rés a présen

„Az alkotás puszta öröme is inspirálja a zenekart”

Dorogi Péter frontember

  • rés a présen
  • 2018. augusztus 19.

Zene

rés a présen: Négy év után új lemezzel jelentkezett az idén az Intim Torna Illegál. Miért kellett kétszer annyi időt várni ezzel az albummal, mint az eddigieknél?
Dorogi Péter: Élni jöttünk címmel jelent meg az új nagylemezünk. Sorrendben ez a negyedik, amely követi az eddigi lemezek hagyományait, de közben frissességet is tudott hozni a műfajba. Az első három lemezünket négy éven belül alkottuk meg, ami extrém gyors tempónak számít a magyar könnyűzenében. A harmadik lemez után új zenekari taggal ajándékozott meg minket az élet, Bikali Sanyi basszusgitárossal, és szükségünk volt arra, hogy egy kicsit összerázódjunk, úgyhogy elhalasztottuk az újabb lemez kiadásának időpontját. A turné közben a már megszületett dalok mellé újabb szerzemények kerültek, és így alakultak ki a most megjelent lemez körvonalai. A dalainkat főként magánéleti események ihletik, de az alkotás puszta öröme is inspirálja a zenekart.

rap: Hol játszotok a nyáron?
DP: Augusztus 3-án adunk önálló nagykoncertet Óbudán a Kobuci kertben, de a nagyobb fesztiválokon is találkozhat velünk a közönség, ahol a műsorunk szűkre szabott formában tekinthető meg. Fellépünk egyebek mellett az EFOTT-on, a Sziget Fesztiválon és a balatonakarattyai Motoros Rock Fesztiválon is.

rap: Hogyan állítjátok össze a koncertműsorokat?
DP: Az önálló koncertjeinken közel kétórás műsort adunk. Az Élni jöttünk turnén az újonnan megjelent lemezünk dalait játsszuk, de az Örökké, a Hipnotizőr király és a Vágjál lyukat a kádba nélkül nem szoktunk lejönni a pódiumról.

rap: Szereted a fesztiváli időszakot?
DP: A téli klubszezon a kedvencem, amikor önálló koncerteket adhatunk, amelyek során egybeolvadhatunk a közönségünkkel, de igen, szeretem a fesztiválok felhőtlen hangulatát is, amikor a hömpölygő tömeg sörrel a kezében dalol.

rap: Az intenzív koncertidőszakban is írsz dalokat vagy inkább a négy fal között nyugiban?
DP: Állandóan alkotómódban vagyok, és folyamatosan jegyzetelem az ötleteimet. A szövegek és a zenei jegyzetek azonnal bekerülnek a telefonomba, és amikor eljön a stúdiózás időszaka – ami már most el is kezdődött –, a zenekarral továbbfejlesztjük az ötleteket. Alkotótábort is szerveztünk már magunknak a nyár közepén, ami nagyon hasznosnak bizonyult. Mindenki kiélheti a kreativitását.

rap: Mik a terveid őszre?
DP: A fesztiválszezon végeztével Magyarország klubjaiba visszük el Élni jöttünk lemezünket, hogy élőben hallgathassa meg a közönség az új dalainkat.

rap: Rengeteg régi „világsztár” lép fel újabban nálunk. Volt olyan koncert, amire elmentél, elmész?
DP: Nagyon szeretek élő koncertekre járni, mert ott mindig kiderül, hogy egy előadónak milyen valódi képességei vannak. A fesztiválokon sokszor hallgattam végig az éppen aktuális magyar sztárok előadásait, de a feltörekvő zenekarok koncertjeit sokkal érdekesebbnek találom. Külföldi zenekarok közül a Foo Fightersre és az Alice in Chainsre mentem el, mivel azokat a zenekarokat szeretem, amelyeknek a szövegei és a zenéje is tartalmasak, és az énekes nem hamis.