Tartalom

(2012-04-26)

Egotrip

Sajó László: Öt és feles

Egotrip

Borfeusz az alvilágban (Bormuda-háromszögek 11.)

Békés Pál emlékének Rég merültünk alá, merüljünk. Mostanában úgyis minden titanic. Lemerülünk, és kibekkeljük? Te, talán, mondja K. Dezső E. Kornélnak, te még fiatal vagy. Én már lemerültem. Létem, ha végleg.

Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

Egotrip

Szépbeszédünk alapjai 2.

Írásom első részében arról volt szó, hogy a "politikai korrektség" (PC) nehezen definiálható valami. Biztosan csak azt tudjuk róla, hogy vannak nyelvi és ideológiai összetevői, és hogy honi értelmiségünk igen széles konszenzusa szerint a PC liberális nyelvi cenzúra, a kisebbségek elvtelen ajnározása, amely eleve diszkrimináló diskurzusnak vagy gyűlöletbeszédnek minősíti az építő kritikát stb.

Váradi Balázs: Csak semmi politika!

Egotrip

A fiskális angyalgyökér

Mostanra a nyájas olvasó már nyilván gyűlölettel tekint a megszellőztetett ötletre, miszerint adót vetnek majd ki a pénzügyi tranzakciókra. "Sárgacsekk-adó" - fúj! "Megadóztatnák még az adófizetést is" - szemetek!

Publicisztika

Sáska Géza

Publicisztika

Csend, rend, fegyelem

A Belügyminisztérium törvénytervezetet jelentetett meg a honlapján "az egyes rendészeti feladatokat ellátó szervek tevékenységéről, valamint egyes törvényeknek az iskolakerülés elleni fellépést biztosító módosításáról" címmel, amelyben sok egyéb mellett az iskolakerülés megnehezítése mellett ún. iskolaőr foglalkozás megteremtését bocsátotta társadalmi vitára.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Kicsöng, senki nem veszi fel

A lapunk beltestében részletezett pénzügyi megszorító csomagból egy valami ordít: az, hogy Orbán a 2010-es választások előtt koncipiált politikája, nagy stratégiája, amely újrakaserolta volna Magyarországot, megbukott. Ez a csomag nemcsak valóságos katasztrófa, de intellektuális teljesítményként is mérhetetlenül szánalmas, amint azt a telefonhívásokra kivetett, megkezdett percenkénti kétforintos adó mutatja.

A szerk.

A szerk.

Inasok

Nehéz elképzelni, de megtörtént: kisebb revolúció tört ki a Fidesz hétfő délelőtti frakcióülésén. A felgerjedt honatyák az alig négy hónapos szakképzési törvény védelmében szálltak síkra, saját kormányukkal szemben! (Az új KRESZ sem tetszett nekik, de azt gyorsan rövidre zárták azzal, hogy Brüsszel erőlteti ránk: így lesz manapság a forradalomból szabadságharc.)

Olvasói levelek

Olvasói levél

Olvasói levelek

Felnőttek iskolája

Magyar Narancs, 2012. április 19.

A Magyar Narancs múlt heti számában Kiss Noémi írt cikket édesanyámról. Nekem általában örömteli esemény, ha anyámról cikk jelenik meg. Amikor azonban egy írás, mint ez is, olyan állításokat tartalmaz, melyek egymásnak mondanak ellent, sőt, sokszor a valóságnak sem felelnek meg, akkor az örömöm mérsékelt. Előrebocsátom, három sapka van rajtam: Janikovszky Éva fiáé, örököséé és a Móra Kiadó vezetőjéé.

Olvasói levél

Olvasói levelek

Cseresnyési László: Nyelv és neurózis (Halhatatlan nyelvművelés)

Magyar Narancs, 2012. február 23.

Cseresnyési László valószínűleg az "igazi nyelvészek" közé sorolja magát. Legalábbis erre lehet következtetni 2012. február 23-án megjelent tüzes kis cikkéből, amelyben tömör egyszerűséggel fogalmazza meg az általa az "igazi nyelvészekkel" szembeállított nem tudós, sőt dilettánsnak mondott nyelvművelők elleni vádpontjait.

Olvasói levél

Olvasói levelek

"A nő másutt jár"

Magyar Narancs, 2012. március 22.

Kedves Mancs, kedves Kriston László!

Külpol

Interjú

Külpol

"Magas értékű célpontok"

Huszár László, az EU iraki misszióvezetője

Börtönszociológusként lépett be a magyar büntetés-végrehajtási szervezetbe. Volt nevelő, kutató, börtönparancsnok, országos parancsnokhelyettes. Tavaly ősszel, egy sikeres pályázat eredményeként kinevezték az unió Rule of Law Mission - EUJUST LEX iraki válságkezelési missziójának vezetőjévé. Magyar állampolgár uniós misszióban eddig még nem töltött be ilyen magas tisztséget.

