Balog Zoltán szerint a cigányoknak a cigányok közt a helyük

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. okt. 10., 11:30
kommentek
4
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Nehéz másképp értelmezni az emberminiszter mai bejelentését.

A MÁV a meglévő engedélyek ellenére nem engedte meg a Roma Büszkeség napjának szervezőinek, hogy a Nyugati Pályaudvaron elhelyezzék Puczi Béla emléktábláját. Puczi Béla egyike volt azoknak a marosvásárhelyi romáknak, akik az 1990-es pogrom idején „Ne féljetek magyarok, itt vannak a cigányok!” kiáltással a magyarok segítségére siettek. Róla itt írtunk részletesen.

„Ne féljetek, magyarok!" - Nemzetközi Roma Nap - Roma hősök

Rendkívüli körülmények között vagy épp hétköznap, Cziffra Györgytől Farkas Jancsin át az építőmunkásig és az akadémiai tagig mind a hőseink. A romák sztereotípiáktól mentes jelenlétét rögzítő tények mégis fájón hiányoznak a köztudatból.

Erre jött Balog Zoltán emberminiszter és intézkedett. No, de nem úgy, hogy Puczi emléktáblája mégis kikerülhessen a Nyugati Pályaudvarra, vagy esetleg valami más méltó helyre. Menjen csak a cigányok közé, ne mutogassuk a roma hőst csak úgy mindenkinek, nem kell ezzel felkavarni a magyar emberek lelkivilágát.

Balog ugyanis azt írta, a „sajtóból értesült“ a minapi esetről, tárgyalt a MÁV-ot felügyelő miniszterrel is, de hát vannak szabályok, Puczi táblája nem kerülhet a Nyugatihoz. De! Épp épül egy roma kulturális központ, egy csendes VIII. kerületi utcában! A Tavaszmező utcába nyugodtan el lehet rejteni az emléktáblát. Jövőre talán el is készül a Cziffra-palota, annak a falán talán senkit nem fog zavarni egy roma hős.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere

Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

Mint emlékezetes, a szervezők még nyáron megkeresték a MÁV-ot, hogy a pályaudvaron szeretnék elhelyezni Puczi emléktábláját. A MÁV először az Örökségvédelmi Hivatalhoz irányította a szervezőket, mondván tőlük kell engedély ahhoz, hogy a pályaudvaron emléktáblát lehessen elhelyezni. Az engedély meglett, az emléktábla elkészült, ám a tervezett avatás előtt pár nappal a MÁV visszatáncolt.

false

 

Fotó: MTI - Balogh Zoltán

Kadét Ernő, a Roma Sajtóközpont munkatársa azt mondta az Indexnek, hiába az engedélyek, a MÁV visszatáncolt. Az engedélyek bemutatása után új indoklást talált a társaság. E szerint a társaság épületeire emléktáblát – a közforgalom számára megnyitott területekről látható módon – a vasúti közlekedéssel összefüggésbe hozható esemény, maradandó értéket létrehozó személy, csoport emlékére lehet elhelyezni. Puczi pedig nem volt a MÁV dolgozója.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. okt. 10., 11:30
kommentek
4
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4
  Kovacs
  2017. október 11., szerda 18:40
  2: Nem értem, hogy miért nekem üzengetsz, egy másik poszt alatt azt kértem tőled, hogy ne "migránsozz", legalább ott, ahol jelen vagyok (voltam). Ha nem érzed, hogy ez egy minden színvonalon aluli "megjegyzés", nem én tehetek róla. (ugyanis úgy blamálod magad, ahogy akarod)
 2. 3
  tiszapolgári
  2017. október 10., kedd 20:43
  Ott voltam, amikor (már nem emlékszem, mennyi idővel a marosvásárhelyi pogrom után) a budapesti román nagykövetség előtt volt egy csendes demonstráció amiatt, hogy addigra Románia mindenki ellen megszüntette az eljárást, a cigányok kivételével: ők voltak az egyedüliek, akik még mindig le voltak tartóztatva. Úgy rémlik, hogy ez egy cigányok szervezte demonstráció volt, de voltunk ott nem cigányok is. Csakhogy meglepően kevesen ahhoz képest, hogy magának a pogromnak mekkora visszhangja volt idehaza. Ja, így megy ez, hamar elfelejtődnek a kis hősök.
 3. 2
  rworse
  2017. október 10., kedd 17:17
  Kovacsnak üzenem, hogy remélem, a Balog emberminisztert, ha Marosvásárhelyütt jár, egyszerre megerőszakolja száz darab tízéves gerontofil romángyerek. Vagy romagyerek. Nekem mindegy. Vagy kétszázan együtt, az még jobb.
 4. 1
  rworse
  2017. október 10., kedd 14:09
  A MÁV dögöljön meg.

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Villámnarancs

Belecsapunk.

Villámnarancs
Szerző adatlapja
Összes blog Itt

Blog

még több cikk