mi a kotta?

Nyegleségek fátyola

 • mi a kotta
 • 2021.07.28 20:55

Zene

Klasszikus zenei programajánló a 2021/30. hétre

„Képzeljék önök, én búzaaratásra készültem s konkolyvetésre érkeztem; lakadalmi mulatságra tartottam számot s torban kellett részt vennem: szóval azt reméltem, hogy egy első rangú művész remeklését hallhatom még egyszer, s ahelyett egy félrevezetett, bár félreismerhetlen tálentomot kelle látnom és siratnom a kontárság küszöbén. Igen­is, a kis Auer Lipótnak már látszik, hogy mind jobb, mind bal keze van s mi több még füle is hozzá, meg annyi érzése is, mennyit 10 éves gyermektől méltányosan várhatni; hangot is bír kicsalni olykor kis hangszeréből oly telit és kellemest, milyennel nem egy sokkal vénebb hegedűs még vagy már nem dicsekedhetik. Ámde mindezen előnyökre csak így kell felkiáltanunk Faludi Ferenccel: »de mit használ, ha hamis?« Auer Lipót feljebb érintett inkább vagy kevésbé létező előnyeit pedig, higgyék el kegyetek, csak azon nyegleségek fátyolán át kelle inkább kitalálnunk, melyekkel nagy művészek, ha élnek, csak (…) az ízléstelen vagy blazírozott tömeg ámítására és ott is csak paprika gyanánt élnek.”

Így dohogott és fanyalgott 1856 márciusában a Budapesti Hírlap hasábjain a lap zenészeti álneves munkatársa, Canus, azaz a polihisztor Brassai Sámuel, miután meghallgatta a legújabb hegedűs csodagyermek koncertjét. Még az is lehet, hogy igaza volt, amikor kárhoztatta „a hegedű négy húrjain vickándozó nyargalódzásokat”, vagyis az üres virtuozitást, ám az utókor összességében mégis Auer Lipótot igazolta. A nagy muzsikusból, az orosz hegedűiskola alapító atyjából néhány éve egy fesztivál névadója is vált, hiszen szülővárosában, Veszprémben nyaranta koncertek, méghozzá döntően kamarakoncertek sorjáznak pár napon át. Az idei Auer Fesztivál műsorán természetesen az ugyancsak a mester nevét viselő Auer Trió is fellép: Fülei Balázsék Schubert és Smetana egy-egy triója mellett azt a Liszt-rapszódiát, a kilencediket is előadják majd hármasban, amely a Pesti karnevál melléknevet viseli (Veszprémi Megyeháza, augusztus 4., nyolc óra).

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Nézzen be hozzánk minden nap: hírszolgáltatásunk ingyenesen hozzáférhető. Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Ne zavarjanak, lázadok

 • SzSz

A címbeli Frank a másfél órás játékidő alatt háromszor lép színpadra, valójában énekelni azonban csak egyszer halljuk – már ez is jelzi, hogy ez nem egy szennyhullámot tematizáló punkmozi.

Halál a tengeralattjárón

 • Bacsadi Zsófia

Tobias Lindholm rendhagyó krimije minden, ami az épp aranykorát élő true crime és skandináv noir nem. A nézők nem bírják megunni a gyilkosok tragikus gyerekkorát, aberrált szexuális szokásait és sötét karizmáját, a dilettáns pszichologizálást és persze a véres részleteket.

Kérem a következőt!

 • Nagy István

Ha valaki a ’w’, a ’h’ és az ’o’ betűket látja közvetlenül egymás mellé írva, az mostanság valószínűleg sokkal hamarabb asszociál az Egészségügyi Világszervezetre (WHO), mint a hatvanas–hetvenes évek egyik legjelentősebb zenekarára, a mai napig is létező The Who-ra. Monolitikus lemezük, a Who’s Next nemrég volt 50 éves, ami jó indok egy kis visszatekintésre. A Who mifelénk soha nem lett igazán kultikus együttes, ezért nem csak az album, a zenekar történetét is érdemes feleleveníteni.

