Tartalom

MaNcs 35. évf. 44. sz. (2023-11-01)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Veszett hitek

Az egyszerűbb és megnyugtatóbb értelmezés még mindig az lenne, ha valamiféle regionális konfliktusnak tudhatnánk a Hamász támadását Izrael ellen és Izrael állam katonai válaszlépéseit a gázai övezetben.

A szerk.

A szerk.

Lengőfrász

Pedig látta jönni. De alábecsülte, vagy már tényleg ő sem a régi. Védekező állásba emelte ugyan az egyik karját, de az ernyedt mozdulat mit sem ért az elemi erejű parasztlengő ellen – azonnal talajt fogott.

A szerk.

A szerk.

Érzéketlenség plusz

Az új CSOK plusszal az eredeti CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény) betegségeinek egy részét talán sikerül orvosolni; kár, hogy csak egy részét.

Publicisztika

Szigeti B. Péter

Publicisztika

Engesztelhetetlenek

Izrael és a palesztinok háborúja a történelemben

A Magyarországon élőket nem nevelik véres bosszúra a románokkal, a szlovákokkal és más szomszédjainkkal szemben, akikhez a trianoni szerződés nyomán elcsatolt területek kerültek. Legalábbis a II. világháború befe­jezése óta nem.

Sausic Attila

Publicisztika

Vészmadarak és békegalambok

Az iszlám és a muszlimok Európában

Az Európai Unió újabb bevándorlási hullámmal szembesül. Mit ígér az iszlám és a muszlimok európai jelenléte? Mi az észszerű: a konfrontáció vagy a dialógus?

Belpol

Együttműködések ellenzéki vezetésű önkormányzatokban

Belpol

Egység, kétség, háromság

Képes lesz-e vajon nyolc hónap múlva megismételni az ellenzék a 2019-es önkormányzati választási sikereit? Az alábbi összeállításban lesz szó olyan településekről, ahol az együttműködés a nehezített körülmények da­cára is fennmaradt, de olyanokról is, ahol az ellenzéki összefogás mára meggyengült vagy szét is esett.

Interjú

Belpol

„Be kell hoznunk másfél millió embert”

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője

Október végén erős kritikát fogalmazott egyik ellenzéki riválisával szemben a Momentum EP-listavezetője, a DK-t nevezve meg a kormányváltás akadályának. Erről és a közelgő választásról beszélgettünk vele.

Bordány szarmata régészeti parkja

Belpol

Apróbetűs nép

A szarmaták hosszabb ideig voltak meghatározóan jelen a Kárpát-medencében, mint a hunok és az avarok együtt. Róma számára egy időben ők voltak az egyik barbár nép. A nemzeti emlékezet jegyében simán keresztül lehet nézni rajtuk, a lokálpatrióták azonban már felfedezték őket.

Külpol

Az ukrajnai háború mindennapjai

Külpol

Az ivóvíz nélküli város

Az orosz hadsereg 2022 áprilisában tette tönkre a Mikolajivot ellátó vízvezetéket. Azóta a városban nincs vezetékes ivóvíz. Ezzel is együtt lehet élni, mint az állandó légiriadóval és a néha becsapódó rakétákkal. Mert a minilovak is ott vannak a sétálóutcában a gyerekek örömére.

Kritika

Könyv

Kritika

Terepmunkán

Tóth Krisztina: Ahonnan látni az eget

A tárcákban és novellákban, amelyeket a szerző 2017 és 2021 között írt, nincs semmiféle mesterkéltség, nincsenek felesleges szavak, mondatok, csak maguk a végtelenül egyszerű történetek, sokszor alig több mint három oldalban. Mindennapi élethelyzetek, hétköznapi helyszínek, ismerős sorsok, amelyek bárkivel megtörténhetnek, előfordulhatnak.

Kiállítás

Kritika

Át a dimenziókapun

Csizik Balázs: Mit tanulhatunk a fáktól?

Egyre letisztultabb formanyelvvel, a minimalizmus és redukció elvei szerint dolgozik Csizik Balázs, fotó alapú, konceptuális művei­nek alapkérdése az ember és a környezetének kölcsönössége, illetve a zsúfolt város és az érintetlen természet közötti komplex viszony.

Színház

Kritika

Nem is olyan hideg

3tél

A horvát Tena Štivičić 2015-ös drámája (Falcsik Mari fordításában) három különböző idősíkon ugyanannak a horvát családnak a történetét követi nyomon.

