Sikerül-e két tehenet megfejni Mészáros Lőrinc nélkül ma Magyarországon?

  • narancs.hu
  • 2015. augusztus 13.

Villámnarancs

Van két tehenem, dögöljön meg a szomszédé is, illetve Ady Endre, lehetőleg máma még – ilyen és hasonló mondatokat vár a hvg.hu. Külön hálásak, ha Mészáros Lőrinc kimarad a buliból.

Világhálón terjedő nemzetkarakterológiai viccelődésre hívja fel a figyelmet a hvg.hu. A dolog lényege, hogy azt a mondatot kell folytatni, hogy „Van két tehenem…”. S a folytatásból valami viccesnek, ugyanakkor jellemzőnek kell kirajzolódni egy-egy nemzet döntő tulajdonságainak cégvilági leképeződése tárgyában. A lap felajánl 11 lehetőséget, hogy beküldői megalkossák a mindennél jobbat, a ránk, magyarokra vonatkozót.

Mészáros Lőrinc

Mészáros Lőrinc

Fotó: MTI/Mathé Zoltán

A példák között vannak szellemesek:

A kínai cég

Van két tehenetek. Van 300 alkalmazottatok, akik fejik őket. Kijelentitek, hogy a foglalkoztatottság teljes, a szarvasmarha termelékenysége pedig jó. Letartóztatjátok az újságírót, aki megírja az igazságot.

Nagyon szellemesek:

Az olasz cég

Van két tehenetek, de nem tudjátok, hol vannak. Úgy döntötök, elmentek ebédelni.

Illetve kicsit erőltetettek:

A francia cég

Van két tehenetek. Sztrájkba léptek, zavargásokat robbantotok ki, eltorlaszoljátok az utakat, mert három tehenet akartok.

Első látásra úgy tűnik, a magyar versenyzők jó eséllyel szállhatnak be a nemes küzdelembe. Csakhogy a lap finoman terelgeti pályázóit, amikor azt írja, hogy „Ha a mészároslőrincezésen kívül más is az eszébe jut, külön köszönjük!”.

Nos, így a feladat megoldhatatlan.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.