Belpol

Ingatlanügy a VIII. kerületben

Belpol

Józsefvárosi palotás

Hűtlen kezelés gyanújával nyomoz a rendőrség a józsefvárosi Hunyady-palota értékesítése miatt. A feljelentő szerint egymilliárd forint kár érhette az önkormányzatot.

Második Széll Kálmán

Belpol

Erre telik

Mi az: támogatáscsökkentés és adóemelés, mégsem megszorítás? Hát a Széll Kálmán Terv 2.0.

Országgyűlési jelentés Gyöngyöspatáról

Belpol

Én tiszta vagyok!

Tavaly tavasszal Gyöngyöspatáról hetekre kivonult a magyar állam, és a helyét szélsőjobboldali szervezetek "rendfenntartói" foglalták el. A nyílt etnikai konfliktus kitörésével fenyegető helyzetért az országgyűlési többség szerint a kormányon kívül mindenki más hibás.

Interjú

Belpol

"Attól kell megkérdezni, aki kitalálta"

Hack Péter az egyházügyi törvényről és egy konzervatív-liberális párt szükségességéről

Az egyházügyi törvény módosítását követően sajtópolémia alakult ki a Hit Gyülekezete szerepéről, felelősségéről, a kormányhoz és más gyülekezetekhez fűződő viszonyáról. Mindezekről, továbbá konzervatív-liberális pártszervezői ambícióiról kérdeztük a gyülekezet lelkészét, Hack Péter egykori SZDSZ-politikust, az ELTE jogi karának oktatóját.

Gazdaság

Korunk hőse: a sárga csekk

Gazdaság

Pénz az ablakban

Meglehetősen idejétmúlt fizetési forma, elég drága is, ráadásul a költségeit nem a használói fizetik. De nincs mit tenni: szeretjük.

Film

DVD

Film

Stone

Robert De Niróban gazdag tavaszunk van. Legutóbb egy hajléktalanszállón láttuk (Mocsokváros utcáin), most meg az amerikai Biblia-övezet mélyén, hívőkkel sűrűn lakott területen feszülnek nyakán a method actingen edződött erek.

Film

Film

Csatahajó

A csirkés burrito filmtörténeti jelentőségéről viszonylag kevés szakmunka született mindeddig - épp itt az ideje, hogy valaki e nézőpontból is szemügyre vegye a hetedik művészetet.

Tévé

Film

Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik

Munkaügyek - IrReality Show

Nagy valószínűséggel már azért is, mert magyar és mert IrReality Show, a tévésorozat sokkal futurisztikusabb, utópisztikusabb benyomást kelt, mint az általában vele együtt emlegetett társai, például az Office vagy a Városfejlesztési osztály. Hogy ez a "jövőkutatói" szemléletmód a kádári érára eredeztethető vissza, azt minden bizonnyal vegytiszta szerzői alapelgondolásnak tudhatjuk be.

DVD

Film

Nincs határ

Abban a kitüntetett helyzetben vagyunk, hogy lépésről lépésre követhetjük a folyamatot, amelynek során a vietnami háború képét kitörli az amerikai kollektív emlékezetből Bosznia pokla. Ez a súlyos áldozatokat követelő, jenki vértől iszamos csatamező olyan hősöket nevelt fel, mint a rettenetes Jack Bauer.

Film

Film

Lidércnyomás

Joachim Trier: Oslo, augusztus

A néhány éve a Szerzők c. munkájával sikeresen debütáló Joachim Trier második filmje valódi lidércnyomás. De nem azért, mert egy öngyilkosság előtt álló fiatalember utolsó napjának története, s nem is azért, mert a film alapjául szolgáló kisregénynek csakugyan ez a címe (Lidércnyomás - amelyből mellesleg Louis Malle már készített egy új hullámos filmet '63-ban).

Film

Film

Rongyszőnyeg

11 alkotó: Magyarország 2011

Mi van akkor, ha eltekintünk a kiállás gesztusától, a kulturkampftól, az első és utolsó vágás jogától, a régi és új pénzosztó ablakoktól és egyáltalán, a szakma összes nyűgétől, és mozijegy adta jogunkkal élve nézünk, mint a moziban?

Interjú

Film

"Én nyersnek hívom azt, amit te rossznak"

Jáksó László műsorvezető, producer

Sokakat meglepett, hogy a Heti hetes műsorvezetője lesz egy, a köztévén futó sorozat kreatív producere. De az igazi sokk csak a műsor bemutatása után következett. A Marslakók ötletgazdájával egyebek mellett a nézettségről, a célokról, a színvonalról és a támadásokról beszélgettünk. Jáksó László az interjú közlését megtiltotta.

Interaktív
Zene

Interjú

Zene

"Pásztor, tanító, vezető"

Sivan Perwer zenész

A világ legismertebb kurd zenésze - emellett költő, tanár és békeharcos. Hipnotikus dalaival április 29-én lép fel - Lajkó Félixszel egy koncerten - a Budapest Folk Festen.

