Visszhang: koncert

IN PARI

Visszhang

Az új sorozatban zene és szöveg, zene és fotográfia kerül egymás mellé.

Erre a paritásra utal a cím: egyenrangú félként „küzdenek meg” egymással az est folyamán. Márkos Albert szerkeszti a széria egyes részeit, amelynek előzménye a nyitott műhelybeli Words & Music volt, ezért most a Nyitott Műhely művészeti vezetője, Finta László mutatta be az est művészeit, és egy magával hozott csengővel indította el az előadást, ahogyan korábban az esteken.

A kísérletben Parti Nagy Lajos költő, drámaíró, író mellett Bartokos Botond zeneszerző, zongorista, Kovács Gergely dobos és Márkos Albert zeneszerző, csellista vett részt. Az élmény nagyon hullámzó, hol a szöveg erősödik fel, hol a zene, hol a szövegre figyelünk, hol a zenére, és közben többnyire elveszítjük a másikat. A művészek improvizálnak, nincs megkomponálva az előadás. Hiába működik minden, mégis megképződik bennünk, hogy mintha a szöveg dominálná a végeredményt. Olyan pillanat is akad, amikor hallgatnánk tovább a koncertet, izgulunk, hogy tartson tovább a zene, de elindul a szöveg, amely kiszakít és elragad az érzelmek világából, és gondolati síkokra terel. Megállapodunk, de csak kicsit, aztán megyünk a sohasem hallott szóalkotásokkal, fülelünk, nehogy kihagyjunk valamit. Minden szereplő igyekszik valami egyénit belevinni a produkcióba, olykor csak kapkodjuk a fejünket, és próbáljuk befogadni a sokféle megszólalást. Mégis üdvözölhető ez a próbálkozás: úgy könnyed, hogy semmiképp nem sekélyes, és úgy összmunka, hogy mindenkinek a saját hangja is érvényesül.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk