Mire figyel ma a legjobban Orbán Viktor? – Csúcsjavításra készül a példakép

  • narancs.hu
  • 2015. április 26.

Villámnarancs

Nem, nem a focira! Ma Nazarbajevet, izé, elnököt választ a testvéri Kazahsztán, ahol Orbán Viktor nemrégiben annyira otthon érezte magát. Van három jelölt is: dübörög a demokrácia!

Magyar idő szerint délután négyig járulhat az urnákhoz Kazahsztán békeszerető népe, hogy megválassza demokratikusan a 25 esztendeje uralkodó elnökét, Nurszultan Nazarbajevet még négy évre elnöknek – a határ egy 2012-es alkotmánymódosításnak hála, a csillagos ég. Az új alkotmány ugyanis kimondja, a főnök élethosszig megválasztható (környékbeli hagyományok szerint kicsit még utána is).

false

De erre föl se mondja, hogy ez nem demokrácia, mert sértődés lesz a vége. Hiszen az igyekvő Nurszultannak két kihívója is akadt, az egyik ráadásul komcsi, egy valódi központi bizottsági tag. A másikat, milyen különös meglepetés, Nazarbajev elnök úr pártja, a jó nevű Haza Pártja adja, nyilván azért, hogy mégse érezze magát annyira egyedül, bár Kazahsztánban a komcsik is kormánybarát erőknek számítanak.

De hiába a kemény ellenfelek, a tét csak annyi, hogy vajon sikerül-e a 2011-es, közel 96 százalékos eredményét felülmúlnia őfelségének. Vigyázat, 95 százalékra már azt mondjuk: Nur, Szultán?

Figyelmébe ajánljuk