Koncert

Zene

Budapesti Fesztiválzenekar

A Budapesti Fesztiválzenekar Marek Janowskit és a hegedűs Isabelle Faustot vendégelte legutóbbi bérletes koncertjein, két késő romantikus német repertoárdarabbal: Brahms Hegedűversenyével meg Richard Strauss önironikus-önelégült Sinfonia domesticájával.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

A tiszta színek mögött

Tihanyi Lajos - Egy bohém festő Budapesten, Berlinben és Párizsban

Tihanyi élettörténete agyhártyagyulladással kezdődött, és ugyanezzel a betegséggel fejeződött be 1938-ban, ötvenkét éves korában. A betegségek közötti intervallumban a magyar avantgárd hivatalosan képzetlen, ám zseniális, politikailag is a forradalmárokhoz vonzódó alkotója, a progresszív pesti értelmiség jellegzetes tagja, aki elv- és művészbarátaihoz hasonlóan visszafordíthatatlan emigrációban élte az életét.

Kortárs beavatkozások Pannonhalma ősi hegyén

Képzőművészet

Dialógus régi és új között

A Szent Jakab Zarándokház és Kápolna most nyerte el a rangos AIT Global Award első díját szakrális épületek kategóriában, de nem ez az egyetlen látnivaló az apátság körül: az utóbbi években a kortárs építészet fellegvára épül Szent Márton hegyén.

Könyv

Könyv

Könyv

Vonulj kolostorba!

Erdélyi Gabriella: Szökött szerzetesek

Erőszak és fiatalok a késő középkorban - áll az ambiciózus alcím a Vatikán levéltárait majd' másfél évtizeden át búvároló történész, Erdélyi Gabriella kötetén, s ha rejlik is e témamegjelölésben némi felülfogalmazás, azért felettébb érdekes monográfiát találunk az id. Pieter Brueghel emblematikus festményét (Farsang és böjt harca) felhasználó borítólap mögött.

Könyv

Könyv

Whitley Strieber: Éhség

Whitley Strieber Éhség című könyve csendben belesimul a vámpíros-romantikus lektűrök tömegébe, a külcsín Charlaine Harris-utánérzést sejtet, de a hátsó borítóról sem derül ki, hogy a szemfüles olvasó a Bowie-Deneuve párossal készült kultuszfilm eredetijét tartja kezében.

Interjú

Könyv

"Nem a szavakat kell lefordítani"

Barna Imre műfordító, az Európa Könyvkiadó igazgatója

Bob Dylan monográfusa a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnökeként a könyvfesztivált is értékelte, de előtte beszélt nekünk Umberto Eco szakálláról, Claudio Magris Közép-Európájáról és a műfordítás nehézségeiről.

Színház

Interjú

Színház

"Tovább kell keresnem"

Tenki Réka színész

A korábban legígéretesebb pályakezdőnek választott, több díjjal kitüntetett Tenki Réka öt év után, az évad végén elhagyja a Katona József Színházat, és a Nemzetibe szerződik.

Színház

Színház

Örök fogó

A Kerekasztal és a Mézeskalácsház

A kérdés az: vajon ettől a kedves nénitől, aki az erdőben hagyott két kisgyereknek enni ad, puha ágyba fekteti őket, helyes kis plüssállatot, macit-nyuszit ajándékoz nekik, és még sok pár cipőt is eléjük terít, hogy húzzák föl meztelen lábukra a nekik tetszőt - szóval hogy tőle el kell-e menekülni, de rögtön. Mögötte is van egy kérdés: vak engedelmesség vagy gondolkodás?

Lokál

Rémtörténet Törökszentmiklóson II.

Lokál

"Piroskával mindég baj volt"

Egy törökszentmiklósi ház használaton kívüli kútjának mélyén találták meg a városban 1953. október 13. és 1954. augusztus 14. között eltűnt lányok - többségükben gyerekkorúak - holttestét. A házban lakó 20 éves Jancsó Ladányi Piroska már a felfedezés napján - 1954. szeptember 3-án - beismerő vallomást tett, anyja, a szintén ott élő Jancsó Borbála tagadta, hogy tudomása lett volna a gyilkosságokról.

Kiállítás Grönlandról

Lokál

Még zöldebb

Grönland (az őslakók nyelvén Kalaallit Nunaat - azaz a Kalaallit, a bennszülött helyi inuitok földje) Földünk legnagyobb, kontinensnek még nem minősülő szigete. Ehhez képest alig 57 ezer ember lakja. Korábban egészen jól megvoltak a hideggel, most viszont szokniuk kell, hogy szigetük klímája jóval enyhébb, mint akár pár évtizede volt.

Gasztro
Riport

A készpénz alkonya

Riport

A svédek már temetnék

Az árukereskedelem alapja a pénz, a modern árukereskedelem alapja a készpénz. A jövő árukereskedelmének alapja viszont nem is kell, hogy a maga fizikai valójában létezzen, elég, ha nullákból és egyesekből álló bináris kódként van a bankkártyánkon. A svédek biztos léptekkel menetelnek a készpénzmentes állam utópiája felé.