mi a kotta?

A Piece For Peace

Zene

Komolyzenei programajánló a 2024/35. hétre

Az élet már nem rózsás, beköszöntött a tél – írta Schubert egyik barátja a zeneszerző melankolikus lelkiállapotáról 1828-ban. Amikor a komponistát a hogylétéről kérdezte, Joseph von Spaun, a nemesi származású jó barát ezt a választ kapta: „Gyere el Schoberhez ma este, és játszani fogok neked egy szörnyűséges dalciklust, amelyek jobban hatnak rám, mint bármi más, amit eddig írtam.” Azon az estén Schubert maga énekelte végig a Téli utazást, és amikor valaki megjegyezte, hogy A fenyőfa különösen tetszik neki, Schubert kijelentette: „Ezek a dalok jobban tetszenek, mint bármi, és idővel ti is így vélekedtek majd.” A dalciklus annak ellenére névelő nélkül szerepel a kotta­kiadások címlapján, hogy Wilhelm Müller költő még feltüntette a névelőt a saját versciklusa címében. Benjamin Appl baritonénekes és Villányi Dániel határozottan allegóriát – életre-halálra, szerelemre-magányra, reményre-borúra, vándorlásra, elvágyódásra – látnak a címben, és így is fogják előadni a magyarországi deportálások 80. évfordulójára emlékezve az Óbudai zsinagógában (augusztus 30., hét óra).

Ezen a pénteken a MÁV Szimfonikus Zenekar az Újvilág-szimfóniával búcsúztatja a nyarat a Bakáts Feszten. Dvořák remekművét Farkas Róbert karmester vezényli (Assisi Szent Ferenc-plébániatemplom, augusztus 30., négy óra). A Budapesti Fesztiválzenekarral pedig másnap, immár szokás szerint a Hősök terén találkozunk, ahol a békéért játszanak orosz, ukrán, izraeli és palesztin hátterű szólistákkal, Fischer Iván vezetésével. „Együtt, a zene révén szeretnénk kifejezni közös reménységünket, hogy véget érhet a fegyveres konfliktusok okozta szenvedés, és a jövő a kölcsönös megbecsülés és a béke jegyében áll majd” – üzente a karmester. Diana Tishchenko és Alexander Sitkovetsky Bach-kettősversenyt játszanak, de felcsendül majd Mahler III. szimfóniájának utolsó tétele is a szeretetről (augusztus 31., hét óra).

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Négy év után jutott eszébe a leköszönő fideszes polgármesternek, hogy többmilliós jubileumi jutalom jár neki

Dávid Zoltán orosházi városvezető jegyezte a saját maga jutalmazásáról szóló előterjesztést. Ráadásul úgy, hogy az négy évvel ezelőtt lett volna esedékes. Az ellenzék szerint mindez elévült, így törvénytelen. Néhány szakértő dodonai véleményére támaszkodva a fideszes többség persze megszavazta az előterjesztést.