Terézváros nem viccel, egyhavi késés a lakbérrel, és röpül a lakásából a 71 éves mozgáskorlátozott

  • narancs.hu
  • 2015. május 28.

Villámnarancs

Valószínűleg nem játszhatná a kormány a mosógépes Róbert bácsit, ha az alsóbb régiókban, például az fideszes vezetésű önkormányzatoknál lemondanának jogos bevételeikről.

„Mintegy 12 ezer családnak nyújt anyagi támogatást júliustól energiatakarékos mosógép megvásárlásához a kormány, a folytatódó otthon melege program keretében” – mondta ma délelőtt a köztévében Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára. Szavaiból az is kiderült, hogy „Az otthon melege” program konkrétan 500 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást jelent.

Márpedig, ha ezt elosztjuk 12 ezerrel, akkor fejenként (vagy családonként, ahogy tetszik) 41 666 forintra jön ki, tehát e program valóban nagyvonalú gesztusnak tűnik.

Ám valószínűleg nem játszhatná a kormány a mosógépes Róbert bácsit – hát lopják ők a pénzt? –, ha az alsóbb régiókban, például az fideszes vezetésű önkormányzatoknál lemondanának jogos bevételeikről. Most például a terézvárosi önkormányzatnak kell határozottnak lennie, hiszen az egyik kerületi lakos tartozik egyhavi lakbérrel. Ezt adják össze, egy, azaz 1 havival!

A Népszabadság mai cikke szerint ezért arra készülnek, hogy kilakoltassák az önkormányzati szükséglakásból a 71 éves mozgáskorlátozott férfit. A cikk szerint „a szükséglakásokat bérbeadó terézvárosi vagyonkezelő pert indított a férfi ellen, amit jogerősen meg is nyert. A férfi levelére, amelyben kérte, hogy bérleti vagy használati szerződést köthessen, Hassay Zsófia polgármester helyett a lakásosztály válaszolt, amely közölte vele, hogy a végrehajtást megindítják. Ez valószínűleg egyet jelent számára a hajléktalanná válással”.

A férfi 12 802 forinttal tartozik. Ez tényleg vérlázító!

Méltányosság? Igényeljen mosógépet, akkor beszélhetünk róla!

Frissítés: a Terézvárosi Önkormányzat közleményt juttatott el lapunkhoz, ezt tájékoztatásul közöljük.

Közlemény

Valótlan állítások jelentek meg a mai napon a Magyar Szociális Fórum honlapján – amelyet az önkormányzat megkeresése nélkül egy országos napilap honlapja is átvett – egy terézvárosi lakos kilakoltatásával kapcsolatban. Külön érdekesség, hogy a Szociális Fórum polgármesternek küldött faxa 8.59-kor érkezett a polgármesteri titkárságra, a nol.hu-n pedig 9.50-kor már olvasható volt az ügyről készült cikk.

A terézvárosi önkormányzat minden esetben, amennyiben bérleti- és használatidíj-hátralék keletkezik, az ésszerűség és a méltányosság határain belül a tartozás kiegyenlítését lehetővé tevő megállapodásra törekszik. Az adósságrendezésnél segítséget nyújt a Terézvárosi Családsegítő Szolgálat, valamint a „HÁLÓZAT - Budapesti Díjfizetőkért és Díjhátralékosokért Alapítványa” is.

A konkrét üggyel kapcsolatban hangsúlyozni kell, hogy a lakóval szemben indított bírósági eljárásra nemcsak az akkor fennálló díjtartozása miatt került sor, hanem azért is, mert a bérleményét nem rendeltetésszerűen használta. A társasházból érkezett panaszok alapján a vagyonkezelő helyszíni szemlét tartott, amely során megállapította, hogy a lakásban leírhatatlan kosz, felhalmozott lom, szemét, kutyaürülék és bűz van. Ez utóbbit már az udvaron is lehet érezni. Az ügyben érintett bérlő pedig a probléma megoldása helyett elzárkózott az együttműködéstől.

A tényekhez hozzátartozik, hogy a terézvárosi önkormányzathoz a lakótól érkezett, a jogerős bírósági végzés felülbírálatára vonatkozó kérelem, de a törvényben biztosított válaszadási határidő – a cikk állításával ellentétben – még nem járt le, így az ügy elbírálása még folyamatban van. Az sem igaz, hogy a polgármesteri hivatal lakásosztálya válaszolt volna a portálnak.

A döntés során mindenképpen mérlegelni kell a társasházi lakóközösség szempontjait is, ugyanis a karbantartási, takarítási kötelezettség elmulasztása miatt megakadályozhatatlan az ingatlan műszaki állapotának további romlása, a mindennapos konfrontáció elkerülhetetlen a többi tulajdonossal.

A terézvárosi önkormányzat igyekszik mind az öngondoskodásra láthatóan képtelen idős, beteg ember, mind a házban élő, emberi körülményekre vágyó tulajdonosok számára megnyugtató megoldást találni a kialakult helyzet rendezése érdekében. Az önkormányzat korábbi eljárásából is egyértelmű, hogy emberséges megoldásra törekszik, semmiképpen nem szeretné, hogy az idős, beteg férfi utcára kerüljön.

Terézvárosi Önkormányzat

Budapest, 2015. május 28.

Figyelmébe ajánljuk