Visszhang: lemez

Jimi Hendrix Experience

Visszhang

Los Angeles Forum: April 26, 1969

Ha a múlt század vége felé egy (nyugati) lemezboltban bekötött szemmel kellett volna választani, nagy eséllyel Jimi Hendrix valamelyik posztumusz kiadványát húzzuk elő. Az 1970-ben elhunyt gitárosnak életében három koncertlemeze jelent meg, de az­óta egy sor vegyes minőségű élő felvételét is kiadták; több mint negyven efféle albumot ismerhetünk. Vagyis nem nagy meglepetés, hogy novemberben, a gitáros születésének 80. évfordulójára megint „élő” lemezt adtak ki.

A Los Angelesben rögzített, 1969-es felvétel nem tartogat sok meglepetést. A koncerten elhangzó dalok már megjelentek olyan soklemezes, fantáziadús elnevezésű válogatásokon, mint a The Jimi Hendrix Story (1992), a The Jimi Hendrix Collection (2001) vagy a The Jimi Hendrix Anthology (2010), így gondolhatnánk azt is, hogy a ZZ Top-os Billy Gibbons kísérőszövegével feldobott pazar kiadványnak inkább a polcon, mint a lemezjátszón volna a helye. Ám egy esélyt érdemes adni a lassan 54 éves felvételnek. Legfőképp azért, mert a mostani lemezen elejétől a végéig hallható a Los Angeles-i esemény, és így valóban koncertélményt nyújt, nem úgy, mint a korábbi antológiák. A kilenc szám közül kiemelkedik a finálé, a Woodoo Child párosítása a Cream Sun­shine of Your Love-jával több mint ne­gyed­órában, illetve a hasonló hosszúságú Tax Free, amelyet Jimi Hendrixnek és társainak – Mitch Mitchell dobosnak és Noel Redding basszusgitárosnak – volt bátorságuk nyitószámként eljátszani.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Kiszúrt autókerekek, leszaggatott plakátok, feljelentések - így várja a választást Ágasegyháza

A Bács-Kiskun megyei községben 2010 óta Füredi János a polgármester, akinek az előterjesztésére a képviselő-testület megtiltotta, hogy a kampány ideje alatt a jelöltek választási fórum céljából kibéreljék a település közintézményeit. Ez ellen, illetve a településen eluralkodott közhangulat miatt tüntettek egy maroknyian a napokban, két független polgármesterjelölt felhívására.