rés a présen

„A zempléniek befogadtak”

Turjányi Miklós fesztiváligazgató

  • rés a présen
  • 2021. július 28.

Zene

Minden napra jusson nagy produkció.

rés a présen: Hogyan élte túl a Zempléni Fesztivál a múlt nyarat?

Turjányi Miklós: Nekünk szerencsénk volt tavaly, megrendezhettük a fesztivált, a teljes eltervezett programot meg tudtuk valósítani. Az idei előkészítés talán még izgalmasabb lett, mert a költségvetésünk szempontjából fontos döntéshozók kicsit késve kezdtek el a támogatásunk kérdésével foglalkozni, így nagyon megkésve derült ki, hogy a jubileumi, 30. rendezvénysorozatra lesz-e elegendő forrás. De végül is összejött, főképp azért, mert egy új támogatót sikerült bevonni Stumpf István hathatós segítségével.

rap: Mik voltak a legfontosabb válogatási szempontok?

TM: Mivel a jubileum okán egy kiemelt programsorozatot terveztünk, az volt a legfontosabb célkitűzésünk, hogy abból a lehető legtöbbet meg is valósítsuk. A korábbi évekhez képest több nagy produkciót, nagy együttest hívtunk meg. Koncertet ad a Tokaj-Hegyalján eddig még soha nem szereplő Concerto Budapest, és a Tokaj-Fesztiválkatlanban is három nagy, egész estés produkciót rendezünk: fellép az Állami Népi Együttes, lesz egy operettbemutató, a Sissi, a magyar királyné, és egy Carmina Burana koncert. Emellett két kiváló énekegyüttest is vendégül látunk külföldről: a hat csodálatos hölgy alkotta Sjaella Németországból érkezik, és visszatér korábbi emlékezetes sikerei színhelyére az autentikus pravo­szláv éneklést bemutató orosz Svetilen is.

rap: Milyen lesz a nyitó-, illetve a záróceremónia?

TM: Nálunk mind a nyitó-, mind a záróesemény hagyományosan klasszikus zenei nagykoncert. Nem lesz ez másként az idén sem, a nyitón a Budafoki Dohnányi Zenekar játszik Lendvay József kiváló hegedűművészünk szólójával, a zárón pedig a fesztivált egykor alapító Liszt Ferenc Kamarazenekar; ők hat fantasztikus, fiatal magyar trombitaművésszel közösen egy trombitagálát adnak.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Címszereplők

  • Kiss Annamária

Az elmúlt évad során a Katona József Színházban is láthattuk Médeia drámáját (Bagossy Júlia rendezésében), de hogy ne menjünk messzire, a Jurányiban is futott a Czukor Balázs által színre vitt változat.

Feladatmegoldás

Az OSA Archívum nem először foglalkozik azzal, hogy a legnagyobb haláltábor hogyan él tovább a magyar történeti tudatban. (Auschwitzba 56 nap alatt 430 ezer vidéki magyar zsidót hurcoltak, és a tábor minden harmadik áldozata magyar volt.)

Ki a mi barátunk?

„Ha a határ kellő sűrűséggel átjárható, az megkönnyíti az emberek életét. Ha viszont nem, akkor ez természetesen nehézségeket okoz az ott élőknek, és elválasztja az embe­reket egymástól. Éppen ezért számunkra stratégiai kérdés az, hogy van-e elég határátkelési pont két ország között” – mondotta Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere kedden, a Veľký Horeš (Nagygéres) és a magyarországi Nagyrozvány közti rövid összekötő út átadó ünnepségén.

Mindent jól csináltunk

„A négy és fél órán át tartó tárgyalás során a fenyegetőző férfi egyetlen alkalommal sem közölte, hogy robbantásra készül” – ezt Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója közölte azon a múlt heti sajtótájékoztatón, amelyen a szeptember 20-án történtekről számolt be.

Arcah végnapjai

Alighanem az örmény–azeri konfliktus utolsó felvonásához ­érkeztünk a múlt héten. Azerbajdzsán visszanyerte ellenőrzését Hegyi-Karabah, a területén lévő, örmény többségű, s az 1992–1994-es háború óta magát függetlennek tudó enklávé ­fölött. Lesz-e maradása az itt élő 120 ezer örménynek, hogyan tékozolta el utolsó szövetségesét a térségben Moszkva, és ­maradtak-e jó fiúk a történet végén?

Herszoni történet

A háború alatt Herszon lakosságának java része elmenekült, csak néhány tízezren maradtak és dacoltak a megszállókkal. Olena férje nem sokkal azután halt meg, hogy az orosz hadsereg elfoglalta a várost.

Nicsak, ki hallgat?

„Ma Magyarországon, ahol az állami beruházások még mindig jelentős mértékűek, ahol kormány által támogatott hitelkonstrukciók működnek, ahol az adórendszer kevéssé stabil, ahol állami cégek hiteleket vesznek fel üzleti bankoktól; nos, egy ilyen gazdaságban elég tág tere van annak, hogy alkuk köttessenek a kormány és a bankok között.”

"Amióta az eszemet tudom, Orbán a miniszterelnök"

  • Dusza Erika

A TASZ a napokban osztotta ki az idei SZABAD-díjakat, a fiatalok kategóriában a jelöltek között volt az ADOM Diákmozgalom is. A szervezet 16 esztendős kommunikációs vezetőjével és borsodi koordinátorával, Merucza Tibor Alexszel a fiatalok közéleti aktivizmusáról, személyes indíttatásról, jövőképről beszélgettünk.

Új szelek

Érezhetően megélénkült a kádermozgás Dunakeszi és Göd térségében, miután nyáron igazságügyi miniszterré nevezték ki Tuzson Bence országgyűlési képviselőt. Dunakeszin bizonytalanná vált a kormánypárti polgármester újraindítása, a város fideszesei pedig közben Gödöt is „felügyelik”.

„Uram, nem csak fólia lesz itt”

Dolgozni jöhet, de munka után menjen vissza a szállására. Vásárolhat a boltban, de eszébe ne jusson körülnézni a falunapon! Akiknek van rá hatalmuk, úgy ­próbálják szabályozni a vendégmunkások életét, hogy ittlétük minél kevesebb ellenérzést váltson ki a ­helyiekből. Mégis akadnak letelepedők.