Schmitt Pál jelenléte tökéletesen kifejezi Áder János sikerét

  • narancs.hu
  • 2017.03.13 15:30

Villámnarancs

A megfelelő ember a megfelelő helyen! Avagy Schmitt Pállal tényleg bármit meg lehet tenni?

Schmitt Pál államfői teljesítményét, amíg élünk, nem felejtjük el. Annyira kínos, vicces, nevetséges és teljességgel alkalmatlan volt ő köztársasági elnöknek, hogy sokáig azt hittük, a schmitti inkompetencia és totális dilettantizmus okozta röhejes szégyen egyszerűen fokozhatatlan.

Többször is kiderült: tévedtünk.

Schmitt Pál ugyanis mindig tudott meglepőt húzni, legyen szó helyesírásról vagy bármi másról, így hamar bebizonyította azt is, hogy nem, nem fokozhatatlan az általa előadott műsor, jött ugyanis is a plágiumügy, amikor Schmittről az ország előtt vált nyilvánvalóvá a nettó kamuság, a teljes megsemmisülés. Csakhogy Schmitt kapaszkodott még kicsit a szekérbe, nem akart ő leszállni róla, úgy kellett lerúgnia a kocsisnak.

Mondjuk a katasztrofális plágiumügy után Orbán egyszer még megpróbálta életben tartani Schmittet (ugye, emlékeznek még a legendás mikrofonállvány-interjúra?), de gyorsan kiderült: ez sem fog menni, erre se elég jó Schmitt, ahogy semmire sem, már ha államfői jelenlétről, teendőkről van szó. Ezután szépen eldobták őt a picsába, és jött Áder János, a nagy horgász.

Tulajdonképpen teljesen normális és érthető lenne, ha Schmitt Pál ennyi megaláztatás és seggbe rúgás után soha, de soha a büdös életben se akarná hallani azt a szót, hogy köztársasági elnök, egy átlagosan érzékeny és átlagos intelligenciával rendelkező embert, mondjuk úgy mai kifejezéssel, traumatizálna az a szűk két év, amennyit ő államfőként szenvedett előttünk. Tényleg megértenénk, hisz feltörölték vele a padlót, aztán az elvtársait dobták ki az ablakon. Megmérettetett, és gyengének találtatott. Van ilyen, lehetne ezt tisztességesen, ne adj’ isten, méltósággal kezelni.

De nem, Schmitt Pál ezúttal is fokozza a fokozhatatlant, és ott ül Áder János megválasztásán, mint… Mint micsoda? Mint előd?

Schmitt Pál Áder János megválasztásán

Schmitt Pál Áder János megválasztásán

Fotó: MTI

 

Schmitt Pál feltűnése egy államfőválasztáson a jelenlegi magyar politika totális abszurditása, a politika teljes kiüresítésének újbóli elismerése. Hogy ez az elcsapott, megbukott, megszégyenült, nevetségessé váló szerencsétlen beül a Parlamentbe biodíszletnek vagy minek, és tapsol és senki sem röhögi ki. És ez senkinek nem kínos. Tényleg csak nekünk az?

Azért ne vicceljük el ezt teljesen: Schmitt Pál jelenléte pontosan jelzi Áder János súlyát, szerepét is. Igen, ő volt az előd, akihez mérve Áder jó utód lett.

Megint bebizonyosodott: ilyen egyszerű ez.

Neked ajánljuk

Elveszve az éjszakában

  • Bacsadi Zsófia

Igen szerencsétlenül végződik egy kis színházi társulat éjszakája, amikor a takarítónő hamarabb hazamegy, és magával viszi az öltöző kulcsát.

Tuti Tati

Hatalmas a tülekedés Wes Anderson új filmjében, a korábbiaknál is nagyobb, pedig már A Grand Budapest Hotelben is annyi volt a sztár, a szín, a szimmetria – ó, az a híres andersoni szimmetria és keretezés! –, hogy alig látszott ki a sztori.

Elég ez?

  • Puskás Panni

A Kabarét az 1976-os magyar bemutatója (Ódry Színpad) óta közel negyvenszer mutatták be a hazai színházak. És vannak rendezők, ilyen az ősbemutatót jegyző Szinetár Miklós, de Alföldi Róbert és Bozsik Yvette is, akiket az anyag nem hagy nyugodni, és többször is színpadra állítják.

Újrarendezés

  • Erdei Krisztina

Az idei Fotóhónapról néhány hete még alig volt elérhető információ. A kivételt épp a ki­emelt eseményről, a kanadai Margaret Watkins kiállításáról szóló hír jelentette.

Hamis minden ízében

  • A szerk.

Október 23-án elfogtunk egy marslakót, körbeálltuk, és megkérdeztük tőle, mi jó honfiak: no, szemüveges barátunk (kicsinyded, szemüveges ürge volt, mondhatni nyüzüge), mit ünneplünk mi itt ma ilyen nagy sokadalomban?

0:1

  • A szerk.

Múlt pénteken a Kúria elkaszálta a kormány legújabb propagandamutatványának, a „gyermekvédelmi népszavazásnak” az egyik kérdését, azt, amelyik arról kérdezte volna az ország polgárait, támogatják-e, hogy „kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nem­átalakító kezelések”.

Sokan, mégis kevesen

  • Lannert Judit

A két pedagógus-szakszervezet négy pontban foglalta össze a napokban legfőbb követeléseit, ezek közt szerepel a pedagógusok bérének emelése és a munkaterheinek csökkentése is.

Postatiszta nemzeti vagyon

Pár hete derült ki, hogy az állam 42 milliárd forintért vette át a Bélyegmúzeumot a Magyar Postától. Arról nem esett szó, hogy miért ennyiért és miért most, de arról sem, hogy a valóságban mi is az a Bélyegmúzeum, és milyen értéket képvisel.

„Az államnak van életvédelmi kötelezettsége”

  • Bányai György
Vajon bíróság elé citálható-e az állam akkor, ha nem tesz semmit a járvány megfékezése érdekében? Vagy ha épp túlzott agilisságával, lezárásaival és tiltásaival okoz elkerülhető károkat? És ki lehet a felperes? Maga az állampolgár? Vagy egy másik állam?

Lépegetve, lopakodva

  • Molnár Róbert

Szlovákia csendben elviselte, hogy hosszú éveken át támogatások érkezzenek Magyarországról az országba különféle csatornákon, ám a magyar állam nagyszabású termőföldvásárlási terveit már nem hagyták szó nélkül.

„Véletlenül rátalálnak”

Operatőrből lett filmrendező, de amikor elhagyta Ceaușescu Romániáját, mindent újra kellett kezdenie. Ausztráliába települve oktatóként folytatta, most pedig új filmmel jelentkezett: az Éjjeli őrjáratot a héten mutatják be a mozik.