Film

Kritika

Őszi legyek ura

Paprika Steen: Apák és anyák

Fogjuk mindazt a zabolátlan indulatot, gyűlöletet, haragot és félelemtől vezérelt durvaságot, amelyet gyerekként megélünk, helyezzük be egy túlcivilizált jóléti társadalom lefedett terráriumába, majd figyeljük, amint a felpaprikázott hangyaboly sorba rendeződik, hátukon a saját testsúlyuk többszörösét cipelve elfojtásból. Tulajdonképpen ez a felnőtt lét, amelynek kvintesszenciája Paprika Steen filmjének élethű szülői munkaközössége.

Lemez

Kritika

Hamu és gyémántok

The Rolling Stones: Hackney Diamonds

Döbbenetes belegondolni, hogy a Rolling Stones öreg, legalábbis öregedő zenekarnak számított a nyolcvanas években; a szintetizátorok uralta évtized ifjú titánjai így tartották őket számon.

Lemez

Kritika

Davis-áthallások Londonból

London Brew I–II.

Miles Davis 1970-ben adta ki Bitches Brew című dupla lemezét, amely ugyan nem volt azonnal átütő siker – egyszerre tartották furcsának és mégis ismerősnek –, de ma már vitán felüli, hogy új korszakot nyitott a műfaj történetében, az egy évvel korábban megjelent In a Silent Way-jel együtt.

Színház

Interjú

Színház

„Mindent bevetettek”

Makra Viktória színész, táncos

Alapvégzettsége bábos, de táncol, koreografál és rendez, sőt vegán aktivistaként is hallatja a hangját. Jelenleg Lisszabonban dolgozik, de nem akart elmenni. Inspirációkról és utolsó cseppekről beszélgettünk.

Film

Interjú

Film

„A boldogság kortalan”

Max Walker-Silverman filmrendező

Néha messzire kell mennünk az otthonunktól, hogy rájöjjünk, valójában hová tartozunk – vallja Max Walker-Silverman, akinek játékfilmes bemutatkozása egyfajta óda coloradói szülőföldjéhez. A Szerelmes dal középkorú hősnője egy tóparti lakókocsiban vár múltbeli ismerősére és az egykori érzelmek fellángolására – az is lehet, hogy hiába. A költői romantikus dráma helyszínéről, veterán színészekről és az alkotó saját gyerekkori emlékeiről is beszélgettünk.

tévésmaci

Film

Vándorkandúr

Amikor Sztupa és Troché elmerültek – természetesen tudományos alapon – a szólások, szólásmondások, szóláshasonlatok, közmondások és hasonló marhaságok világában, Sztupának például vaj volt a fején.

Visszhang

Visszhang: koncert

Visszhang

dEUS

„Bécsig kellett menni, hogy lássuk Tom Barmanéket a How to Replace It című friss album turnéján”

Visszhang: film

Visszhang

Vén csókák

Fejlődő világunkban az egyik legnagyobb változáson kétségtelenül az apaszerep esett át.

Visszhang: film

Visszhang

Mellékszereplők

Fiatalon elhunyt barátjának ajánlja új filmjét Sopsits Árpád.

Visszhang: koncert

Visszhang

IN PARI

Az új sorozatban zene és szöveg, zene és fotográfia kerül egymás mellé.

Interaktív
Zene
Lélek

Interjú

Lélek

„Maradjon meg számukra az értékes idő”

Bodoky György, a Szent László Kórház onkológiai és hospice osztályának vezetője

„Munkánk nemcsak akkor teljes, ha egy beteget meggyógyítunk, hanem akkor is, ha hospice ellátásban meg tudjuk könnyíteni az élete végét” – vallja Bodoky professzor, aki egy igen karakteres figurát „alakít” Dér Asia Nem halok meg című új dokumentumfilmjében. Ennek kapcsán beszélgettünk mulandóságról, hospice ellátásról, tabudöntögető őszinteségről. És festményekről.

Tudomány

Glifozát és akiknek nem kell

Tudomány

A fű sem nő ki utána

Az Európai Unió tagállamai egyelőre nem támogatják a sűrűn alkalmazott, hatásos gyomirtó újbóli engedélyezését. A döntés, miként a glifozát megítélése is, megosztja a szakembereket. Az európai közvélemény mind gyanakvóbb.

Gasztro
Lokál

helyrajzi szám

Lokál

Napraforgó utca

Nemzetközi építészkongresszust rendeztek 1930-ban Budapesten, mint­egy ötszáz résztvevővel.