Balog Zoltán kitalálta: jöhet a mindennapos testnevelés az óvodákban is

  • narancs.hu
  • 2018. február 24.

Villámnarancs

Legyen fittebb minden magyar!

Az iskolák mintájára – ahol máig komoly infrastrukturális problémákat okoz – az óvodákban is bevezetné a mindennapos testnevelést a kormány.  Erről Balog Zoltán a V4 országok egészségügyi minisztereinek budapesti konferenciáján beszélt.

Előadásában arról értekezett, hogy a régióban lévő országok hasonló problémákkal küzdenek: mozgásszegény életmóddal, a táplálkozással összefüggő betegségekkel és az elhízással.

Balog figyelemfelhívásnak szánt közlése szerint a magyar lakosság körében is súlyos népegészségügyi probléma az elhízás, ugyanakkor pozitív fejleménynek tartja, hogy a WHO felmérése szerint Magyarország azon kevés országok közé tartozik, ahol a 7 éves gyerekek körében megállt az elhízás előfordulásának növekedése. Jelenleg a 7 évesek között minden negyedik lány, és minden ötödik fiú túlsúlyos.

A miniszter szerint a kormány egy sor intézkedést tett az ügy érdekében: bevezette a népegészségügyi termékadót, egészségesebbé tette az iskolai közétkeztetést, átalakította az iskola büfék kínálatát és szigorú keretek közé szorította a gyerekeknek szóló étel- és ital reklámokat is.

A csodatévő intézkedések sorába illik bele, hogy a mindennapos testnevelést az iskola mintájára az óvoda felé is el szeretnék vinni, mert az szintén hozzájárul majd ahhoz, hogy jobb eredményt mutassanak a gyerekek a nem elhízás terén.

Majd az udvaron, kertben ugrálhatnak, futkorászhatnak a kicsik az időjárástól függetlenül, máshol úgyse lesz hely.

(MTI)

Neked ajánljuk