Visszhang: lemez

Bettika Quintet: Víz

  • - minek -
  • 2022. június 8.

Visszhang

A pár éve működő formáció, a 2021-es Müpa Jazz Showcase szakmai fődíjának nyertese népzenei motívumokat, irodalmi nyersanyagot is asszimiláló, improvizatív zenét játszik. Jazz, autentikus muzsika és csipetnyi rock találkozik, ráadásul az arányok, a megvalósítás formái, az egyes hangszerek és persze Bakos Bettika sokszor hangszerként kezelt vokáljának szerepe is kompozícióról kompozícióra változik.

A kvintett első lemeze konceptalbum: minden egyes darab a vízről (annak jelenlétéről vagy hiányáról) szól – ehhez leltek motívumokat a kimeríthetetlen népi daloskönyvekben, vagy épp izgalmas szövegeket a magyar irodalom lapjairól. Utóbbira példa Nemes Nagy Ágnes A szomj című versén alapuló szellemes improvizatív darab, amely több mint szimpla versmegzenésítés. Természetesen nem minden szerzeményük épül egy-egy konkrét énekelt szövegre. A felütésként is rendkívül erős Víz teljes fegyverzetében mutatja meg a zenekart, egyenrangú partnerek játszanak időről időre változó hangsúlyokkal, sűrűn variálva a hangszeres és vokáltémákat, motívumokat.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Ellopták a hőgyészi kastély fölül a tetőt

Az egykor Ghaith Pharaonhoz tartozó kastély tetején jelenleg befolyik a víz, miután valakik lelopták a tetőről a rézborításokat. A kastély céges tulajdon, a kézbesítési megbízott elérhetetlen, az önkormányzat csak annyit tehet, hogy közpénzen fóliát tetet fel a további állagromlás megelőzésére, de ez nem feladatuk.