Nem kéne a 13 éveseket alázni a közpénzzel és oligarchákkal kitömött magyar foci szánalmas bizonyítványa miatt

  • narancs.hu
  • 2017.08.25 12:08

Villámnarancs

Van egy apró megjegyzésünk a tegnapi Vidi-égés után.

Hazai pályán, jelen esetben Felcsúton mosták fel a padlót a Videotonnal (0-4), az ellenfél a nem éppen világverő Partizan volt, amely ellen pár perc alatt ment el minden esélyünk, így a fehérvári csapat idén sem jutott be az EL csoportkörébe.

Tegnap

Tegnap

Fotó: MTI

Sok jót nem lehet mondani a meccs után, szánalmas volt a produkció, a gólok többször is megalázóra sikerültek. A sokmilliárdos költségvetésű Videoton edzője nem is volt rest leteremteni a csapatot, írjuk fel pozitívumként, hogy legalább nem próbálta meg elkenni a dolgot. Marko Nikolics azt mondta többek közt, hogy nem „húznám rá a védekezésre a kiesést, de tényleg katasztrofális hibákat követtünk ma el. (…) Azt többször elmondtam már korábban, hogy nem vagyunk abban a helyzetben, hogy ezen a szinten ajándékokat adjunk az ellenfeleknek, de sajnos ma adtunk többet is. Mesterien kihasználta a Partizan a lehetőségeket, mi pedig néhány helyzetben úgy viselkedtünk, mint a 13 éves amatőr focisták”.

A kritika nagyjából teljesen rendben van, de utóbbi kijelentés ellen viszont tiltakoznánk.

Nem kéne itt ugyanis mutogatni senkire, nem kéne az edzőnek azt mondani, hogy olyan szarul játszottunk, mint a 13 éves amatőrök. Egy 13 éves úgy játszik, mint egy fiatal, ahogy tud, őt csak önmagához kéne mérni, nehogy már ő legyen a negatív példa, és legfőképp ne ő legyen már az oligarchákkal, a stadionokkal és a korrupcióval agyonvágott, európai szinten szánalmasan teljesítő magyar klubfutball hivatkozási pontja, a legalja, akit még egy ilyen gyalázatos vereség után is van mersze leköpnie az edzőnek. Vagy bárki másnak.

Ha tiszta vizet úgyse mer önteni a pohárba senki a magyar foci vezetői, szereplői közül, legalább a sértő párhuzamokat kerüljék az urak. Vegyék számításba például azt, hogy egy 13 éves például soha nem a közpénzből összehordott milliárdos költségvetésű csapatok mezében mutat be akkora égést, mint tegnap a Vidi. Főleg akkor nem, ha amatőr.

Neked ajánljuk

Velünk élő féltudás

  • Hernádi Elvira

Jó néhány éve már, hogy a Publius Hungaricus a féltudású magyar elit bűneit ecsetelte. Azóta felnőtt egy új generáció, az ország szellemi és politikai vezetése legalább az európai oktatás tisztes középmezőnyébe tartozó intézményekben kupálódhatott. 

Mielőtt eltűnik végleg

Alighanem két dolog jut eszébe mindenkinek a Roberto Baggio nevet hallva: az 1994-es vb-döntőben kihagyott legendás tizenegyes, illetve az élethosszig (tehát ma is) viselt, nem kevésbé legendás copf. Vagy lokni, varkocs, lófarok, akármi is lett légyen az a maestro tarkóján.

Kisujjgyak

  • - köves -

Ha meg kell csinálni a nagy melót, letudni az utolsó bulit, kirámolni a széfet, ami után nincsen több széf, csak a boldog öregkor Kansasben, Soderbergh a mi emberünk.

„Összeáll egy nagy egésszé”

  • Láng Dávid

A 10 éve alakult Verőköltő zenekar frontembere univerzális művész: szinte minden hangszeren játszik, festő szakon diplomázott, és húszéves sem volt, amikor a Magvető kiadta a verseskötetét.

Becsapódás

Az ünnepi vacsoráját elköltő pár, Helen (Lovas Rozi) és Danny (Lengyel Tamás) lakásá­ba berobban a csurom véres Liam (Molnár Áron), akiről hamar kiderül, hogy a feleség testvére.

Az együttélés lehetőségei

A hagyományosan kétévente megrendezett Velencei Építészeti Biennálé is megcsúszott a pandémia miatt, de május 22. óta a Giardini della Biennale parkját és az Arsenalét, azaz az egykori velencei hadihajógyár területét ismét építészek, művészek és látogatók lakják be, egészen november 21-ig.

Szervezett szervezetlenség

  • Áfra János

A kis méretű, mégis zavarba ejtően tartalmas, nehezen áttekinthető tárlat egy nemzetközi kiállítássorozat része, amely a Zürichi Egyetemen 2017 és 2020 között megvalósult kelet-európai performance-kutatás eredményeit hivatott bemutatni.

„Nem hezitált”

Szerb Antal éppen 120 éve született, és 80 éve, 1941-ben jelent meg eredetileg háromkötetes munkája, A világirodalom története. A mű friss, minden eddiginél precízebb kiadásának sajtó alá rendezőjével annak népszerűségéről, hányattatott sorsáról, 21. századi aktualitásáról beszélgettünk.

A szamuráj reggelije

  • Pálos György

Fúziós korban élünk, azon sem lepődünk meg, ha egy kisvárosi étterem étlapján kevert fogásokat találunk. Az más kérdés, hogy a leves, amely se nem vietnami, se nem olasz, nem túl finom, mert nincs karaktere.