Tovább pörög az ellenséggyár: a Fidesz megint bejelentette, hogy nyilvános bocsánatkérést várnak a hollandoktól

  • narancs.hu
  • 2017.08.27 17:45

Villámnarancs

Mindezt azután, hogy a holland külügyminiszter már egyértelműen jelezte: elhatárolódik a volt nagykövet kijelentéseitől.

A Fidesz szándékosan gerjeszti tovább a hollandokkal szembeni konfliktust, amely a leköszönő nagykövet kritikus megjegyzései miatt indult, és egészen odáig fajult, hogy a magyar kormány megszakította a nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolatokat Hollandiával.

A holland külügyminiszter tulajdonképpen már megtette, amit lehetett, hivatalosan is elhatárolódott a volt nagykövet, Gajus Scheltema egyébként a magyar korrupciós helyzetet is boncolgató kijelentéseitől. Ennek kapcsán Szijjártó Péter pénteken az ATV-nek azt mondta, hogy rendszerszintű korrupcióról azért sem lehet beszélni Magyarországon, mert ha valóban ez lenne a helyzet, akkor nem fejlődne így az ország (sic!).

Vasárnap a szájkarate tovább folytatódott, Halász János a Kossuth rádióban azt mondta, hogy nekik nem elég a holland külügyminiszter elhatárolódása, a Fidesz-frakció szóvivője szerint a hollandoknak nyilvánosan kell közzétenniük a megfelelő, elnézést kérő nyilatkozatot. „Nyilvános bocsánatkérésre, nyilvános tisztázásra van szükség” – hangsúlyozta.

Hogy milyen az a „megfelelő” és „elnézést kérő” nyilatkozat, és hogy hol kell azt közzétennie Hollandiának, nem világos (talán a Magyar Időkben vagy Mészáros Lőrinc megyei napilapjaiban?), viszont ez az egész komédia egyre szánalmasabb. S ha a jövőben minden olyan nyugati országból hazarendeljük a nagykövetet, ahonnan bírálni fogják a kormányt, muszáj lesz havonta elcsábítani Putyint, hogy Orbán Viktor azt hazudhassa: van még, aki komolyan veszi őt.

Új szinten a diplomáciai abszurd: pár kritikus megjegyzés miatt megszakítjuk a nagyköveti kapcsolatot Hollandiával

Szijjártó Péter egy 168 órás interjú miatt hazarendeli a magyar nagykövetet Hollandiából! Sőt! Szijjártó Péter külügyminiszter rendkívüli külügyminiszteri sajtótájékoztatón jelentette be péntek délelőtt, hogy hazarendelte a Hollandiába akkreditált magyar nagykövetet a holland nagykövet egy tegnapi lapinterjúja miatt. A külügyminiszter úgy értékelte a lépést, hogy határozatlan időre megszakítottuk a nagyköveti szintű kapcsolatot Hollandiával.

Neked ajánljuk