Kövér László már nem ordibált, csak csendesen motyogta maga elé: kitiltom, kitiltom, ezt is kitiltom

  • narancs.hu
  • 2016.11.27 13:55

Villámnarancs

De nézhetjük az esetet úgy is, mint a nyilvánosság szisztematikus felszámolását.

Ma reggel megint sikerült arra ébrednünk, hogy Kövér László ismét kitiltott valakit a parlamentből. Talán azért, mert nem volt rajta sapka, de inkább azért, mert egy ellenzéki párt szóvivőjeként ki merte nyitni a száját.

Gréczy Zsolt (DK) kitiltását az teszi… nos, némiképp patologikussá, hogy nevezettnek épp most járt le az április óta tartó előző kitiltása. Az okokról így számol be honlapján a párt: „Korábban az volt az általános szabály, hogy nem országgyűlési képviselők csak az Országgyűlés sajtótermében nem tarthattak sajtótájékoztatót, a kék társalgóban azonban igen. Arról, hogy ez a szabály megváltozott volna, sem a DK, sem Gréczy Zsolt nem kapott tájékoztatást, sőt egyszer sem figyelmeztettek minket a kék társalgóban tartott sajtótájékoztatók után.”

Beszámolója címében felteszi a kérdést a DK: mitől fél így házelnök úr?

Kézenfekvő válasz lenne, ha azt mondanánk, hogy a nyilvánosságtól, attól, hogy hátha kiderül valami… Végtére is Kövér dr. rendszerint újságírókat szokott kitiltani, legutóbb tán a 444 munkatársait, s a maga módján Gréczy is sajtómunkás.

De a válasz valójában mégis az, hogy a házelnök úr épp azért csinálja ezt, mert nem fél semmitől. Abban a hitben él, hogy bármit megtehet, ami tetszik neki. S neki ez tetszik: kitiltani, kitiltani, kitiltani… Lássa meg mindenki, hogy itt én vagyok a főnök, a főnök, itt én vagyok a főnök. Legalább itt.

Neked ajánljuk

Velünk élő féltudás

  • Hernádi Elvira

Jó néhány éve már, hogy a Publius Hungaricus a féltudású magyar elit bűneit ecsetelte. Azóta felnőtt egy új generáció, az ország szellemi és politikai vezetése legalább az európai oktatás tisztes középmezőnyébe tartozó intézményekben kupálódhatott. 

Mielőtt eltűnik végleg

Alighanem két dolog jut eszébe mindenkinek a Roberto Baggio nevet hallva: az 1994-es vb-döntőben kihagyott legendás tizenegyes, illetve az élethosszig (tehát ma is) viselt, nem kevésbé legendás copf. Vagy lokni, varkocs, lófarok, akármi is lett légyen az a maestro tarkóján.

Kisujjgyak

  • - köves -

Ha meg kell csinálni a nagy melót, letudni az utolsó bulit, kirámolni a széfet, ami után nincsen több széf, csak a boldog öregkor Kansasben, Soderbergh a mi emberünk.

„Összeáll egy nagy egésszé”

  • Láng Dávid

A 10 éve alakult Verőköltő zenekar frontembere univerzális művész: szinte minden hangszeren játszik, festő szakon diplomázott, és húszéves sem volt, amikor a Magvető kiadta a verseskötetét.

Becsapódás

Az ünnepi vacsoráját elköltő pár, Helen (Lovas Rozi) és Danny (Lengyel Tamás) lakásá­ba berobban a csurom véres Liam (Molnár Áron), akiről hamar kiderül, hogy a feleség testvére.

Az együttélés lehetőségei

A hagyományosan kétévente megrendezett Velencei Építészeti Biennálé is megcsúszott a pandémia miatt, de május 22. óta a Giardini della Biennale parkját és az Arsenalét, azaz az egykori velencei hadihajógyár területét ismét építészek, művészek és látogatók lakják be, egészen november 21-ig.

Szervezett szervezetlenség

  • Áfra János

A kis méretű, mégis zavarba ejtően tartalmas, nehezen áttekinthető tárlat egy nemzetközi kiállítássorozat része, amely a Zürichi Egyetemen 2017 és 2020 között megvalósult kelet-európai performance-kutatás eredményeit hivatott bemutatni.

„Nem hezitált”

Szerb Antal éppen 120 éve született, és 80 éve, 1941-ben jelent meg eredetileg háromkötetes munkája, A világirodalom története. A mű friss, minden eddiginél precízebb kiadásának sajtó alá rendezőjével annak népszerűségéről, hányattatott sorsáról, 21. századi aktualitásáról beszélgettünk.

A szamuráj reggelije

  • Pálos György

Fúziós korban élünk, azon sem lepődünk meg, ha egy kisvárosi étterem étlapján kevert fogásokat találunk. Az más kérdés, hogy a leves, amely se nem vietnami, se nem olasz, nem túl finom, mert nincs karaktere.