Titkok, tengelicék

 • Dékei Kriszta

A Pannonhalmi Főapátság kiállítása nem pusztán egy kortárs kiállítás, hiszen olyan dolgokra/tárgyakra és a bencés közösség által használt terekre is rápillanthatunk, amelyekre eddig a kívülállóknak nem volt lehetőségük.

Kaptafa

 • Kiss Annamária

Nem könnyű feladat egy lakásfelújítás: épp egy fél vagy negyedkész házban járunk, ahol még minden munkaterület. Jól indul az előadás: a házigazda Alice (Ónodi Eszter) és barátnője, Magrete (Pelsőczy Réka) közös belépője az utóbbi idők egyik legsikerültebbje.

Pillanatnyi hatás

 • Rádai Andrea

A legtöbbször annyi történik, hogy egy vagy több ember áthalad valamilyen módon, valamilyen jelmezben a színpadon. Peter Brooktól tudjuk, hogy ez már elég a színházhoz, de most sokat hörögnek és táncolnak is a színészek a 33 álomban, néha meg fojtogatják és kibelezik egymást. Minden Bodó Viktor-produkcióban vannak agyeldobós jelenetek, de a rendező most mintha kifejezetten az úgynevezett „cool fun” esztétikának szentelte volna az egész előadást, ami tényleg elejétől a végéig téboly, agyrém, lázálom és káosz, és akkor még finom voltam.

Síkság

Magas labda, ha egy műsor, pláne egy podcast vagy YouTube-csatorna a világ idegesítő dolgaira reflektál. Nagyon hamar kiderül ugyanis, hogy minden idegesítő. És maga a műsor is villámgyorsan idegesítővé válik. A Márkó és Barna Síkideg az „új Index” legnépszerűbb, immár a harmadik évadot taposó audiovizuális produkciója a havi podcast-sikerlistákon általában a csúcs közelében tanyázik.

Egy banánköztársaság bukása

 • Ács Pál

Banánköztársaság – ezt a szót jobbára csak átvitt értelemben használjuk az eltorzult gazdasági-társadalmi berendezkedésű, nagyhatalmi érdekek hálójában vergődő országocskákra, alig gondolva azokra a kicsiny közép-amerikai államokra, amelyek tényleg szinte kizárólag a banánexportjukból tartják fenn magukat.

Ölniük kell

A szakértők szerint majdnem minden megyében tartanak illegális kutyaviadalokat, hiába lehet az ilyen szadista cselekményért akár három év börtönbüntetést is kiszabni. A bűnözők egy lépéssel a hatóságok előtt járnak.

Melyik út megyen itt Budára?

 • A szerk.

A magyar film újra régi fényében ragyog! Sőt, jobb mint valaha, veri a világot. Csak az nem teljesen eldöntött még, hogy ez a Vajna-korszak elmúltának köszönhető, vagy annak az egyelőre ismeretlen zseninek, aki leforgatta a Borkorcsolyát, ezt a gyönyörű, a magyar valóságot teljes mélységben és oly híven ábrázoló, mégis vidám és legyőzhetetlenül optimista, ráadásul alig 22 másodperces remekművet.

Készpénz és ígéret

 • A szerk.

„Ellenzéket is váltottunk. Leváltottuk a szocialista párton belül azokat, akik nem akartak változást, akik féltek az elszámoltatástól. Leváltottuk azokat, akik bizonytalankodtak, leváltottuk azokat, akik bármilyen szélsőséges magatartást hirdettek, akik üzleteltek a hatalommal, akiket meg lehetett venni, akiket meg lehetett zsarolni, meg lehetett fenyegetni” – mondta Márki-Zay Péter vasárnap esti győzelmi beszédében a budapesti Anker közben a lelkes publikum előtt.