Látszatbüntetést kapott a Duna tévé a lúgos orvossal készült adás miatt

  • - czenkli -
  • 2017. május 26.

Villámnarancs

Szakmai alapon, a tőle elvárható minőségben járt el a médiahatóság.

Ötvenezer forintos bírságot szabott ki a Médiatanács a Duna tévére egy márciusi Kékfény túl enyhe korhatár-besorolása miatt – írta az MTI.

Az említett adásban a köztévé kísérletet tett a lúgos orvosként elhíresült, ma már rács mögött lévő Bene Krisztián mosdatására, hátha finomítható a tette (Bene a volt barátnőjét egy reggel visszalökte az ajtóból a lakásába, előbb kábító injekciót adott be neki, majd levetkőztette és nemi szervét maró lúggal öntötte le, távozáskor pedig összeszedte a telefont, a kulcsot, és rázárta a nőre az ajtót). Az áldozat maradandó sérüléseket szenvedett, az orvosi diagnózis szerint már sosem élhet normális nemi életet.

A médiahatóság szerint a Duna tévé csupán annyit vétett, hogy 16-os korhatári kategória helyett 12 éven aluliak számára nem ajánlottként adta közre a műsort. A bemutatott esetnél „a médiaszolgáltató nem járt el kellő érzékenységgel”.

Azzal semmi problémája nem akadt a médiahatóságnak, hogy a köztévé egy a másik ember életére különös kegyetlenséggel törő tettét mentegette, miközben relativizálta az erőszakot, objektivitásra még csak véletlenül sem törekedett – minek azt a közmédiának –, a másik felet, az áldozatot pedig simán ignorálta.

Az meg biztos meg sem fordult a független médiahatóság agytrösztjének a fejében, hogy a műsor egészen egyértelműen sérthette nemcsak jelen eset áldozata, de a szexuális erőszak más vagy valamennyi áldozatának emberi méltóságát, amit a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló 2010. évi CIV. törvény 14. § 1–2. bekezdése tilt.

A Médiatanács rendkívüli bírsága minimum azt üzeni, hogy a köztévének mindent lehet. Ez mondjuk, nem akkora újdonság. Azt az 50 ezer forintot valahogy csak kipengetik – egyébként meg, mi probléma van erőszaktevők kontroll nélküli szerepeltetésével... Pláne egy olyan országban, ahol a nők elleni erőszak egyébként is bagatell tétel, legalábbis a hatalmat gyakorlók döntéseit elnézve.

Figyelmébe ajánljuk