Várnegyed: a kormány feloldaná a műemléki lakások eladásának tilalmát

  • narancs.hu
  • 2021. február 4.

Villámnarancs

Jöhetnének a befektetők, kicserélődhet a Várnegyed lakossága.

"Feloldaná a a budavári lakások privatizációját tiltó határozatot a kormány. Ezzel több mint ezer műemléki ingatlan kerülhetne a piacra, ezek együttes értéke elérheti az 50-100 milliárd forintot" - írja a Népszava.

A lap emlékeztet rá: V. Naszályi Márta polgármester az önkormányzati választáskor megígérte, kezdeményezni fogja hogy azok is megvehessék bérleményüket, akik korábban nem tehették. V. Naszályi programjában az is szerepelt, hogy felülvizsgálják a szociális jogosultságot és differenciálják a lakbéreket. A polgármester győzelme után neki is látott az új kerületi lakásrendelet előkészítéséhez, de az érintett bérlők több petíciót indítottak és az ügyet felkarolta a Fidesz is - írja a lap.

Egyelőre zajlik a lakásrendelet-tervezet társadalmi vitájának előkészítése (a döntés legkorábban tavaszra-nyárra várható) - ebbe a közegbe érkezett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter felvetése a vári lakások privatizációjának lehetővé tételéről. V. Naszályi Márta levélben kereste meg a tárcavezetőt az ügyben, de egyelőre nem kapott választ - írja a Népszava. A polgármester szerint a tömeges privatizáció nagy arányú lakosságcserét, befektetői körök általi felvásárlást eredményezhetne a budai Várban.

Figyelmébe ajánljuk