Visszhang: könyv

Kustos Júlia: Hullámtörő

Visszhang

Már megjelent ez a kötet, benne a Közelkép: az úszó, ha elfárad című verssel („…hogy elfelejtse a bután / tanult Odüsszeuszt és felesleges vágyait”), amikor Csák János innovációs és kulturális miniszter a kulturális bizottság ülésén hibásan idézte fel Odüsszeusz történetét. Ilyen is a költészet, látomásos.

Ha tudni szeretnénk, mi minden „gyűlik bennünk szenvedélytelenül”, érdemes rászánni az időt, a figyelmet. Szorongásról van szó és a szorongattatásról. Meg arról, hogy lehet úgy élni, mint a finom rügy, amelyet az őz szagolgat; meg a fiúgyerekről, akinek még végtelen a világ, és lelket képzel a fának; meg rozsdamentes acéllábasokba ellő macskákról; a halpucolás közben a kés élén gyűlő kristályszerű pikkelyekről; verekedésben megvakult, mégis repülő galamb összeroncsolódásáról a fa­ágak között. Tisztán látszik ebben a költészetben a szabadság, a szeretet és a félelem természete is. Például a minszki útinaplóversben, amelynek beszélője a diktátor elképzelt jelenlététől eredeztet mindent, a mellráktól való rettegését is.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!