A kis maf - Robert Moresco: Véres utcák (dvd)

  • - ts -
  • 2007. július 19.

Zene

Hm, kétségkívül vonzó cím, magam inkább a Véres kés második részére gyanakodtam, mint Fritz Lang 1945-ös remeklésének (Vörös utca - látták? a hétvégén ment a tévében) parodisztikus továbbgondolására. Az igazság ezzel szemben az, hogy a műfordító emlékezhetett Martin Scorsese korai nekiveselkedésére, az Aljas utcákra, és feltűntek neki bizonyos hasonlóságok, nem is feltétlenül ok nélkül.

Hm, kétségkívül vonzó cím, magam inkább a Véres kés második részére gyanakodtam, mint Fritz Lang 1945-ös remeklésének (Vörös utca - látták? a hétvégén ment a tévében) parodisztikus továbbgondolására. Az igazság ezzel szemben az, hogy a műfordító emlékezhetett Martin Scorsese korai nekiveselkedésére, az Aljas utcákra, és feltűntek neki bizonyos hasonlóságok, nem is feltétlenül ok nélkül.

Tagadhatatlanul az itáliai eredetű amerikai szervezett bűnözés, mindközönségesen maffia alsó kutyái acsarognak a képernyőn, voltaképpen a tőlük joggal elvárható lendülettel és átéléssel. A műnem, mármint a gengszterfilm Coppola grandiózus dobása, A Keresztapa után egy kis ideig nézett bután, hogy akkor most mi van, de még inkább mi lesz? Aztán fogta magát, és előre nem látván csapást, visszakanyarodott önmaga egyik legősibb alapvetéséhez, miszerint a maffiózó rangra, a szervezetben elfoglalt helyére tekintet nélkül mind pszichopata. A látszatra azért ügyeltek az innen-onnan bátorságot merítő alkotók, hiszen míg A Keresztapa a bűnözési üzletág felsőbb köreiből vezette elő héroszait, addig az utána jövők teljes figyelmüket a beosztottakra fordították - csakhogy Scorsese távolról sem egy Coppola, így az érvényes - elsősorban megközelítésbéli - válaszra a Sopranosig várni kellett.

Az ilyen filmek másik elszakadási iránya felé pedig az árulók kalauzolnak. Na ja, őket lehet még nagyon könnyen az agyonheroizált felelős vezetővel szemben felmutatni, khm, mint az "igazság" küldötteit - jó ideje se szeri, se száma a mindezeket (beosztott, besúgó) szerencsésen egyesítő Donnie Brasco-történeteknek.

Moresco mozija két leleménynyel igyekszik ezeknél is vonzóbbá tenni tök átlagos maffiasztoriját. Az egyik hőseinek motivációja terén található, ne szépítsük, bejátszik nekik a történelem. Szerfelett rosszallják ugyanis, hogy idősb Bush visszatáncolt IrakbólÉ Szerencsére mire az ifjabbra kerülne a sor, minden szereplőt rég hátba lőttek. A másik ötlet még eredetibb: tegnapi sztárok ariettái dramaturgiailag teljesen lényegtelen időpontokban és körülmények között - legjobban Val Kilmer kocsmai magánszáma tetszett (csak a gyógyszerárak drasztikus emelkedésével bírom magyarázni).

Szóval a Véres utcák egy manapság szokványosnak mondható maffiafilm, valahol a fogyaszthatóság határán - szerintem sokan szeretik az ilyet. Nem is kell messze menni.

Fórum Home Entertainment

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.