A mentőszolgálat kozmetikázza a kiérkezési adatokat

  • narancs.hu
  • 2020. február 20.

Villámnarancs

A kormány szerint egyre gyorsabbak a mentők. Kár, hogy kreatívan értelmezik a valóságot.

Bár Rétvári Bence államtitkár szerint folyamatosan javul a sürgős esetekben a kiérkezési idő, a Népszava szerint azonban nincs szó a mentők gyorsulásáról, csupán arról van szó, hogy a mentőszolgálatnál és a tárcánál meglehetősen kreatívan értelmezik a valóságot.

Jönnek, ha kell

Fotó: MTI - Balázs Attila

Mint írják, a kiérkezési időt nem a hívástól számítják, hanem a mentőgépkocsik indulása és a helyszínre érkezés között rögzítik."Így az adatok nem csak azzal az egy-két perccel látszanak rövidebbnek, ami a kikérdezéssel telik, hanem teljesen elfedik azt, amikor kapacitáshiány miatt nincs elindítható gépkocsi a szolgálatnál." A lap úgy tudja, délután öt és hét óra között átlagosan 30 feladatot nem lehet azonnal kiadni, este hét után az ilyen esetek száma tízre csökken.

A kiérkezési időkről még az Állami Számvevőszék is megállapította, hogy az Országos Mentőszolgálatnak nem sikerült a kitűzött célokat elérni. A Népszava megjegyzi, hiába költöttek el az előző uniós ciklusban 15 milliárd forint európai pénzt arra, hogy a sürgős hívások legalább 90 százalékában negyed órán belül kiérkezzenek, ezt nem sikerült teljesíteni. Egy tavaly nyáron nyilvánosságra hozott vizsgálatban megállapították, hogy míg a mentők 15 percen belüli kiérkezési idejének aránya 2010-ben 77,6 százalékos volt, 2015-ben már csak 68,2 százalék, 2016-ban 69,7 százalék, 2017-ben pedig ez 64,9 százalékra esett vissza.

Az ÁSZ vizsgálatban megkérdezett ügyfelek szerint csak a hívások felében érkeztek meg 15 percen belül a mentők. A felmérésben szereplők értelemszerűen a hívás és a mentő megérkezése közti időt vették figyelembe.

Figyelmébe ajánljuk