Tusványos: Orbánnak minden félcédulás úgy kell, mint egy falat kenyér

  • narancs.hu
  • 2016.07.23 13:58

Villámnarancs

Most éppen Donald Trump jött kapóra.

Egyre unalmasabbak Orbán Viktor erdélyországi vendégjátékai, lévén, hogy ezt a játékból kihagyott bánatos kisfiúszerepkört tényleg nem lehet istenvilág untig tolni. Jaj, az Európai Unió vezetői megbuktak, mert nem állnak szóba velem, pedig nekem van a legtöbb eszem, nyaff, nyaff.
Szerencsére Orbán horizontja is tágul valamelyest, rá is talált rögtön az emberére:

Donald Trump majdnem olyan okos, mint ő.

Hiszen azt is milyen jól megmondta, hogy le kéne állni a demokrácia exportjával, mert az még soha nem jött be – így Orbán az új eszmetárs szavairól.

Nos, ez az értékelés minimum szelektív látásmódról tanúskodik, hiszen például az 1990-es nagy demokráciaexport nagyon is bejött a volt szocialista országok mindegyikének, legfeljebb Magyarországnak nem annyira. Vagyis Magyarországnak még csak-csak, pusztán Orbán Viktornak megy ki tőle állandóan a gálája. Mert mint beszédében is hangsúlyozta, neki első a stabilitás, s valahol a vert mezőnyben jön utána a demokrácia.

Ja, és ki tartotta még fontosnak a héten lecsatlakozni jó előre Donald Trumphoz Orbánon kívül? Hát, igen: a Ku-Klux-Klan bukott Nagysárkánya. Most kell tehát szerénynek lenni.

Neked ajánljuk

Velünk élő féltudás

  • Hernádi Elvira

Jó néhány éve már, hogy a Publius Hungaricus a féltudású magyar elit bűneit ecsetelte. Azóta felnőtt egy új generáció, az ország szellemi és politikai vezetése legalább az európai oktatás tisztes középmezőnyébe tartozó intézményekben kupálódhatott. 

Mielőtt eltűnik végleg

Alighanem két dolog jut eszébe mindenkinek a Roberto Baggio nevet hallva: az 1994-es vb-döntőben kihagyott legendás tizenegyes, illetve az élethosszig (tehát ma is) viselt, nem kevésbé legendás copf. Vagy lokni, varkocs, lófarok, akármi is lett légyen az a maestro tarkóján.

Kisujjgyak

  • - köves -

Ha meg kell csinálni a nagy melót, letudni az utolsó bulit, kirámolni a széfet, ami után nincsen több széf, csak a boldog öregkor Kansasben, Soderbergh a mi emberünk.

„Összeáll egy nagy egésszé”

  • Láng Dávid

A 10 éve alakult Verőköltő zenekar frontembere univerzális művész: szinte minden hangszeren játszik, festő szakon diplomázott, és húszéves sem volt, amikor a Magvető kiadta a verseskötetét.

Becsapódás

Az ünnepi vacsoráját elköltő pár, Helen (Lovas Rozi) és Danny (Lengyel Tamás) lakásá­ba berobban a csurom véres Liam (Molnár Áron), akiről hamar kiderül, hogy a feleség testvére.

Az együttélés lehetőségei

A hagyományosan kétévente megrendezett Velencei Építészeti Biennálé is megcsúszott a pandémia miatt, de május 22. óta a Giardini della Biennale parkját és az Arsenalét, azaz az egykori velencei hadihajógyár területét ismét építészek, művészek és látogatók lakják be, egészen november 21-ig.

Szervezett szervezetlenség

  • Áfra János

A kis méretű, mégis zavarba ejtően tartalmas, nehezen áttekinthető tárlat egy nemzetközi kiállítássorozat része, amely a Zürichi Egyetemen 2017 és 2020 között megvalósult kelet-európai performance-kutatás eredményeit hivatott bemutatni.

„Nem hezitált”

Szerb Antal éppen 120 éve született, és 80 éve, 1941-ben jelent meg eredetileg háromkötetes munkája, A világirodalom története. A mű friss, minden eddiginél precízebb kiadásának sajtó alá rendezőjével annak népszerűségéről, hányattatott sorsáról, 21. századi aktualitásáról beszélgettünk.

A szamuráj reggelije

  • Pálos György

Fúziós korban élünk, azon sem lepődünk meg, ha egy kisvárosi étterem étlapján kevert fogásokat találunk. Az más kérdés, hogy a leves, amely se nem vietnami, se nem olasz, nem túl finom, mert nincs karaktere.