Visszatérhet Marton László

  • narancs.hu
  • 2018. február 27.

Villámnarancs

Már csak "megfelelő darabot" kell neki találni.

"Marton László nyitott arra, hogy újra rendezzen, és már egyeztetnek is vele erről" - tudta meg a Független Hírügynökség Zimányi Zsófiától, a Rózsavölgyi Szalon vezetőjétől. Korábban szó volt arról is, hogy a Veszprémi Petőfi Színház adna rendezői munkát Martonnak, ám erre Oberfrank Pál igazgató csak annyit reagált, erről "még korai lenne beszélni". A Rózsavölgyi Szalon viszont már tárgyal a rendezővel, most már csak "megfelelő darabot" kell találni Martonnak.

A FüHü-nek nyilatkozó Zimányi elmondta, nem tart a közönség esetleges negatív reakciójától, mert:

szerinte "igazságtalan volt a hadjárat, amelyet a sajtó Marton ellen indított a vádak után" és egyébként is, "a közönséget a művészi teljesítmény érdekli."

Marton Lászlót tavaly ősszel először Sárosdi Lilla, majd több más színésznő is azzal vádolta, hogy szexuálisan zaklatta őket, amit a rendező először tagadott, majd később bocsánatot kért érte. A Vígszínház ezek után kirúgta főrendezőjét.

A szexuális zaklatások jogi hátteréről és Sárosdi Lilla színésznővel készült interjúnkat itt olvashatják.

Ki véd meg?

A neves hollywoodi filmproducer ellen eddig több mint ötven nő vallott, az ismert magyar színházi rendező ellen hét. A szexuális bántalmazásokat még mindig sokan tabuként kezelik, de a hatóságok hozzáállása és az általánosnak mondható áldozathibáztatás sem segít a latencia csökkentésében.

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.