Visszhang: film

Justine

  • 2022. január 26.

Visszhang

Valami fogadás lehet a dologban.

Hogy igenis készíthető olyan film, amelyben még véletlenül sincs egyetlen, a valóságra emlékeztető képkocka, egyetlen hiteles hangsúly, egyetlen koherens figura, egyetlen átélhető pillanat sem (és ezek hiánya sem képez valami reflektált közeget). Nem tudom, mi lehetett a tét, egy sör vagy egy nagyobb büdzséjű film, de a rendező megugrotta a lécet, filmje egy rémesen komoly, részben függőséget, részben gendertematikát tárgyaló dráma modorában képes nem szólni semmiről.

Ezt úgy éri el, hogy összehord különféle problematikákat – identitáskeresés, gyerekkori traumák, alkoholizmus, leszbikus irányultság –, ezeket provokatívan beletolja a néző arcába, de nem kezd velük semmit. Nem tudjuk meg a végén sem, hogy mégis mi baja a végtelenül ellenszenves hősnőnek, miféle sérelmek miatt nem találja a helyét még a barátnője mellett sem (aki, ha lehet, még nála is ellenszenvesebb, de az együttlétért cserébe a dologtalan lányt eltartani is kész). Ha a lopott piával kiüti magát, kórházban kell ellátni, és egy kedves doktor bácsi biztosítja őt szeretetéről, tb-pszichológus próbálja megfejteni a mísz teremtés bonyolultnak beállított, pedig csak narcisztikus személyiségét, a szerelme is kipuceválja időnként a hányásából. És a melankolikus klimpírozás megy, csak megy a háttérben…

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött. 

A messzi káosz

„Mi ez az utazás nevű dolog? Miért nem hagyjuk abba idővel? Hát sosem nő be a fejünk lágya?” – tette fel ezt a három költői kérdést a szerző 2014-ben, utazós blogjának utolsó bejegyzésében.

Egy macska, egy lótusz

Egyiptommal és a fáraókkal krimitől a sorsjegyen át egészen a bútordarabokig bármit el lehetett adni már 100–150 évvel ezelőtt is. Az egyiptománia kutatása viszonylag fiatal terület, általában egyiptológusok vagy régészek, történészek foglalkoznak a témával, mellékprojektként. A fogalomba bármely egyiptomi motívum felhasználása beletartozik úgy is, hogy a kontextus teljesen független az egyiptomi kultúrától.