. 24., 18:30
kommentek
5
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Nem járható út az élet továbbadására.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke már augusztus 20-i ünnepi beszédében beleszállt a kormányba a lombikbébiprogram szélesítése miatt. A keresztény értékrend szerint a törvénykezés nem megfelelő, erősítette meg most Veres az állítását a Magyar Nemzetnek.

Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek

Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek

Fotó: MTI

Azért nem az, mert a mesterséges megtermékenyítés semmilyen formája nem fogadható el a katolikus egyház számára, mert a gyermek nem a férfi és a nő természetes kapcsolatában fogan, mondja a Veres. (Az is megérne egy misét, hogy ezekben a jól hangzó frázisokban, amik rendre előkerülnek lombik- vagy éppen eutanáziatémában, vajon mikor milyen értelemben használják a természetes szót.)

Bűn és bűn

A püspök szerint mindenképpen bűnt követ el az, aki részt vesz a programban: „Attól függően, hogy mennyire volt tudatos részéről a döntés, ennek mértékében a bűne súlyosabb vagy kevésbé súlyos”, érvel.

De Veres a legdurvább választ erre a kérdésre adja: „Vajon bűnben fogannak a lombikgyerekek?”

Erre az igen egyszerű kérdésre elég nehéz nem azt válaszolni, hogy „nem, még a lombikgyerekek sem fogannak bűnben, mert egy emberi élet soha nem lehet bűn”. Nagyjából minden jóérzésű ember rávágná: gyerek nem születik bűnösnek ebben az értelemben.

De Veresnek sikerül a bravúr. Ezt a három mondatot sikerül kipréselnie magából: „A gyermek tehet legkevésbé róla. A szülők pedig nagyrészt tájékozatlanok. Azt el kell mondjam, hogy a lombikbébiprogram nem járható út az élet továbbadására.”

Vagyis a gyermek is bűnös, de ő legalább nem tehet róla? Mi a bánatot akart mondani Veres András? És főleg: mit gondoljon egy hívő fiatal, aki lombikprogramban született? Az ő élete nem járható út az élet továbbadására?

Veres megszólalása mindazonáltal nem légüres térbe érkezett. Az egyre hangosabb lombikellenes hangokról és a katolikus egyház álláspontjáról az alább hivatkozott cikkünkben írtunk hosszan.

Itt jegyezzük meg, hogy a meddőség ma minden ötödik-hatodik párt érinti Magyarországon, évente mintegy 1700 lombikbébi születik. A kormány most azt tervezi, hogy növeli a gyógyszerek tb-támogatását, duplájára emeli a jelenleg évi hatezres eljáráslimitet, így jelentősen rövidülnének az amúgy hosszú lombikbébi-várólisták.

Az életvédők támadása

Miközben a kormány az egyik kezével szélesíti a lombikprogram elérhetőségét, a másikkal lelkesen támogatja az in vitro megtermékenyítést az abortusszal egyenértékűnek tartó, „életvédő” csoportokat. A párbeszédet tabuk, hiedelmek és könnyen meghozott morális ítéletek nehezítik.

szerző
- palosm -
publikálva
2017. aug. 24., 18:30
kommentek
5
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 5
  Pasinszki
  2017. augusztus 26., szombat 21:22
  Tényleg, a vakbélműtét, vagy a rákgyógyítás nem bűn? Valaki keresztény eligazíthatna.
 2. 4
  fyredun
  2017. augusztus 25., péntek 11:04
  Már régóta mondom, hogy az úgynevezett keresztényeknek semmi közük Krisztushoz. Akár csak a marxistáknak mondott hülyéknek Marxhoz.
  Mit mondott Krisztus? "Bizony mondom néktek, ha nem lesztek olyanok, mint a gyerekek, soha nem juthattok be a Paradicsomba!"
  Mit mondott Szent Ágoston? "Az ember bűnben fogant, és még a ma született csecsemő is olyan bűnös, hogy a falhoz kellene csapkodni, de Krisztus a mi megváltónk, és aki megtér hozzá, blablabla... blablabla..."
  Jézus a szeretetről beszél. Az úgynevezett keresztények meg a bűnről. Még Luther is csak odáig jut el, hogy "vissza Szent Ágostonhoz", mivel azt mondja: ""Légy bűnös, és bűnözz bátran, de higgyél még bátrabban. A bűn nem választ el bennünket Tőle, még akkor sem, ha nap mint nap ezerszer és ezerszer paráználkodnánk vagy gyilkolnánk".
  Hát így!
  Az egyház azt tanítja, hogy az emberek bűnösek... de a papok kezébe van letéve a feloldozás! Pedig az egyház nem Krisztust követi, hanem az a perverz Szent Ágoston!

 3. 3
  rworse
  2017. augusztus 25., péntek 08:21
  Magyarország csak volt szabad ország, de a jelek szerint hülyének továbbra is szabad lenni.
 4. 2
  galambocskám
  2017. augusztus 25., péntek 05:43
  Ha a pápa lehet sötét mint az éjszaka akkor miért kellene egy püspöknek normálisnak lennie?
 5. 1
  Cheyenne
  2017. augusztus 24., csütörtök 19:38
  Most min lepődtök meg mancsos fiúk? A bűnben fogamzás a kereszténység lényege! A csecsemő is bűnös! Olvassatok Augustinust. Ez a katolikus vadtulok csak hatványra emelte keresztény szellemi nyomort!

  Ezekkel egy mennyországba vágyni? Ahogy az orosz arisztokraták mondanák: A mennyországban lehet jobb a klíma, de a pokolban több a kedve ismerős..

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Villámnarancs

Belecsapunk.

Villámnarancs
Szerző adatlapja
Összes blog Itt

Blog

még több cikk