rés a présen

Amíg élek, mindig lesz Bocika

Szántó Faszi Gábor zenész

  • rés a présen
  • 2012. május 26.

Zene

rés a présen: Tizenhét év után ismét lesz Aranyember Fesztivál április 28-án. Aki nem bulizott még akkor, annak mit mondanál, milyen ez a rendezvény?

Szántó F. Gábor: Ez a BME vegyész szakának a szervezésében jött létre, Pintér Szilveszter volt a főnök, rendes, higgadt fazon volt, és a Goldmann György téren, egy üvegházban zajlott az egész, két színpadon, rettenetes akusztikai körülmények között. A két színpad két külön emeleten volt, na, ez most nem így lesz. Az emeleti színpad egy kicsit jobb volt, mi persze a szarabbikon játszottunk.

rap: Az Üllői Úti Fuck mikortól vett részt az Aranyemberen?

SZFG: Majdnem az elsőtől az utolsóig játszottunk. Például '91-ben, az akkori basszerosunk Zsoldos Tamás (ő egyébként az eredeti Faszi, ő használta ezt a nevet először) egy színházban játszott. Rohanni kellett a koncertre, "kikölcsönöztünk" két fehér frakkot tükrös gallérral, és aznap mi voltunk a legszebbek, de a nagy rohanásban a színháznak támasztva felejtette a gitárját. Visszament, és még ott volt a hangszer. Jellemző a mai állapotokra, hogy ma már a hátadról is ellopnák. Izgalmas este volt. Azután 92-ben írtuk a Bocikám című világslágert, amit itt játszottunk először. Ekkor kaptam a Volt magazinban a Budapest legbárdolatlanabb rockgitárosa címet.

rap: Kik lesznek a mostani rendezvény fellépői, és milyen alapon válogatták őket? Miért élesztették fel ezt a rendezvényt, amikor annyi fesztivál van ma már?

SZFG: Ugyanazok jönnek, akik akkor játszottak, és túlélték a nyolcvanas, kilencvenes éveket. Közülük nem sokan vannak meg már. Hiába az állhatatosság, a nem túl nyomulós tempó és a megfelelő génállomány. Sok a fesztivál, de Pesten a Szigeten kívül nem nagyon lehet látni sokszereplős estéket, pláne ennyi fellépővel.

rap: Mit gondolsz a mai alternatív zenei szcénáról, ha összehasonlítod mondjuk a húsz évvel ezelőttivel?

SZFG: Nem tisztem megítélni, de véleményem szerint siralmas. Kedvesek, helyesek, ötletesek, brillíroznak, ami nekem meglepő, viszont fájó az anyagias szemlélet. Ahhoz képest, hogy mennyire sok a másolat, az angol halandzsa, kicsit el vannak szállva maguktól, pedig már a másolók másolatainak a másolatát másolják. Akinek nem inge, ugye... A magyar alter zene kapott egy esélyt, de elbénáztuk, nem mindenki tudott élni vele, most meg már kereskedelmi szempontból mindenki alternatív lett.

rap: Az Üllői Úti Fuck zenekart mikor láthatjuk legközelebb?

SZFG: Június 15-én Veszprémben játszunk, azután tolunk egyet Orfűn, meg lesz még Szeptemberfeszt, de messzebb hirtelen nem látok.

rap: Vannak más zenei projektjeid is?

SZFG: Játszom még a Sickratmenben, és új bandát is csináltam TV Manci néven, csaj énekessel. Izgi lesz, más témákat fogunk feszegetni. Jövőre pedig 25 éves lesz az Üllői Úti, még kitaláljuk, érdemes lesz-e megünnepelni.

rap: Lesz új Üllői Úti-lemez? Együtt maradtok?

SZFG: Új albumon dolgozunk, amikor ráérünk. A dobok fent vannak, néhány gitár is, és a június 1-jei határidőt céloztuk be, de nem lesz CD, csak elektronikus formában. Megjavított hangminőséggel megjelentetjük második albumunkat, a Feksziket, ami az egyik legjobban szóló lemezünk. Meg készült valami koncertvideó is. Amíg élek, Üllői Úti mindig lesz, mert szeretem a Bocikát játszani.

Figyelmébe ajánljuk