Tovább pörög az ellenséggyár: a Fidesz megint bejelentette, hogy nyilvános bocsánatkérést várnak a hollandoktól

  • narancs.hu
  • 2017. augusztus 27.

Villámnarancs

Mindezt azután, hogy a holland külügyminiszter már egyértelműen jelezte: elhatárolódik a volt nagykövet kijelentéseitől.

A Fidesz szándékosan gerjeszti tovább a hollandokkal szembeni konfliktust, amely a leköszönő nagykövet kritikus megjegyzései miatt indult, és egészen odáig fajult, hogy a magyar kormány megszakította a nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolatokat Hollandiával.

A holland külügyminiszter tulajdonképpen már megtette, amit lehetett, hivatalosan is elhatárolódott a volt nagykövet, Gajus Scheltema egyébként a magyar korrupciós helyzetet is boncolgató kijelentéseitől. Ennek kapcsán Szijjártó Péter pénteken az ATV-nek azt mondta, hogy rendszerszintű korrupcióról azért sem lehet beszélni Magyarországon, mert ha valóban ez lenne a helyzet, akkor nem fejlődne így az ország (sic!).

Vasárnap a szájkarate tovább folytatódott, Halász János a Kossuth rádióban azt mondta, hogy nekik nem elég a holland külügyminiszter elhatárolódása, a Fidesz-frakció szóvivője szerint a hollandoknak nyilvánosan kell közzétenniük a megfelelő, elnézést kérő nyilatkozatot. „Nyilvános bocsánatkérésre, nyilvános tisztázásra van szükség” – hangsúlyozta.

Hogy milyen az a „megfelelő” és „elnézést kérő” nyilatkozat, és hogy hol kell azt közzétennie Hollandiának, nem világos (talán a Magyar Időkben vagy Mészáros Lőrinc megyei napilapjaiban?), viszont ez az egész komédia egyre szánalmasabb. S ha a jövőben minden olyan nyugati országból hazarendeljük a nagykövetet, ahonnan bírálni fogják a kormányt, muszáj lesz havonta elcsábítani Putyint, hogy Orbán Viktor azt hazudhassa: van még, aki komolyan veszi őt.

Új szinten a diplomáciai abszurd: pár kritikus megjegyzés miatt megszakítjuk a nagyköveti kapcsolatot Hollandiával

Szijjártó Péter egy 168 órás interjú miatt hazarendeli a magyar nagykövetet Hollandiából! Sőt! Szijjártó Péter külügyminiszter rendkívüli külügyminiszteri sajtótájékoztatón jelentette be péntek délelőtt, hogy hazarendelte a Hollandiába akkreditált magyar nagykövetet a holland nagykövet egy tegnapi lapinterjúja miatt. A külügyminiszter úgy értékelte a lépést, hogy határozatlan időre megszakítottuk a nagyköveti szintű kapcsolatot Hollandiával.

Neked ajánljuk

Gázlángolj még, baby!

Az inspiráció nagyjából úgy viszonyul a másoláshoz, ahogy a szeretet a kihasználáshoz. Erről tanúskodik Olivia Wilde új thrillere, tartalmilag és formailag egyaránt.

Egy fiktív háború leletei

A fiatal szobrászművész kiállításán fél tucat munka látható, amelyek több szállal kapcsolódnak korábbi alkotásaihoz. Saját bevallása szerint munkamódszerének sarokpontja, hogy a kész mű kétértelmű és nyitott, humoros és egyben ironikus is legyen, valamint reflektáljon társadalmi kérdésekre is. 

Béketurné

„A lehető leghatározottabban szólalunk fel az ártatlan polgári lakosság ellen elkövetett háborús bűnök kivizsgálása érdekében. Egyetlen elkövetett bűncselekmény sem maradhat büntetlenül” – mondta Novák Katalin New Yorkban, az ENSZ-közgyűlésen, hozzátéve, hogy jelenleg Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója zajlik.

A paraván

A Parlament őszi ülésszakát megnyitó beszédében Orbán Viktor súlyosbodó gazdasági bajaink, mindenekelőtt az infláció okaként az Oroszország ellen bevezetett globális gazdasági büntetőintézkedéseket nevezte meg.

A legszélről legeltek

  • Vásárhelyi Júlia

Olaszországban és Európában is történelmi fordulatot hozott a múlt vasárnapi választás: a II. világháború óta első alkalommal egy posztfasiszta párt, az Olaszország Fivérei veszi a kezébe a kormányrudat szélsőjobboldali-jobboldali koalíciós partnereivel. Nagy valószínűséggel a párt vezetője, Giorgia Meloni lesz az ország első női miniszterelnöke.

Nem jó lenni katonának

Az orosz elnök többször is ígéretet tett arra, hogy nem lesz sorozás, szeptember 21-én mégis részleges mozgósítást rendelt el. Az orosz hadsereg az eredetileg erre szánt létszámmal nem lesz képes megadásra kényszeríteni Ukrajnát.