Gulyás Gergely bejelentette: a kormány lezárta a Mátrai Erőmű megvásárlását

  • narancs.hu
  • 2020. március 26.

Villámnarancs

Az állam 17,44 milliárd forintot fizet a Mészáros-család érdekeltségébe tartozó erőműért.

A kormány lezárta a Mátrai Erőmű megvásárlásával kapcsolatos tranzakciót - közölte a Miniszterelnökség vezetője csütörtökön a kormányinfón.

Az MVM Magyar Villamos Művek megvásárolja az erőművet és a Geosol Kft.-t is tulajdonló Status Power Invest Kft.-t - tájékoztatott Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy a kormány nemzetstratégiai érdeknek tartja az erőmű klímavédelmi szempontoknak megfelelő technológiai átalakítását.

A cégcsoport vételára 17,44 milliárd forint volt - közölte.

(MTI)

Mint korábban a 24.hu cikke alapján megírtuk, az állam hatmilliárdos veszteséggel veszi át a Mátrai Erőművet:

false

A Magyar Villamos Művek Zrt. veszi át a jelenlegi formájában bezárásra ítélt Mátrai Erőmű Zrt.-t – aminek következtében lemondanak az igazgatóság és a felügyelőbizottság korábban delegált tagjai, köztük az elnök, Mészáros Beatrix. Eddig az MVM 26 százalékos birtokosa volt az ország egyetlen szénerőművének, a többséget pedig a Mészáros család érdekeltsége, a Mátra Energy Holding Zrt. szerezte meg két évvel ezelőtt."

Durvát húzhattak Mészárosék a Mátrai Erőmű leadása előtt

Szakértők szerint nem teljesen áll meg a lábán az a magyarázat, hogy a CO2-kvóták miatti növekvő veszteség áll a háttérben. Illetve nem úgy, ahogy elsőre gondolnánk. „ Ha tényleg az államnak kell megvásárolnia a CO2-kvótákat, akkor az nagyon csúnya költségeket jelent az adófizetők számára" - mondja egy energiaszektorban otthonosan mozgó forrásunk.

Figyelmébe ajánljuk